Economic

thumbs

Prime de Paste pentru angajatii Complexului Energetic Oltenia, inainte de disponibilizari

26.04.2019, 08:40 Sursa: mediafax.ro

Reprezentanti ai Complexului Energetic Oltenia au declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca toti angajatii au primit, saptamana aceasta, tichete de combustibil in valoare de 600 de lei fiecare, urmand ca dupa data de 1 Mai sa primeasca si prima de Paste, aceasta fiind acordata dupa sarbatori pentru a fi impozitata cu 10%, in loc de 40%. Suma este egala pentru toti cei aproximativ 13.000 de salariati si va fi sub forma de tichete.

"Au primit acele vouchere pentru combustibil, care sunt date in locul primei de Paste. Prima de Paste va fi data dupa 1 Mai, pentru a fi impozitata mai putin, cu 10%, in loc de 40%, nu aveau alta modalitate, decat sa o bage intr-o zi de sarbatoare. Angajatii vor castiga, pentru ca altfel aproape jumatate era impozitata. Li se da valoarea si se opreste impozit. 1 Mai este zi libera platita si din cauza aceasta. Angajatii au inteles. Prima de Paste va consta in tichete cadou de 1.100 de lei, acum au primit 600 de lei pentru combustibil. Miercuri, la 12.30, au fost date la toate unitatile acele tichete", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Primele sunt acordate in baza prevederilor din Contractului Colectiv de Munca al CE Oltenia, care a fost semnat, pe 21 martie 2018, de catre reprezentantii administratiei si ai celor patru federatii sindicale reprezentative.

"Au fost acordate doar tichetele de combustibil, celelalte sunt cu ocazia zilei de 1 Mai, se vor acorda saptamana viitoare si au o valoare de 1.100 de lei, vor fi tichete cadou, pentru ca trebuie legate de anumite evenimente, pentru a fi impozitate cu 10%. Oamenii au inteles, pentru ca au luat tichetele celelalte de 600 de lei, pentru combustibil si tot acum, joi, au primit si avansurile. Anii anteriori, prima s-a acordat inainte de Paste, erau cu ocazia sarbatorilor pascale si era acea impozitare de 41,5 %, in dezavantajul omului. A fost o solutie de compromis, pentru ca oamenii sa beneficieze efectiv de o suma mai mare", a precizat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Caldaruse, presedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Surse sustin ca miercuri s-ar fi decis, in baza unui act aditional la contractul colectiv de munca, si valoarea voucherelor de vacanta pentru anul 2019, la suma de 2.080 de lei.

Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia au si o veste proasta. Din iunie, 200 de salariati vor ramane fara slujba, in prezent fiind primite cereri pentru plecarea voluntara din cadrul companiei.

Disponibilizarile sunt facute conform planului de reorganizare.

"Conform aprobarilor existente, programul de disponibilizari la CE Oltenia, pentru anul 2019, vizeaza un numar de 200 de salariati si va fi pus in aplicare incepand cu data de 1 iunie. Criteriile de disponibilizare vor fi stabilite de comun acord cu partenerii sociali si vor viza, in principal, salariatii care indeplinesc conditiile de pensionare, cei care au probleme deosebite de sanatate si cei care solicita in mod voluntar incetarea contractelor individuale de munca. Administratia CE Oltenia, in consens cu partenerii sociali, va adopta solutiile cele mai bune astfel incat criteriile si conditiile de disponibilizare sa nu dezavantajeze nici salariatii, nici compania", se precizeaza intr-un comunicat al CEO.

Si angajatii Complexului Energetic Hunedoara vor beneficia de prime de Paste sub forma de tichete cadou, insa au o valoare mai mica. Acestea au fost acordate celor aproximativ 4.100 de mineri si energeticieni.

"Au fost acordate prime constand in tichete cadou de 230 de lei pentru fiecare din cei 4.100 de angajati, mult mai mici decat la CEO. Situatia la Complexul Energetic Hunedoara este una de faliment, cu stocuri de carbune de pe o zi pe alta" a precizat, pentru MEDIAFAX, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare