Externe

thumbs

Tancuri si sisteme de artilerie fabricate in Franta, folosite in razboiul civil din Yemen

15.04.2019, 18:40 Sursa: mediafax.ro

Un document clasificat, de 15 pagini, intitulat "Yemen: situatia de securitate", intocmit de serviciul militar de informatii DRM, include harti ce indica pozitia armamentului de fabricatie franceza in Yemen si in zone din Arabia Saudita aflate in apropierea frontului.

Documentul arata ca tunurile autopropulsate CAESAR, fabricate de compania franceza Nexter, amplasate de-a lungul frontierei saudite-yemenite, au efectuat bombardamente defensive ale fortelor rebelilor houthi, si au sustinut "trupele loiale si fortele armate saudite in progresul lor pe teritoriul yemenit".

Documentul, care poarta data de 25 septembrie 2018, a fost prezentat presedintelui Emmanuel Macron, premierului Edouard Philippe, cat si ministrilor francezi ai Apararii si Afacerilor Externe.

Autoritatile franceze sustin ca, din cate stiu, armamentul francez vandut sauditilor este folosit doar in scopuri defensive.

Raportul dezvaluit de Disclose face parte dintr-o investigatie la care participa si institutiile media Konbini, Mediapart, France Inter radio, televiziunea Arte si publicatia americana The Intercept, relateaza agentia de stiri Reuters.

Franta este semnatara a Tratatului ONU privind comertul cu arme, care reglementeaza comertul international cu arme conventionale si interzice vanzarea de arme in cazul in care exista riscul ca acestea sa fie folosite pentru comiterea unui genocid, de crime impotriva umanitatii sau crime de razboi.

ONU: Toate partile combatante implicate in razboi au comis crime de razboi

Expertii ONU a concluzionat ca toate partile combatante implicate in razboiul din Yemen au comis crime de razboi.

Biroul premierului Edouard Philippe a comunicat ca Franta a adoptat masuri riguroase de protectie atunci cand a emis licente de export si sustine eforturile Organizatiei Natiunilor Unite in legatura cu medierea pacii in Yemen.

"Din cate stim, armele franceze aflate in posesia fortelor coalitiei sunt amplasate in cea mai mare parte in pozitii defensive, in afara teritoriului yemenit sau sub control al coalitiei, dar nu pe linia frontului", se arata in comunicatul Guvernului francez.

Autoritatile de Paris nu au pus la indoiala autenticitatea documentelor si nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raportul publicat de Disclose, adaugand doar ca Franta nu are informatii privind civili yemeniti ucisi de arme de fabricatie franceza. Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au refuzat sa comenteze informatiile.

Un al doilea document intocmit de DRM, citat de site-ul Disclose, arata tancuri de fabricatie franceza amplasate in pozitii defensive in diverse baze din Yemen, inclusiv Mocha, Aden, al-Khawkhah si Ma'rib.

Site-ul Discolse a mai indicat ca analiza mai multor imagini din satelit, inregistrari si poze din Yemen arata faptul ca tancuri Leclerc, achizitionate din Franta de Emiratele Arabe Unite, au participat la ofensive ale coalitiei, inclusiv la campania de ocupare a portului Hodeidah.

Germania a introdus un embargo asupra exporturilor de armament catre Arabia Saudita in legatura cu uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi si pe fondul preocuparilor legate de rolul Riad-ului in razboiul din Yemen, actiune care insa a atras critici din partea industriei militare si a Frantei si Marii Britanii, care sustin ca aceasta actiune pune in pericol proiectele comune.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare