Politic-Social

thumbs

Busuioc cu arome si gust de lamaie sau scortisoara, scos la vanzare de Universitatea de Agronomie din Cluj: " Pot fi cultivate in gradini" | FOTO

13.04.2019, 08:44 Sursa: mediafax.ro

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Erzsebet Buta, conferentiar la disciplina floricultura a USAMV Cluj-Napoca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca plantele rezista foarte bine, nu sunt pretentioase si pot fi cultivate in gradini fara nicio problema.

"Noi, la USAMV Cluj-Napoca, suntem axati pe producerea de rasaduri de flori, de plante ornamentale, dar acum, pentru prima data, scoatem la vanzare si rasaduri de plante aromatice, cum ar fi soiuri de busuioc aclimatizat cu arome si gust de lamaie sau scortisoara. Aceste doua soiuri dau un plus produselor, fiind aclimatizate de specialistii universitatii, astfel incat plantele rezista foarte bine, nu sunt pretentioase si pot fi cultivate in exterior, in gradini, fara nicio problema. Cele doua mirosuri, de lamaie, respectiv scortisoara, se simt la atingere dar imprima si un gust specific odata ce sunt folosite in prepararea unor mancaruri. Rasadurile se vand in ghivece de plastic, iar la plantare se transfera cu balotul de pamant in pamantul din gradina. Se recomanda ca in momentul dezvoltarii si aparitiei tijei florale aceasta sa se indeparteze, deoarece suntem interesati de frunzele de busuioc", a declarat Buta.

Potrivit acesteia, o planta de busuioc din rasad care face frunze continuu tine maxim cinci luni, pretul unui ghiveci fiind de 2 lei.

Specialistii universitatii clujene au sustinut ca busuiocul poate fi folosit in sosuri, la spaghetti sau la friptura de porc, dar si pentru ceai si limonada, iar soiul cu aroma de scortisoara chiar la prajituri.

"Busuiocul are si efect de relaxare, de calmare, iar pus intre haine alunga, datorita mirosului, moliile si tantarii", au explicat acestia.

Pe langa busuioc, USAMV vinde si salvie si menta, dar si flori pentru gradini, parcuri si jardiniere, cum ar fi muscate, craite, begonii, urzicuta sau lobelia.

De asemenea, in serele universitatii clujene se mai vand rasaduri de tomate din soiurile Inima de bou, Siriana si Crete si de ardei gras, capia, iute sau gogosari. In total este vorba de peste 25.000 de rasaduri care au fost plantate individual, in ghivece, iar pretul este unic pentru fiecare rasad, indiferent de legume - 1,90 lei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare