Cultura si divertisment

thumbs

Reuniunea Eurimages de la Bucuresti: Filmele romanesti au primit finantari de peste 17 milioane de euro, in ultimii 21 de ani

14.03.2019, 21:52 Sursa: mediafax.ro

Eurimages este un fond cultural al Consiliului Europei fondat in 1989 din care fac parte 38 de state din Europa, Romania fiind membra Eurimages din anul 1998. Anual exista 4 sesiuni de finantari, care incurajeaza coproductiile de toate genurile lung metraje, animatie si documentare din fondul anual de 25 milioane Euro provenit din contributiile statelor membre.

"In cei 21 de ani de cand este Romania membra, au beneficiat de sprijin Eurimages 43 de filme majoritar romanesti si 33 de coproductii minoritar romanesti, totalul fondurilor acordate producatorilor romani ajungand la 17 milioane de euro. In timpul reuniunii de la Bucuresti au fost evaluate 47 de proiecte de film din care 3 proiecte romanesti", a spus Anca Mitran pentru MEDIAFAX.

Manifestarile au fost deschise marti, la Institutul francez din Bucuresti prin Conferinta privind egalitatea de genuri. Au participat Anca Mitran, director general Centrul National al Cinematografiei, Irina Petrescu director Institutul Francez din Bucuresti si Catherine Trautmann presedinte Eurimages.

Ada Solomon (producator, Hi Film), Anca Damian (regizor si producator, Aparte Film), Ana Draghici (Director de Imagine), Daniel Mitulescu (producator, Strada film) si Tudor Giurgiu (regizor, producator si fondator al Festivalului International de Film Transilvania) au abordat relatia producator regizor din perspectiva egalitatii de sanse, precum si a stereotipurilor de gen, dupa ce Centrul National al Cinematografiei a prezentat cateva date statistice pentru perioada 2007-2017.

Evenimentul inaugural s-a incheiat cu proiectia filmului "Lemonade" in regia Ioanei Uricaru. Incepand cu 2012, Eurimages a luat in considerare problema egalitatii de gen in industria cinematografica.

Un grup de lucru pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, alcatuit din reprezentanti ai mai multor state membre, a fost infiintat si se reuneste trimestrial, in scopul studierii situatiei actuale a prezentei femeilor in sectorul cinematografiei la nivel national si international in cooperare cu alte organisme nationale si internationale, pentru analizarea situatiei actuale a Eurimages in ceea ce priveste egalitatea de gen in selectarea proiectelor, si pentru a colecta informatii despre "genul proiectului" si continutul scenariului (testul Bechdel) pentru cererile depuse la Eurimages.

Ca parte a strategiei sale, Eurimages a adoptat obiectivul de a realiza o distributie egala a finantarii de coproductie intre femei si barbati pana in anul 2020. Evolutia Fondului cu privire la atingerea acestui obiectiv este prezentat in graficul de campanie "Eurimages sprijina egalitatea de sanse intre femei si barbati" prezent pe pagina oficiala Eurimages.

In cadrul celei de-a 148-a Reuniunii Comitetului Director din Skopje (Macedonia de Nord) din 20 octombrie 2017, organismul si-a reinnoit angajamentul in ceea ce priveste egalitatea de gen prin adoptarea unei strategii pentru egalitatea de gen in industria cinematografica europeana 2018-2020.

Aceasta decizie reflecta angajamentul ferm al Fondului de a aborda problema subreprezentarii femeilor in cinematografie. Prin implementarea acestei strategii, Eurimages va deveni un catalizator a schimbarii prin adoptarea unei serii de masuri pentru promovarea rolului femeilor in fata si in spatele camerei.

Imbunatatirea vizibilitatii regizorilor de sex feminin talentati si promovarea celor mai bune practici si know how-ul reprezinta un instrument esential in planul de actiune Eurimages 2018-2020.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare