Politic-Social

thumbs

Protestul pentru autostrazi #sieu. Aderari de ultimul moment la manifestatia care s-a propagat in Romania

15.03.2019, 10:09 Sursa: mediafax.ro

"Transportul de marfuri si pasageri, circuitul sanguin al ecomomiei nu poate functiona fara autostrazi! In data de 15.03.2019, la ora 15,00 suna ceasul "Desteptarea!" pentru toti factorii de decizie din toate guvernele de pana acum si in special pentru guvernarea actuala, care nu a prevazut bani suficienti in buget pentru constructia de autostrazi! Cine este responsabil pentru moartea a 60.000 de oameni, cauzata in mare parte de lipsa autostrazilor!?", au precizat reprezentantii FORT, intr-un comunicat de presa transmis vineri.

Sindicatul National Sport si Tineret se alatura protestului pentru autostrazi

Sindicatul National Sport si Tineret (SNST) se alatura apelului civic lansat pentru a trage un semnal de alarma fata de lipsa autostrazilor din Romania, astfel ca vineri, la ora 15, timp de 15 minute, va opri activitatea in Sport si Tineret.

"Sportul are nevoie de autostrazi, Tineretul cere infrastructura, lipsa acestora ne afecteaza pentru ca: ne deplasam mult in tara, la competitiile sportive si actiunile de tineret; costurile determinate de infrastructura precara sunt transferate asupra altor investitii; ne obliga la cheltuieli in plus si timp pierdut; pune sanatatea si viata sportivilor si a tinerilor in pericol prin favorizarea accidentelor.Acesta este un demers firesc, sportivii si tinerii fiind printre cei mai afectati de lipsa autostrazilor. Strabatem tara in lung si in lat, parcurgem cu totii, cumulat, sute de mii de kilometri anual", au precizat reprezentantii SNST.

Acestia au mentionat ca risca accidente in aceste deplasari si raspunderea este a lor, a insotitorilor, deoarece este cunoscuta practica prin care, de cele mai multe ori, merg cu masinile personale, soferi sunt tot ei, antrenorii sau insotitorii.

"Aceasta in timp ce zeci de autocare primite de la Guvern pentru Sport si Tineret ruginesc cu zero kilometri la bord, din lipsa de soferi. Asadar, astazi, asteptam implicarea tuturor colegilor care vor fi in activitate, impreuna vom puncta acest manifest pentru normalitate, care reprezinta singura cale pentru dezvoltarea Romaniei pe care ne-o dorim cu totii", au mai afirmat reprezentantii SNST.

Romania se opreste, astazi, pentru 15 minute, sa ceara constructia de autostrazi

Anuntat in urma cu 11 zile, protestul initiat de omul de afaceri sucevean Stefan Mandachi, care a construit primul si singurul metru de autostrada din Moldova, a devenit unul national, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

Stefan Mandachi a anuntat, in 4 martie, ca a finalizat lucrarile la primul si singurul metru de autostrada din Moldova si in 15 martie il inaugureaza, lansand si o provocare : "In data de 15 martie, pentru 15 minute, incepand cu ora 15.00, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrazi, fii solidar! Provoaca macar trei persoane sa-si suspende activitatea!", spunea Mandachi.

Provocarea lui a mers catre trei oameni de afaceri: Ion Tiriac, Gigi Becali, Viorel Catarama.

La doua zile de la lansarea provocarii, in 6 martie, lui Stefan Mandachi i-a raspuns Viorel Catarama, care a anuntat ca grupul de firme Elvila se alatura protestului si intrerupe munca timp de 15 minute. In plus, Catarama a dus provocarea mai departe.

"Grupul de firme ELVILA, cu un numar de 1000 de angajati, raspunde provocarii lansate de antreprenorul Stefan Mandachi si va opri lucrul in 15 martie, ora 15, pentru 15 minute. Sustinem construirea de autostrazi! Ii provoc, la randu-mi, pe antreprenorii Dumitru Balan, din Botosani, Adrian Marginean, din Cluj si Daniel Costas, din Oradea, sa ni se alature in acest demers", a anuntat Viorel Catarama.

Dupa ce provocarea a fost propagata la nivel national, tot mai multe firme au anuntat ca se alatura manifestului "Romania vrea autostrazi" si opresc lucrul in 15 martie

Si JYSK Romania a anuntat ca in 15 martie, la ora 15, se intrerupe activitatea pentru 15 minute in cele 73 de magazine din tara, unde sunt angajate peste 800 de persoane.

In Cluj-Napoca, doua companii IT s-au alaturat protestului inceput de omul de afaceri Stefan Mandachi din Suceava. 1.100 de angajati opresc vineri, timp de 15 minute, activitatea si lanseaza provocarea i celor peste 7.000 de clienti si colaboratori din tara si din strainatate.

Provocarea lui Mandachi a reusit sa ajunga, in 11 zile, in fiecare judet si zeci de mii de oameni, angajati la stat sau la privat, opresc lucrul vineri pentru a trage un semnal de alarma: "RomaniaVreaAutostrazi".

Dintre angajatii statului, cei mai multi care intrerup activitatea vineri se pare ca vor fi in judetul Brasov, unde presedintele Consiliului Judetean, Adrian Vistea si 35 de primari din judet participa la protest.

La Iasi, primarul Mihai Chirica va iesi in fata Primariei pentru a sustine ideea omului de afaceri sucevean, dar activitatea institutiei nu va fi afectata.

Alti primari din tara, de la putere sau din opozitie, au anuntat ca participa la protestul fata de starea infrastructurii si pentru a sustine constructia de autostrazi.

De altfel, omul de afaceri care a construit primul si singurul metru de autostrada din Moldova, a recunoscut, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca nu se astepta ca ideea lui sa prinda la un numar atat de mare de oameni.

"Ma gandeam ca va avea succes campania, dar nu mi-am imaginat ca se poate ajunge la un astfel de nivel. Sunt mandru si incantat ca romanii au iesit din zona de confort si aleg sa manifeste pasnic. La 15 martie sper sa se mobilizeze pasnic, fara violenta, multe milioane de romani. Daca se poate, toti romanii. Vreau o uniune totala a romanilor sub deviza "Romania vrea autostrazi", a declarat Stefan Mandachi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare