Externe

thumbs

Parlamentul britanic amana BREXIT. Opozitia laburista cere un nou referendum/ Reactia Comisiei Europene

14.03.2019, 19:23 Sursa: mediafax.ro

Potrivit motiunii, Guvernul Theresa May va incerca sa obtina aprobarea UE pentru amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie daca Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere pana miercurea viitoare.

Motiunea a fost adoptata cu 412 voturi pentru si 202 impotriva.

Daca acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va incerca din nou sa obtina amnanarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliti de Uniunea Europeana. Premierul Theresa May a avertizat ca, in aceasta situatie, amanarea Brexit va fi mult mai indelungata.

Comisia Europeana a luat nota de votul britanic / Barnier: Consultarile continua prin intermediul Romaniei

Comisia Europeana "a luat nota" de votul Camerei Comunelor in favoarea Brexit, anunta Comisia Europeana, in timp ce negociatorul-sef european, Michel Barnier, a afirmat ca statele membre UE continua consultarile prin intermediul Romaniei, care detine Presedintia semestriala a Consiliului UE.

"Am luat nota de voturile din aceasta seara. O solicitare de prelungire a negocierilor in virtutea Articolului 50 necesita aprobarea in unanimitate de catre cele 27 de state membre. Consiliul European trebuie sa analizeze o astfel de solicitare, prioritatea fiind necesitatea de a asigura functionarea institutiilor UE si tinandu-se cont de motivele si durata unei posibile amanari. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este in contact constant cu toti liderii", a transmis un purtator de cuvant al Executivului UE.

"Consultarile celor 27 de state UE continua la Bucuresti cu premierul Viorica Dancila si cu ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba. Suntem calmi si respectuosi fata de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinati sa aparam interesele UE si sa construim cat mai curand o relatie viitoare UE/Marea Britanie", a anuntat, prin Twitter, Michel Barnier, negociatorul-sef al Comisiei Europene pe tema Brexit.

Michel Barnier se afla joi in Romania, pentru intrevederi cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Viorica Dancila.

Jeremy Corbyn cere convocarea unui nou referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opozitie), a cerut joi seara organizarea unui nou referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.

"Premierul trebuie sa accepte public ca atat situatia acordului Brexit, cat si cea a iesirii din UE fara acord nu mai sunt optiuni viabile. Eu reiterez convingerea noastra ca se poate ajunge la un acord axat pe planul nostru alternativ. De asemenea, reieterez sustinerea noastra pentru un vot public, nu pentru a marca un scor politic, ci ca optiune realista pentru depasirea impasului", a declarat Jeremy Corbyn.

Camera Comunelor a respins, joi seara, un amendament care prevedea organizarea unui nou referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana. Partidul Laburist nu a participat la acest vot, deoarece a considerat ca era inoportun in acest moment.

Amendamentul prevedea formularea unei recomandari adresate prim-ministrului "de a cere prelungirea negocierilor in virtutea Articolului 50 al Tratatului UE" si "organizarea unui vot public prin care cetatenii Marii Britanii sa decida fie in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana in conditiile stabilite de Parlament, fie ramanerea tarii in Uniunea Europeana". Amendamentul a fost respins de membrii Camerei Comunelor cu un raport de voturi de 334 la 85.

De asemenea, Camera Comunelor a respins, joi seara, un plan care prevedea preluarea de catre Parlament, de la Guvern, a controlului asupra procesului iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Proiectul de lege, care prevedea preluarea controlului asupra procedurii Brexit pe 20 martie, a fost respins cu un raport de voturi de 314/312.

Pana acum, Marea Britanie intentiona sa paraseasca Uniunea Europeana pe 29 martie. Consiliul European poate aproba cererea Londrei de amanare a Brexit.

Camera Comunelor a aprobat miercuri seara proiectul care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit, cu amendamentul "in orice circumstante". Dupa acest vot, premierul Theresa May a anuntat ca va propune oficial Camerei Comunelor o motiune care prevede amanarea iesirii tarii din Uniunea Europeana. "Voi propune o motiune care va prevedea prelungirea pentru scurt timp, in mod limitat, tehnic, a negocierilor cu UE, daca nu se va aproba un acord pana la sfarsitul lunii martie", a declarat Theresa May. "Uniunea Europeana a fost destul de clara ca proiectul de acord Brexit este singurul disponibil. Am putea avea un nou referendum, dar ar aparea riscul sa nu mai avem deloc Brexit", a explicat Theresa May in Camera Comunelor.

"Deputatii trebuie sa inteleaga si sa accepte ca, daca nu ajungem la un consens in urmatoarele zile, va fi nevoie de o amanare pe o durata mai mare. Iar o astfel de amanare ne-ar obliga sa participam la scrutinul europarlamentar. Nu cred ca ar fi rezultatul corect. Camera Comunelor trebuie sa asume consecintele actiunilor adoptate", a subliniat Theresa May.

La randul sau, Jeremy Corbyn, liderul opozitiei laburiste, a reiterat apelul ajungerii la un consens national. "Membrii Parlamentului au exclus in mod clar posibilitatea unui Brexit fara acord, iar Parlamentul trebuie sa preia controlul. Voi avea intalniri cu deputatii din toate partidele pentru a incerca sa gasim un compromis. Prelungirea negocierilor in virtutea Articolului 50 fara un obiectiv clar nu este o solutie. Trebuie sa ajungem la un consens asupra modului de a merge inainte", a spus Corbyn.

Camera Comunelor a respins, marti seara, Acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Proiectul de Acord Brexit, care include noile clauze negociate cu Bruxellesul, a fost respins cu un raport de voturi 391/242. In ianuarie, Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit cu un raport de voturi de 432/202.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana. Theresa May a anuntat luni seara ca obtinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al masurilor adoptate la frontiera irlandeza.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare