Politic-Social

thumbs

Statul de drept din Romania, dezbatut de eurodeputati, alaturi de CE/ Comisar: Tara trebuie sa revina urgent pe calea reformelor/ Oficialii europeni, acuzati de Weber si Grapini de "standarde duble"

15.04.2019, 18:12 Sursa: mediafax.ro

Romania trebuie sa revina pe calea reformelor, a spust comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, comisarul european pe justitie, in prezentarea situatiei respectarii statului de drept din Romania, facuta luni in Parlamentul European.

"Dezbaterea de astazi nu este pe chestiuni tehnice" si nu aduce date noi fata de noiembrie trecut si nici nu s-au inregistrat evolutii dupa raportul MCV de anul trecut, a spus Verja Jourova, comisarul european.

Comisia a spus foarte clar Parlamentului European ca urmareste cu multa atentie si preocupare evolutiile in legatura cu statul de drept in Romania, a spus Jourova care a dat un ultimatum Romaniei. "Romania trebuie sa revina urgent pe calea reformelor(...) Nu e prea tarziu ca Romania sa revina pe calea reformelor", a mai spus comisarul pentru justitie.

"Am spus repetat ca Romania trebuie sa revina pe calea reformelor si trebuie sa o faca urgent. Acest lucru inseamna sa mearga inainte, nu sa dea inapoi. Comisia, si in mod deosebit dl Timmermans a comunicat cu premierul Dancila si cu expertii de mai multe ori si au avut discutii constructive. Comisia a spus foarte clar ca vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situatia acum 2 saptamani. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia ca Romania e pe calea cea buna. Daca nu sunt progrese atunci Comisia trebuie sa ia actiuni", a avertizat Jourova.

"Nu s-au facut progrese in legatura cu recomandarile din MCV. S-a erodat increderea in urma unor ordonante recente si unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-sef european nu a ajutat lucrurile. Discutia este despre Romania sa nu faca pasi inapoi in ceea ce priveste statul de drept si lupta anticoruptie. E nevoie de consultari ale actorilor interesati. Orice actiuni trebuie sa fie compatibile cu recomandarile europene. In legatura cu ICCJ si urmarea unei decizii a CCR in ceea ce priveste completele de judecatori ne punem intrebari cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate (...) Exista un risc de ingerenta in sistemul de justitie inclusiv in cazuri de coruptie si acest lucru nu poate fi ignorat. In ceea ce priveste numirile procurorilor cu rang de nivel inalt, echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate cand vine vorba de numirea sefului DNA, procurorului general", a adaugat Jourova.

Jourova a evocat o experienta proprie legata de coruptie

Comisarul european pentru justitie a mai explicat de ce nu poate fi criticata ca ar putea face "ceva negativ fata de Romania" si a relatat propria sa experienta, cand a fost acuzata de coruptie.

"Eu reprezint intreg colegiul de comisari, ca s-a vorbit despre absenta domnului Timmermans. Dumnealui a fost mereu in dialog cu autoritatile romane si cred ca e ultimul care trebuie criticat. Noi nu interferam in cazurile punctuale, ci analizam situatiile care apar in legislatia unui stat membru. Potentialul cumulativ al modificarilor legislative poate duce la incalcarea statului de drept in Romania", a precizat comisarul european Vera Jourova cu privire la acuzatiile aduse oficialilor europeni. Mai multi eurodeputati le-au reprosat acestora aplicarea unui dublu standard fata de situatia din Romania.

Jourova a amintit de propria sa experienta pe care a trait-o in 2006, cand a fost acuzata de coruptie aratand ca, tocmai din acest motiv, ar fi "ultima persoana" acuzata ca ar putea face ceva negativ fata de Romania.

"Mi-amintesc cazul meu din 2006. Eu am fost acuzata de coruptie. A fost un caz murdar, politic, motivat doar de motive politice. Mi-amintesc ca ca am fost la inchisoare si cat eram acolo nu puteam crede o secunda ca un magistrat ma va condamna. Eu am crezut in justitia din tara mea. A fost o campanie murdara, nu a fost niciun fel de proba. Pentru mine totul a fost distrus la acea vreme, mi-a afectat si viata de familie. Eu ar trebui sa fiu ultima persoana care sa fiu acuzata ca as face ceva negativ fata de Romania", a povestit Jourova.

Comisarul european spune ca in Romania s-ar putea "ajunge la incalcarea sistematica a statului de drept si independenta si impartialitatea justitiei sa fie in pericol".

"Am fost de-a dreptul speriata cand am vazut modificarile care au inceput sa se produca si acolo ne aflam acum. Justitia independenta e o temelie importanta a unui stat democratic. Vrem sa ajutam Romania. Acum dezbaterea continua la un nivel tehnic si mi-as dori sa avem un dialog pozitiv care sa duca la efecte pozitive si Romania sa revina iar pe calea reformei", a mai spus Jourova.

Ea a facut referire inclusiv la demersurile guvernului roman care a consolidat sectia speciala de anchetare a magistratilor.

"Toate aceste elemente ne suscita ingrijorari impreuna si separat si ne arata o tendinta ingrijoratoare. Situatia este extrem de volatila. Daca nu se raspunde acestor preocupari, atunci CE va actiona cu toate mijloacele pe care le are la dispozitie. Nu e prea tarziu ca Romania sa revina pe calea reformelor", a conchis Jourova.

Ingeborg Grassle, PPE: Candidatul francez nu poate sa fie primul sef al Parchetului European

Europarlamentarul Ingeborg Grassle a deplans luni seara, in Parlamentul European, presiunile care s-au facut impotriva numirii Laurei Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA, la conducerea Parchetului European si a spus ca, in aceste conditii, candidatul francez nu poate fi primul sef al Parchetului UE.

"Romania e la Presedintia Consiliului UE si eu vad ca acestia nu sunt in sala. Iata nu am mai trecut printr-o astfel de situatie cu statul de drept niciodata. Ar fi fost foarte bine daca socialistii si democratii s-ar fi delimitat mai devreme de Romania. Da, si guvernul e responsabil pentru ceea ce se intampla. Guvernul Romaniei e si victima si faptas. Vedem un presedinte de partid care a fost condamnat si e o problema despre care trebuie sa discutam. Vedem o Curte care se ocupa de caz si care e supusa multor presiuni. Am vazut ce s-a intamplat cu doamna Kovesi. Acum e supusa unor presiuni foarte mari si unor acte de razbunare. Aceasta e candidat pentru Parchetul European. Din pacate, Consiliului UE nu a venit cu niste sanctiuni. Candidatul francez nu poate sa fie primul sef al Parchetului UE in asemenea conditii in care au fost facute atacuri asupra candidatului Romaniei. Vorbim despre increderea in Europa, in Comisia Europeana", a spus europarlamentarul PPE. Ingeborg Grassle.

Josef Weidenholzer: Principiile comune ale statului de drept trebuie sa fie discutate de toti

Eurodeputatul Josef Weidenholzer, reprezentant al socialistilor austrieci in Parlamentul European, considera ca Romania a facut progrese in privinta statului de drept si si-a contrazis luni colegii eurodeputati care au criticat derapajele statului de drept din Romania.

"Fata de cele spuse de antevorbitoarea mea in ceea ce priveste presedintia la Consiliul UE eu cred ca (Romania -n.r.) a facut foarte multe. E uimitor faptul ca trebuie sa avem aceasta dezbatere urgenta azi. In noiembrie am avut o rezolutie clara in ceea ce priveste indepedenta justitiei in Romania. E nevoie de control si de supraveghere parlamentara asupra serviciilor de informatii. Principiile comune ale statului de drept trebuie sa fie discutate de toti. Doar asa Estul si Vestul pot sa creasca impreuna", a spus Josef Weidenholzer, reprezentantul socialistilor austrieci in Parlamentul European.

El a contrazis-o, astfel, pe colega sa Ingeborg Grassle, din PPE, care a deplans presiunile care s-au facut impotriva numirii Laurei Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA, la conducerea Parchetului European si a spus ca, in aceste conditii, candidatul francez nu poate fi primul sef al Parchetului UE.

Sofia in 't Veld: Sunt iritata ca este absent guvernul care detine presedintia Consiliului UE

Eurodeputatii care au participat luni la dezbaterea privind statul de drept in Romania au criticat lipsa reprezentantilor guvernului roman, in conditiile in care Romania detine presedintia rotativa a Consiliului UE. A fost si remarca facuta de eurodeputata olandeza Sofia in 't Veld.

"Sunt la fel de iritata ca si doamna Gresle ca este absent Consiliul, mai ales ca Romania are presedintia Consiliului UE. Regret si absenta domnului Timmermans. Imi pare rau, doamna Jourova, dar dansul e cel care se ocupa de acest subiect. Domnul Timmermans nici nu a venit la Comisia LIBE sa prezinte acest subiect. A lasat-o la functionar. Azi dezbate Romania si PPE critica. Stiu ca doamna Gressle e cinstita si spune lucrurile foarte clar, dar intotdeauna situatia e prezentata partizan. Nu inteleg. Acest Parlament a adoptat acum 2 ani si jumatate, o propunere de mecanism general pentru toate guvernele si Comisia, dl Timmermans a spus nu avem nevoie de asa ceva pentru ca avem toate instrumentele de care avem nevoie. Domnul Timmermans si domnul Weber sunt candidati. As vrea sa stiu ce au de gand sa faca daca devin presedinti ai Comisiei. Viitorul presedinte al CE va face ce a facut in calitate de eurodeputat, adica va propune un mecanism care se va aplica tuturor statelor membre. Grupul ALDE european s-a distantat de ALDE Romania pentru ca suntem dezamagiti ca nu au sprijiniti parteneriatele civile, ca nu au sprijinit-o pe doamna Kovesi si suntem dezamagiti ca nu au permis altor partide sa se prezinte la alegerile europene", a spus eurodeputatul olandez Sofia in 't Veld.

Renate Weber, in Parlamentul European: E timpul sa incetati cu standardele duble

Eurodeputatele Renate Weber si Maria Grapini au criticat luni, la dezbaterea pe statul de drept din Romania, dublul standard folosit de oficialii europeni. Ele au facut referire la interventia publica a liderilor europeni care au cerut oprirea investigatiei din Romania asupa Codrutei Kovesi.

"Romanii au fost criticati pentru declaratiile publice. Totusi, in urma cu cateva saptamani lideri europeni au cerut sa opreasca o investigatie unui om caruia ii fusesera respectate toate drepturile constitutionale", a spus Renate Weber (ALDE), luni seara, la interventia sa asupra statului de drept din Romania, referindu-se la declaratiile liderilor europeni facute in favoarea fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, candidata la sefia Parchetului European, investigata de sectia speciala de anchetare a magistratilor.

"Tajani, Verhosfstadt au pus presiune pe judecatori. E timpul sa incetati cu standardele duble, chiar si in campanie electorala", a mai spus Weber.

Si eurodeputatul Maria Grapini i-a criticat pe oficialii europeni si a spus ca intreaga dezbatere este un esec.

"E un esec aceasta dezbatere. Liderii eurpoeni nu sunt aici. Sunt niste lasi. Domnul Webber a indraznit sa vina in Romania sa sisteze un proces. Prin interventiile oficialilor europeni de fapt ati afectat justitia din Romania. Cetatenii romani nu inteleg de ce europarlamentarii se amesteca in procesele in derulare. Nu ati dat nici macar un exemplu de incalcare a statului de drept. Guvernul Romaniei in presedintia rotativa are succes. A fost o rezolutie nedreapta votata in PE in noiembrie. Seful acela la DNA a facut ravagii in justitie. Sa lasam oamenii, Romania nu este Kovesi, nu e o persoana. Romania este 20 de milioane de romani si va rog sa ii tratati cu respect", a spus Maria Grapini.

Siegfried Muresan: Milioane de oameni cinstiti din Romania nu doresc nici amnistie, nici gratiere

Eurodeputatul liberal Siegfried Muresan a spus luni seara, la dezbaterea privind statul de drept din Parlamentul European, ca milioane de oameni cinstiti din Romania nu doresc nici amnistie, nici gratiere, facand referire la modificarile cerute legilor justitiei de puterea de la Bucuresti.

"Romania este o tara proeuropeana. Poporul roman doreste valori europene, doreste justitie, doreste dreptate, doreste stat de drept. De doi ani de zile sute de mii de oameni ies in strada pentru a apara valori europene. Oamenii politici au datoria sa asculte intotdeauna vointa poporului, iar oamenii politici nu au voie sa modifice niciodata legi in propriul interes. Spun foarte clar: milioane de oameni cinstiti din Romania nu doresc nici amnistie, nici gratiere", a spus eurodeputatul liberal Siegfried Muresan, la dezbaterea de luni seara din Parlamentul European asupra statului de drept din Romania.

El a transmis un mesaj si puterii de la Bucuresti si i-a cerut guvernului sa aplice recomandarile expertilor europeni si sa tina cont de vointa poporului, convocat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la un referendum pe teme de justitie in ziua alegerilor europarlamentare.

"Si, de aceea, cer Guvernului Romaniei sa tina cont si sa implementeze toate recomandarile expertilor independenti de la Comisia de la Venetia, recomandarile exprimate de Comisia Europeana in cazul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Guvernul Romaniei are datoria sa asculte de popor. Iar, tocmai de aceea, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a convocat pentru data de 26 mai un referendum in cadrul caruia poporul roman sa se poata exprima cu privire la ce fel de justitie doreste, oamenii sa poata spune foarte clar ca nu doresc nici amnistie si gratiere si nu doresc modificarea legislatiei penale peste noapte in mod intempestiv", a mai spus Muresan.

El a atras atentia ca legislatia penala nu poate fi modificata fara consultarea practicienilor sistemului si fara consultarea societatii civile.

"Legislatia penala trebuie sa fie modificata tinand cont de avizul magistratilor, de avizul ONG-urilor si, evident, tinand cont de recomandarile partenerilor nostri internationali. Rog doamna comisar, rog Comisia Europeana sa fie alaturi de poporul roman in aceasta lupta pentru justitie si pentru valori europene", a incheiat Muresan.

Macovei: Sub aparenta democratiei, Romania traieste o dictatura criminala si tragedia golirii tarii

Europarlamentarul Monica Macovei a facut luni seara, in Parlamentul European, la dezbaterea privind statul de drept din Romania, un apel, catre Europa si oficialii sai, sa nu lase Romania sa devina prizoniera a "catorva sute de politicieni" din tara "care au in mana parghiile puterii".

"Astazi, in Romania, un grup de politicieni corupti, condus de condamnatul si socialistul Dragnea, care este condamnat definitiv si are noi procese, a luat tara in mana si da cu ea de pamant. Nu respecta programul de guvernare anuntat la alegeri. Schimba legile, sterge infractiuni, ii subordoneaza politic pe judecatori si procurori, transforma banii de investitii in mita electorala, distrug inima democratiei pentru ca ei, politicienii corupti sa scape de justitie. Soarta a 20 de milioane de oameni sta, pana la urma, in cantar, cu soarta unuia singur, cu salvarea unuia singur. Romanii nu sunt un popor inert. Iesim in strada de peste doi ani de zile. Suntem gazati, suntem batuti, suntem impuscati cu gloante de cauciuc sau loviti cu grenade de mana", a spus europarlamentarul Monica Macovei, la dezbatarea de luni din Parlamentul European privind statul de drept din Romania.

Ea a vorbit de Romania, ca prizoniera a "catorva sute de politicieni" care "au in mana parghiile puterii", pentru a supune tara unei "dictaturi criminale" care a dus la "golirea tarii" de patru milioane de romani.

"Drumul nostru este Europa. Asistam cu disperare la scufundarea tarii lovita de Dragnea, Tariceanu si gasca lor. Eu nu pot sa tac. Nu puteti sa ne lasati sa sfarsim ca prizonieri ai catorva sute de politicieni care au in mana parghiile puterii. Va cer sa ajutati Romania! Pentru ca, sub aparenta democratiei, Romania traieste astazi o dictatura criminala si tragedia golirii tarii: patru milioane de romani au plecat din tara numai in ultimii ani. Ruperea noastra de Europa este cosmarul pe care istoria noastra l-a trait decenii la rand. Acesta este ultimul tren pe care-l putem prinde. Vrem in Europa!", a spus Monica Macovei.

Pe 3 aprilie, presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker si alti reprezentanti ai CE s-au reunit la Bruxelles, in sedinta Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situatia statului de drept in Romania.

Ulterior intrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a sustinut o conferinta de presa in care a avertizat Guvernul de la Bucuresti sa nu intreprinda actiuni care sa afecteze sistemul judiciar, mentionand ca a avut numeroase discutii cu premeierul Viorica Dancila in ultimele doua luni.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezolutie, elaborat de Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislatiei penale si judiciare in Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare