Cultura si divertisment

thumbs

Controversatul proiect al directivei privind drepturile de autor, RATIFICAT de statele membre UE/ Cand va intra in vigoare

15.04.2019, 13:49 Sursa: mediafax.ro

19 tari, inclusiv Franta si Germania, si-au dat acordul, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia si Suedia s-au declarat impotriva, iar Belgia, Estonia si Slovenia s-au abtinut.

Votul de luni a fost pasul final, directiva urmand sa intre in vigoare in 2021.

Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, un proiect de actualizare pentru prima data in aproape doua decenii a reglementarilor privind drepturile de autor, punand capat activitatilor intense de lobby exercitate de trei ani de companii online si grupuri editoriale.

Eurodeputatii s-au pronuntat cu un raport de voturi de 348 la 274 in favoarea reglementarilor care vor obliga companii online precum YouTube si Google sa obtina licente pentru continutul aflat sub incidenta drepturilor de autor si sa elimine materialele care incalca reglementarile de proprietate intelectuala.

Proiectul directivei privind drepturile de autor a generat ample disensiuni intre guvernele statelor membre UE si la nivelul Parlamentului European. In ultimele saptamani, in Germania au avut loc manifestatii contra proiectului privind drepturile de autor, coordonate de activisti pentru libertatea pe internet care sustin ca vor fi blocate activitatile de difuzare a materialelor.

In versiunea finala a textului este inclus controversatul "Articol 13", care a generat demonstratiile din Germania si a condus la blocarea de catre Wikipedia a unor site-uri in Uniunea Europeana in semn de protest. Articolul 13 va face site-uri precum YouTube responsabile juridic pentru materialele produse de utilizatorii din cadrul Uniunii Europene si va obliga toate platformele online sa semneze contracte cu detinatorii drepturilor de autor. Criticii sustin ca aceste lucruri vor forta platformele online sa filtreze continutul pentru a evita intrarea sub incidenta noilor reglementari.

Conform unei alte prevederi, Articolul 11, servicii precum Google Stiri (Google News) vor trebui sa semneze contracte cu grupuri editoriale si publicatii pentru a putea difuza "fragmente" de materiale.

Un purtator de cuvant al companiei americane Google a declarat pentru Financial Times ca directiva va genera "incertitudine juridica si va afecta activitatile creative si activitatile de afaceri digitale in Europa". "Detaliile conteaza, astfel ca asteptam sa colaboram cu factorii care iau decizii politice, cu grupurile editoriale, cu producatorii de materiale si cu detinatorii drepturilor intelectuale in contextul implementarii acestor reglementari de catre tarile din Uniunea Europeana", a subliniat el.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare