Cultura si divertisment

thumbs

26 aprilie: Ziua Internationala de comemorare a dezastrului de la Cernobil

26.04.2019, 07:44 Sursa: mediafax.ro

Istoric Cernobil

Accidentul nuclear de la Cernobil a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locala 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din orasul ucrainean Pripeat, iar zona apropiata catastrofei a fost contaminata.

Primele informatii despre catastrofa au aparut abia la trei zile dupa incident. Atunci, autoritatile din Suedia, care au corelat o harta a nivelurilor crescute de radiatie din Europa cu directia vantului, au anuntat ca a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Desi autoritatile sovietice efectuau operatiuni de urgenta, ele au decis sa nu confirme producerea catastrofei si nici amploarea acesteia in totalitate.

Un nor de precipitatii radioactive a ajuns in partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa si in estul Americii de Nord. Tarile care au fost afectate cel mai mult de catastrofa au fost Ucraina, Belarus si Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expusi la radiatii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitatiile radioactive au cazut pe teritoriul sau.

Stabilirea zilei de comemorare

Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut ca are nevoie de asistenta internationala in 1990, la patru ani de la accident. Pe 21 decembrie 1990, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat rezolutia 45/190, care facea apel la cooperare internationala cu privire la rezolvarea efectelor catastrofei si diminuarea consecintelor socio-economice si radiologice ale catastrofei. La scurt timp dupa adoptare, organizatia internationala a creat un grup de lucru intre agentii, menit sa coordoneze eforturile de redresare.

In 1991, organizatia a creat Fondul Fiduciar Cernobil, menit sa ajute victimele accidentului nuclear. In prezent, acesta se afla sub administrarea Oficiului pentru Coordonarea Actiunilor Umanitare.

In 2002, Organizatia Natiunilor Unite a schimbat strategia de abordare a problemei Cernobil, plasand-o in responsabilitatea Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si filialelor sale din cele trei tari afectate de catastrofa. In 2009, organizatia internationala a lansat Reteaua Internationala Cernobil de cercetare si informare, un proiect menit sa sustina programele internationale, nationale si publice care aveau ca scop sprijinirea dezvoltarii sustenabile in teritoriile afectate.

Pe 8 decembrie 2016, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie prin care 26 aprilie a fost declarata ca fiind Ziua de Comemorare a dezastrului de la Cernobil. ONU a invitat toate statele membre, organizatiile relevante din cadrul sistemului, alte institutii internationale si societatea civila sa acorde o atentie deosebita acestei zile.

In documentul, institutia mentiona ca trebuie continuata monitorizarea de mediu in zonele afectate si intensificate relatiile dintre institutiile nationale din domeniu ale statelor afectate, cu scopul de a studia efectele medicale, radioecologice si radiobiologice pe termen lung ale accidentului nuclear de la Cernobil .

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare