Cultura si divertisment

thumbs

O angajata Google a reusit sa bata recordul pentru calcularea zecimalelor numarului Pi | VIDEO

14.03.2019, 19:17 Sursa: mediafax.ro

Descoperirea a fost dezvaluita chiar cu ocazia Zilei Numarului Pi, care coincide cu data de 14 martie scrisa in formatul luna/zi. Iwao a ajuns la aceste rezultate prin folosirea infrastructurii tehnologice a companiei multinationale. Deoarece Pi este un numar irational, care are un numar infinit de zecimale, calcularea acestora depinde de puterea mijloacelor de calcul, ceea ce inseamna ca avansul in tehnologie va aduce posibilitatea stabilirii unor noi recorduri.

Inginerul a afirmat ca aceasta realizare este un vis devenit realitate pentru ea, deoarece visa inca din copilarie sa stabileasca un nou record pe aceasta tema. Ea a declarat ca "au trecut mai mult de 20 de ani de cand m-am intalnit prima oara cu Pi".

Folosirea computerelor si supercomputerelor pentru a calcula Numarul Pi nu este o noutate pentru corporatia care are sediul in California, insa performanta lui Iwao a marcat folosirea in premiera a tehnologiei "cloud computing". Operatiunea a durat 111.8 zile, echivalentul a 2.795 zile operationale sau 7.6 ani operationali pentru o masinarie si a folosit 25 de noduli.

Calcularea trilioanelor de cifre ale numarului Pi poate fi impresionanta din punct de vedere al domeniului software. Cu toate acestea, inginerilor nu le este necesar sa cunoasca decat primele 20-30 de zecimale, in timp ce aplicatiilor software nu le trebuie decat cateva sute.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare