Politic-Social

thumbs

"La cote alarmante". Controale dupa ce un ONG a reclamat ca mii de copii din Romania, din sistemul de protectie, au fost SEDATI abuziv

23.03.2019, 16:15 Sursa: mediafax.ro

"Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDCA) precizeaza ca in centrele de plasament si casele de tip familial (institutionalizati adica) sunt 3.000 de copii cu afectiuni neuropsihice (din 17.000 total institutionalizati) si alti 2400 de copii cu astfel de deficiente se afla in grija asistentilor maternali (dintr-un total de 18.000 copii aflati in grija asistentilor maternali.) Medicatia acestor copii se asigura conform prescriptiilor medicilor specialisti", scrie ministrul Muncii, pe Facebook.

Marius Budai precizeaza ca in urma informatiilor semnalate public de catre un ONG, potrivit caruia ar putea exista nereguli in prescrierea si administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afectiuni, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Sanatatii, prin sesizarea Colegiului Medicilor din Romania, vor initia un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate.

"In situatia in care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din Romania va lua masuri in consecinta, fiind singura institutie acreditata sa analizeze actul medical", conchide Budai.

Scrisoare deschisa adresata Guvernului

Reactia ministrului vine dupa ce Centrul de Resurse Juridice a avertizat, intr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului Romaniei, ca medicii pedopsihiatrii au prescris medicatie psihotropa in cote alarmante copiilor din sistemul de protectie speciala si de cele mai multe ori la cererea ingrijitorilor acestora si nu a reprezentantului lor legal.

Mai exact, unui procent de 30% din totalul copiilor, beneficiari ai sistemului de protectie speciala a copilului, li s-a administrat neuroleptice in anul 2018.

Astfel, datele puse la dispozitie de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) Centrului de Resurse Juridice indica un numar de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protectie speciala carora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticati in anul 2018.

De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internati intr-un spital de psihiatrie din Romania in acelasi an.

Aproape 400 au fost internati de mai mult de trei ori la psihiatrie in acelasi an, iar dintre acestia, 150 au fost spitalizati pentru mai mult de o luna.

"Cifrele acestea, dar si rapoartele publicate de CRJ in ultimii 16 ani, ne indica faptul ca medicatia este utilizata pentru a controla starile si comportamentul copiilor si mai putin pentru a trata sanatatea lor mintala. Cu alte cuvinte medicatia psihiatrica este folosita ca substitut al nevoii de afectiune a copiilor din sistemul de protectie speciala, dar si ca metoda de pedeapsa a acestora", arata ONG-ul in scrisoarea deschisa.

Totodata, reprezentantii Centrului de Resurse Juridice atentioneaza ca exista mari discrepante intre numarul copiilor raportat de DGASPC si cel raportat de spitalele sau sectiile de psihiatrie.

"De pilda, DGASPC Botosani a indicat un numar de 159 beneficiari minori, internati la psihiatrie, in timp ce spitalul de psihiatrie ne-a raspuns ca a internat numai 77 dintre beneficiarii minori proveniti din sistemul de protectie speciala a copilului din judetul Botosani. La polul opus, spitalul de psihiatrie din Galati a internat 165 de beneficiari minori ai DGASPC Galati, dar acestia au raportat numai 55 de copii din sistemul de protectie speciala. De unde aceste discrepante? Ce ii opreste pe pedopsihiatrii sa raporteze corect? ", potrivit sursei citate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare