Economic

thumbs

Unii investitori in programul Tezaur isi vor putea rascumpara titlurile de stat inainte de scadenta

20.02.2019, 01:45 Sursa: mediafax.ro

In acest sens, Finantele au modificat si completat Ordinul nr. 3139/2017 privind aprobarea emiterii de destinate populatiei prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului.

Modificarea este valabila pentru toate emisiunile de titluri de stat destinate populatiei din cadrul programului Tezaur, pentru subscrierile realizate prin intermediul Trezoreriei Statului.

"Rascumpararea anticipata poate fi efectuata doar pentru suma integrala a unui formular de subscriere si numai la unitatea trezoreriei la care a fost realizata. Aceasta va fi facuta la valoarea nominala, din care se vor deduce toate dobanzile achitate pana la acel moment pentru titlurile de stat rascumparate", au subliniat Finantele.

Plata titlurilor de stat pentru care s-a solicitat rascumpararea anticipata va fi facuta pana la data de 20 a lunii urmatoare depunerii cererii de rascumparare anticipata, in contul de subscriere al investitorului.

Transferul dreptului de proprietate a titlurilor de stat se realizeaza prin depunerea unei cereri la sediul unitatii operative a trezoreriei statului prin care au fost realizate subscrierile.

Transferul se realizeaza pentru intreaga valoare inscrisa pe un formular de subscriere, iar cererea va fi insotita de formularul de subscriere si va fi asumata atat de persoana care vinde, cat si de cea care cumpara titlurile de stat.

Cererile de rascumparare anticipata si transfer a dreptului de proprietate pot fi depuse doar ulterior incheierii perioadei de subscriere si cu cel putin 60 de zile lucratoare inainte de data de plata a dobanzii sau valorii nominale aferente unei emisiuni.

De asemenea, investitorul poate anula subscrierile deja efectuate prin depunerea unei cereri de anulare, pana in ultima zi a perioadei de subscriere, la care se anexeaza formularul de subscriere in original. Dupa incheierea perioadei de subscriere, acestea devin irevocabile si nu mai pot fi anulate. Investitorul poate apela insa la rascumpararea anticipata sau la vanzarea lor.

In perioada 4-22 februarie 2019 romanii pot cumpara titlurile de stat Tezaur cu valoare nominala de 1 leu, scadente la 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Pot fi cumparate de persoanele fizice rezidente ce au implinit 18 ani la data subscrierii sau la data dobandirii titlurilor de stat prin transferul dreptului de proprietate. Dobanda este anuala si platita la termenele din prospectul de emisiune.

In cursul anului trecut, au fost lansate trei emisiuni de titluri de stat pentru populatie, cu maturitati de 2, 3 si 5 ani, cu o valoare cumulata de 2,07 miliarde de lei. In anul 2019, MFP va continua emisiunile de titluri pentru populatie cu o frecventa regulata, cel putin de doua ori pe trimestru.

In perioada 4 - 22 februarie 2019, Finantele deruleaza trei emisiuni de titluri de stat pentru populatie cu maturitati de 2, 3 si 5 ani si cu dobanzi anuale de 4%, 4,5% si 5%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare