Politic-Social

thumbs

Senatul a modificat regimul conflictelor de interese privind alesii locali/ Cum va fi sanctionata abaterea disciplinara

15.04.2019, 18:40 Sursa: mediafax.ro

Legea pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, a fost adoptata in plenul Senatului cu 78 de voturi "pentru", 28 de voturi "impotriva" si o abtinere.

Initiativa a fost reexaminata de catre Senat, in urma deciziei CCR, care a admis partial sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pe acest act normativ.

Comisiile de administratie publica, juridica si cea pentru constitutionalitate au intocmit un raport comun de admitere a legii, cu amendamente admise.

"Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, in sensul introducerii in sfera fapelor ce constituie abateri disciplinare a incalcarii nornemor in materia conflictului de interese", potrivit raportului comisiilor.

Astfel, "fapta alesilor locali de a incalca legislatia in materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de maximum sase luni", potrivit completarii aduse articolului 75.

Alta modificare

Parlamentul a modificat, de asemenea, articolul 57 (1) astfel: "Incalcarea de catre consilieri a prevederilor Legii nr 215/2001, republicata, cu modificprile si completarile ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a pevederilor legale referitoare la conflictul de interese si ale regulamentului de organizare si functionare a consisiului, atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni: a). avertismentul; b). chemarea la ordine; c). retragerea cuvantului; d). eliminarea din sala de sedinta; e). excluderea temporara de la lucrprile consiliului si ale comisiei de specialitate; f). diminuarea indemnizatiei de sedinta cu 10% pentru maximum sase luni; g). retragerea indemnizatiei de sedinta, pentru o sedinta sau doua".

In forma in vigoare. articolul 57 (1) prevede ca: "Incalcarea de catre consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor prezentei legi si ale regulamentului de organizare si funcsionare a consiliului atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni? a) avertismentul; b), chemarea la ordine; c). retragerea cuvantului; d) eliminarea din sala de sedinta; e) excluderea temporala de la lucrarile consiliului si ale comisiei; f). retragerea indemnizatiei de sedinta pentru una sau doua sedinte".

"Cel mai problematic lucru este ca nu se mai retine decat o sanctiune echivalenta cu diminuarea cu 10% a indemnizatiei consilierului local timp de 6 luni. Noi interpretam aceasta noua interpretare ca o tentativa de scapa de masura complementara pe care o dispunea ANI in astfel de cazuri de conflict de interese si anume interdictia de a mai ocupa o functie publica eligibila timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de a face cu o incercare de slabi criteriile sau standardelede integritate in functia publica". a declarat Florina Presada, senator USR in plenul de luni.

CCR a admis partial, pe 16 octombrie 2018, obiectia presedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, care argumenteaza ca schimbarile introduc noi sanctiuni pentru consilierii locali si judeteni, prevazute in alta lege, cea referitoare la conflictul de interese. Astfel, Curtea a declarat constitutional art. 75 alin.(2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali care prevede sanctiuni pentru alesii locali care se confrunta cu conflicte de interese.

"Fapta alesilor locali de a incalca legislatia in materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de maximum 6 luni", prevedea art 75 alin (1) votat in Parlament inaintea sesizarii CCR.

Senatul a adoptat proiectul legislativ in calitate de for decizional.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare