Economic

thumbs

Kalasnikov vs Beretta, arma la care renunta armata si armamentul compatibil NATO la care trece

24.03.2019, 11:29 Sursa: mediafax.ro

Badalau spune ca ARX 160 a fost supusa unor teste cu trupele speciale si sr fi fost pe placul acestora; oficial, ministerul Apararii nu a oferit prea multe informatii, pe care nu le considera de interes public. Dar mai devreme sau mai tarziu armata va trebui sa schimbe armele, iar ARX 160 va fi cea mai convenabila oferta, dat fiind ca va fi produsa local, si va fi, probabil, preferata.

La ce renunta armata? Arma are mai multe variante, dar este in esenta aceeasi, Kalasnikovul inventat de rusul Mihail Kalasnicov, o arma simpla, gandita sa poata fi fabricata folosind in fabrici femeile si copii, sotii sau tatii fiind pe front. Simplitatea armei, cu numai opt componente in miscare, a facut posibila copierea acesteia, mai tarziu, chiar si in fierarii satesti din Pakistan. Un soldat antrenat are nevoie de numai 50 de secunde pentru a o demonta, astfel ca intretinerea se face extrem de usor.

La 70 de ani de la inceperea productiei, AK 47 ramane un succes, statisticile indicand ca peste 100 de milioane de exemplare au fost fabricate in lume, fiind este cea mai ucigatoare inventie umana.

AK-47 a fost sau este folosit de armatele din 70 de state ale lumii si a facut parte din dotarea Viet Cong, a militiilor din Beirut, a insurgentilor palestinieini din Gaza si a gherilelor din Irak. Un Kalasnikov apare pe emblema Hezbollah, pe steagul Mozambicului, si are o incarcatura aparte in simbolistica Jihadului.

Mihail Kalasnikov si-a aparat in creatia, in repetate randuri: "Multe tari o folosesc pentru a se apara. Partea negativa a lucrurilor apare cand lucrurile scapa de sub control, pentru ca si teroristii vor sa foloseasca arme simple si eficiente. Vina mortii celor ucisi de AK-47 nu o poarta creatorul armei, ci politicienii".

In anii '50 Uniunea Sovietica a inceput transferul tehnologiei de fabricatie a pustii automate AK-47 catre 18 state din sfera sa de influenta, care au primit licenta de fabricare a armei. Pe masura ce calitatile armei au devenit din ce in ce mai cunoscute, alte state au inceput fabriarea de clone ale automatului, fara aprobarea Moscovei.

Dupa caderea comunismului Rusia a considerat ca licentele acordate au expirat, in timp ce producatorii din fostul bloc estic au continuat sa produca AK-47.

De aici un adevarat razboi al licentelor purtat la inceputul anilor 2000 de Rosoboronexport cu statele din fostul bloc estic/ Dar, dupa decenii de productie in Europa, Asia, Africa sau Orientul Mijlociu, automatul Kalasnikov a evoluat mult fata de originalul de la Ijmas, iar situatia a fost sintetizata bine de un analist care a spus: "Pozitia Rosoboronexport echivaleaza cu cea a Chinei, in cazul in care aceasta ar solicita o taxa pentru fiecare arma de foc, pentru ca au inventat praful de pusca in urma cu 700 de ani".

In Romania au fost dezvoltate versiuni specializate de AKM-uri, romanii venind cu inovatii privind patul rabatabil sau greutatea mai redusa, pentru parasutisti. Au fost aduse imbunatatiri la incarcatoare, instrumentele de ochire, pentru vedere pe timp de noapte, munitie sau au fost atasate aruncatoare de grenade.

Pistolul-mitraliera, calibrul 7,62 mm, model 1963, primul fabricat la Cugir, are o greutate de 3,6 kg, o lungime de 870 mm fara baioneta-pumnal si 1020 mm cu baioneta-pumnal, teava ghintuita, foloseste cartuse calibrul 7,62, are o cadenta de tragere de 600 cartuse/minut si o bataie eficace de 400 m. Bataie maxima este de 3000 m, dar la 1500 m se pierde efectul omorator al glontului. Arma are un incarcator cu 30 de cartuse si un sistem de ochire mecanic.

Arma a suferit unele transformari, avand o varianta semiautomata, un model cu pat rabatabil, o versiune cu teava scurta. Exportata in America, arma este cunoscuta drept AIMS, SAR-1, WASR 10, Romak 1 si WUM 1.

PM model 1963 a fost folosit in razboiul din Vietnam, razboiul civil angolez, razboiul Iran-Irak, revolutia romana din 1989, razboiul din Golf, in conflictele din spatiul fostei Iugoslavii, in conflictele contra insurgentilor din Jammu si Casmir, in razboiul civil din Sierra Leone,n razboiul din Afganistan, razboiul din Irak sau razboiul civil libian din 2011.

Cu ce s-ar putea dota armata romana? ARX 160 nu are aceeasi istorie bogata pe care o are Kalasnikovul, fiind lansata in 2008, pentru foretele armate italiene, ca parte a unui program denumt Soldato Futuro (Soldatul Vitorului). Dar lipsa de istorie a armei este compensata de istoria bogata a companiei Beretta, care incepe in 1526, companie care a livrat arme pentru practic fiecare conflict armat major european, incepand cu 1650.

In jur de 30.000 de arme au fost livrate intre 2008 si 2014 catre armata italiana, fortele navale italiene si fortele speciale italiene, fiind folosite si in Afghanistan. In prezent se deruleaza un program de inlocuire a vechilor arme de asalt Beretta AR 70/90 cu ARX 160, menita sa devina pusca de asalt standard a armatei italiene.

Arma s-a mai aflat in atentia mai multor armate, printre care cea americana, care voia sa inlocuiasca carabinele M4, cea argentiniana (un acord de productie pe plan local a fost semnat in decembrie 2016), dar si a armatelor indiene si franceze.

Beretta ARX 160 cantareste 3 kg, foloseste munitie NATO calibrul 5,56, dar exista si variante pentru 7,62x39, trage intre 600 si 700 de lovituri pe minut, foloseste incarcatoare cu 30 sau 100 de cartuse, fiind compaibila, in unele variante, si cu incarcatoarele Kalasnikovului. Arma are cinci variante, iar din modelul original a fost derivata arma modulara ARX 200. Este folosita in 16 tari, printre care Egipt, Mexic, Polonia, Qatar, Thailanda, Emiratele Arabe sau SUA.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare