Politic-Social

thumbs

Reprezentantul unei companii austriece a recunoscut complicitatea la dare de mita pentru Sebastian Vladescu

15.03.2019, 12:20 Sursa: mediafax.ro

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au sesizat Tribunalul Bucuresti cu acordul de recunoastere a vinovatiei al lui Josef Hornegger, la data faptelor reprezentant al unei companii austriece.

Potrivit DNA, acesta a recunoscut faptele de complicitate la dare de mita (2 fapte) si complicitate la cumparare de influenta.

"In perioada 2005-2014, oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriaca, in baza unor intelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, in schimbul acestor sume, sa se asigure incheierea contractelor si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata, precum si plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferata care fusese deja realizata de aceeasi companie. Banii incasati ilegal reprezentau procente din valoarea fiecarei plati facute de statul roman si erau achitati succesiv, pe masura ce compania constructoare incasa, la randul ei, contravaloarea lucrarilor efectuate, de la statul roman (respectiv de la Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" - S.A. - C.N.C.F.R.)", se arata intr-un comunicat transmis de DNA.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au mai retinut ca in perioada 2009-2013, Hornegger Josef, directorul reprezentantei din Romania a companiei austriece, a contribuit la negocierea si plata unui comision de 10% din valoarea sumelor incasate de la compania feroviara, catre oficialii romani implicati in deblocarea platilor sau care le puteau influenta.

"Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mita, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finante si Transporturi, dupa cum urmeaza:

- suma totala de 1.114.000 euro a fost data inculpatului Dascalu Constantin, pentru ca acesta sa isi indeplineasca atributiile de serviciu de secretar de stat in Ministerul Transporturilor in asa fel incat sa asigure, pe de o parte, finantarea necesara platii facturilor aferente lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta si, pe de alta parte, finantarea necesara platii TVA restante de la lucrarile efectuate la tronsonul Bucuresti -Campina.

- suma totala de 65.000 euro a fost remisa fostului ministru de Finante,Vladescu Sebastian, in acelasi scop

- suma totala de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vladescu Sebastian, care ar fi urmat sa isi exercite influenta pe care a pretins ca o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina sa asigure finantarea necesara platii facturilor aferente lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta", mai arata DNA.

In schimbul contributiei sale la savarsirea faptelor de coruptie, Hornegger a obtinut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.

"Prin prezentul acord, s-a solicitat instantei de judecata confiscarea sumei sus mentionate, iar in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce apartine inculpatului Hornegger Josef. De asemenea, aceeasi masura a fost dispusa si asupra a 45 de parti sociale pe care inculpatul le detine in cadrul a doua firme", se mai arata in comunicatul DNA.

In prezenta avocatului, Hornegger Josef a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

In acelasi timp, procurorii continua ancheta in care fostul ministru Sebastian Vladescu este cercetat pentru luare de mita si trafic de influenta. In dosar mai este cercetat si Cristian Boureanu.

"In perioada 2005-2014, oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora ar fi primit, de la o companie straina, in baza unor intelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, in schimbul acestor sume, sa se asigure incheierea contractelor si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata a liniei Bucuresti-Constanta, precum si plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferata care fusese deja realizata de aceeasi companie", se arata in ordonanta procurorilor.

Din informatiile publice reiese ca asocierea de firme Swietelsky - Wiebe - Takenaka este constructorul lucrarilor. De altfel, autoritatile austriece au efectuat o serie de perchezitii in sedii ale firmei de constructii Swietelsky, in cadrul anchetei asociate dosarului fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, a relatat site-ul Nachrichten.at la acel moment.

Sebastian Vladescu este cercetat sub control judiciar pe cautiune.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare