Politic-Social

thumbs

Ciorbea a cerut lamuriri conducerii ICCJ si CSM despre alcatuirea completurilor de trei judecatori/ IRONII la adresa intalnirii cu Tarcea

17.02.2019, 00:12 Sursa: mediafax.ro

"Dupa pronuntarea CCR si mai ales dupa motivarea deciziei de catre Curte am primit mai multe sesizari referitoare la modul de constituire, la neconstitutionalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecatori de la Inalta Curtea si unele care vizeaza alcatuirea completelor de la Curtile de apel si alte instante", a afirmat Victor Ciorbea, sambata, la Antena 3.

Intrebat ce pasi a facut in aceasta ancheta, Avocatul Poporului a spus ca a analizata temeinicia petitiile, si ca a cerut clarificari de la instanta suprema si CSM in acest sens. El a precizat ca urmeaza sa decida daca este cazul sa sesizeze Curtea Constitutionala sau nu.

"Nu putem vorbi de o ancheta. E vorba de analizarea petitiilor, a temeiniciei si aspectelor de neconstitutionalitate. Am avut intalniri cu o parte dintre cei care au facut petitii. Iar saptamana aceasta cu Dina Anghelescu, cu fostul presedinte al Asociatiei Procurorilor, domnul profesor Dima, cu domnul Toni Neacsu, cu domnul profesor Adrian Severin. Am discutat pe larg si am ascultat argumentele dansilor despre neconstitutionalitatea alcatuirii completurilor. In baza acestor discutii, am formulat o adresa catre ICCJ si una catre CSM prin care am solicitat sa ni se raspunda la mai multe intrebari pentru a avea o imagine clara cu privire la cele invocate in petitii si cu privire la cele sustinute in mass-media privitor la constitutionalitatea alcatuirii completurilor de la ICCJ, a Curtilor de Apel si celelalte instante din tara. In functie de acestea vom adopta o decizie finala, daca e cazul sa ridicam o exceptie de neconstitionalitate la Curtea sau daca nu e cazul sa facem lucrul acesta", a conchis Ciorbea.

Completurile de 3 judecatori de la ICCJ au mai fost contestate initial, mai exact de catre omul de afaceri Georgica Giurgiucanu, care a mers cu actiunea la Curtea de Apel Bucuresti in luna decembrie 2018.
In actiunea sa, omul de afaceri spunea ca o hotarare de formare a completurilor nu exista. Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia lui.

Ciorbea, despre intalnirea cu Tarcea: A fost si foarte privata si extrem de pe "intuneric"

Victor Ciorbea a declarat, ironic, in legatura cu intalnirea cu presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, ca a fost "foarte privata si extrem de pe intuneric". Avocatul Poporului a precizat ca s-a vazut si discutat, marti, cu aceasta la Parlament, in comisiile ce vizau bugetul pe 2019.

"A fost si foarte privata si extrem de pe intuneric, intre ghilimele. Marti am fost chemat si toti care tinem de, cu bugetele se dezbat de comisiile de specialitate si am fost chemat toti din domeniul sa zic al justitiei, antr-un sens extrem de larg, la comisiile juridice din Parlament, plus comisiile constitutionale. Deci intalnirea cu doamna Tarcea a avut loc de fata cu 40-60 parlamentari si de la putere si opozitiei, plus reprezentanti ai mass-mediei si ai altor institutii. Altfe ne-am salutat, pentru ca stiam pe doamna Tarcea de cand mi-a fost studenta. Mi s-a parut firesc sa ne salutam si sa schimbam cateva cuvinte. In rest, daca dumneai considera ca am discutat intr-un loc atat de privat sau crede cineva ca in acest context se puteau discuta chestiuni secrete, sau care trebuie ascunse de opinia publica, poate sa spuna dumneai", a afirmat Victor Ciorbea, sambata, la Antena 3.

Intrebat daca Cristian Tarcea l-a intrebat despre completurile de 3 judecatori la acea discutie, Ciorbea a raspuns: "Nu. Lasati-o pe dumneai daca are ceva de precizat ina cest sens, doamna e cea mai in masura sa spuna".

Chestionat daca le-a simtit ca pe o avertizare declaratiile sefei instantei supreme, Avocatul Poporului a replicat glumind: "Am trecut in viata prin multe avertizari si meteo si de alta natura".

"Vreau sa va zic daca e vorba de altadata ca as putea vorbi despre coincidente care vizeaza momentele actuale si care se refera la aspecte din cele mai diverse zone. Da, vin intamplator. Simple coincidente dupa parerea mea si de la sistemul bancar, de la organe de ancheta si de la instante judecatoresti, dar altadata cfred daca e cazul, pentru ca eu cred ca sunt simple coincidente pentru moment", a conchis Ciorbea.

Precizarile Avocatului Poporului vin dupa ce sefa instantei supreme a spus ca a discutat cu Victor Ciorbea despre completuri: "Discutia cu domnul Ciorbea a vizat completurile de 3 judecatori".

Cristina Tarcea a lansat declaratiile la CSM, saptamana aceasta, cand s-a prezentat in fata Sectiei pentru judecatori pentru actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara pe numele ei.

Ea a mai spus, tot atunci, ca a discutat cu presedintele CCR Valer Dorneanu, insa despre completurile de 5 judecatori, subliniind ca intalnirea a avut loc intr-o camera atat de intunecata, incat la final a gresit si a plecat cu haina lui.

"Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de 5 judecatori, la foarte scurt timp dupa ce s-a pronuntat decizia prin care s-a constat conflictul juridic de constitutionalitate, singurul lucru pe care pot sa vi-l spun acum este ca a fost o discutie in care am fost pusa sa-mi tin telefonul in anticamera, iar discutia s-a purtat pe intuneric, atat de intuneric incat la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine", a declarat Cristina Tarcea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare