Economic

thumbs

Taxa pe active. Inca o banca mare din Romania anunta ca ia in calcul amanarea planurilor de investitii

18.01.2019, 12:30 Sursa: mediafax.ro

"Noi acum, banca mea (BCR - n.red.), am inceput sa ne uitam ce putem rationaliza din punct de vedere cheltuieli. Avem sub revizuire toate planurile de investitii pe care le aveam pana acum. Nu discut si nu voi discuta niciodata despre clienti. Clientii sunt principala noastra preocupare", a afirmat Sergiu Manea, vineri, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

CEO-ul BCR a precizat ca au luat aceasta decizie, deoarece banca trebuie sa creeze "un model economic viabil".

"Inseamna automat un efect in lant. Poate ca unele dintre investitiile pe care le doream sa le facem sa le punem in asteptare. Inseamna mai putine ordine catre economie. La nivelul nostru mititel", a detaliat Manea.

Amanarea acestor investitii duce la scaderea increderii in economie, iar lipsa increderii "duce la mai putini oameni care iau credite", a punctat reprezentanul BCR.

"Nu suntem deosebiti de alti agenti economici", a subliniat Manea, facand o comparatie intre o banca si o companie. El a dat un exemplu simplu: daca unei compani ii creste cheltuiala de la 100 de lei la 119 lei, atunci va reveni la cheltuieli de 100 de lei.

"In conditiile in care exista cheltuielile la un anumit nivel, putem trage concluzia ca unii jucatori economici, in primul si in primul rand, vor incerca sa isi reduca cheltuielile interne. Asta inseamna, automat, mai putine investitii", a explicat Manea, modelul teoretic.

ARB si CPBR au organizat vineri o conferinta cu tema "Provocarile industriei bancare in anul detinerii presedintiei Consiliului Uniunii Europene".

Taxa pentru activele financiare ale bancilor este de 0,1-0,5%, daca ROBOR mediu trimestrial este de 2-4%.


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare