Politic-Social

Cimitirul Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care UDMR ceruse interventia premierului Dancila, tine...

Cimitirul Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care UDMR ceruse interventia premierului Dancila, tine de judetul Bacau/ Anuntul autoritatilor

06.05.2019, 19:48 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Primaria orasului Darmanesti, judetul Bacau, sustine ca Cimitirul International al Eroilor de pe Valea Uzului, unde sunt inhumati peste 1.306 militari de nationalitati diferite, printre care romani, maghiri sau rusi, se afla in interiorul localitatii, fapt certificat de o adresa a Oficiului de Cadastru Bacau din octombrie 2018.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Agentiei MEDIAFAX de catre Primaria Darmanesti, conducerea institutiei a decis reabilitarea tuturor monumentelor si cimitirelor de pe raza administrativ teritoriala a orasului.

"In contextul manifestarilor dedicate Centenarului Marii Uniri si Primului Razboi Mondial, Primaria si Consiliul Local Darmanesti au hotarat reabilitarea tuturor monumentelor si cimitirelor de pe raza administrativ teritoriala a orasului. Cimitirul International al Eroilor de la Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor intre anii 1926 si 1927, fiind inhumati un numar de 1.306 militari de nationalitati diferite: romani, maghiari, germani, austrieci, italieni, rusi si sarbi. In vederea reabilitarii parcelei eroilor romani din Cimitirul Valea Uzului, Primaria Darmanesti a primit in 4 octombrie 2018 o adresa emisa de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Bacau prin care ni se comunica faptul ca amplasamentul Cimitirului International al Eroilor Valea Uzului se afla in interiorul UAT Darmanesti", se arata in comunicat.

Reprezentantii primariei bacauane sustin ca statutul de Cimitir International al Vaii Uzului s-a pastrat pana in anul 1994 cand, la initiativa autoritatilor locale din comuna Sanmartin, judetul Harghita, s-a inceput reabilitarea parcelei eroilor maghiari, "lucru care a continuat pana in anul 2013, fara a se tine cont de planul de amplasament al cimitrului din anul 1926".

"Tinand cont de adresa din 31 iulie 2018 emisa de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, prin care se comunica Primariei Darmanesti sustinerea financiara partiala a proiectului de reabilitare a Cimitirului International al Eroilor Valea Uzului, la limita cu judetul Harghita, Consiliul Local Darmanesti a aprobat lucrarile de construire a unui monument si a 50 de cruci pentru eroii romani inhumati in Cimitirul International. Orasul Darmanesti isi manifesta interesul si sprijina actiunile, cu respectarea prevederilor Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, a oricarui stat care are militari inhumati in Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului, pentru comemorarea acestora", se mai arata in comunicatul Primariei Darmanesti.

De asemenea, reprezentantii Primariei sustin ca, in momentul de fata, in memoria tuturor eroilor inhumati in Cimitirul International al Eroilor din Valea Uzului, "UAT Orasul Darmanesti a arborat, spre cinstire, steagurile tuturor statelor care au inhumati militari".

Recent, liderul UDMR Kelemen Hunor ii ceruse premierului Viorica Dancila sa opreasca "denigrarea memoriei soldatilor maghiari" si sa intervina pentru oprirea deciziei Primariei Darmanesti din judetul Bacau de amplasare a mormintelor soldatilor romani intr-un cimitir din Harghita, unde sunt ingropati soldati maghiari.

"Este inadmisibil din punct de vedere politic si ilegal din punct de vedere administrativ faptul ca primaria localitatii Darmanesti din judetul Bacau a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldatilor romani in incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflata in judetul Harghita, fara sa ceara permisiunea Primariei Sanmartin, care administreaza si intretine cimitirul", se arata in scrisoarea pe care Kelemen Hunor a adresat-o premierului.

Liderul UDMR cerea premierului sa faca demersuri pentru a opri constructia prin procedura administrativa, pana la clarificarea situatiei.

Reprezentantii UDMR au aratat ca toata lumea are dreptul sa ridice monumente comemorative si sa organizeze actiuni de comemorare, dar niciun astfel de eveniment nu trebuie sa aduca atingere sensibilitatii unei comunitati si nu trebuie sa incalce demnitatea acesteia.

Potrivit informatiilor Uniunii, primaria comunei Darmanesti intentioneaza sa inaugureze monumentul dedicat soldatilor romani cazuti la datorie in timpul celor doua razboaie mondiale, la data de 17 mai, iar pentru aceasta administratia locala a amplasat, deja, in cimitir 52 de cruci standard si o cruce ortodoxa de dimensiuni mari, toate acestea din beton.

"Cimitirul militar figureaza in inventarul bunurilor care apartin domeniului public al comunei Sanmartin, reconfirmat cel mai recent prin Hotararea Guvernului nr. 299 din 31 martie 2010. Incalcand prevederile legale privind dreptul de proprietate, Consiliul Local Darmanesti a adoptat - la data de 29 martie a.c. - o hotarare prin care schimba incadrarea juridica a cimitirului, obtinand avizul Ministerului Apararii pentru infiintarea unui <cimitir militar international> pe un teren care face parte din patrimoniul public al altei administratii locale", se arata intr-un comunicat al UDMR.

De asemenea, in ultimii ani, cimitirul mentionat a fost renovat din resursele proprii ale Primariei Sanmartin, din donatiile Ministerului Ungar al Apararii si din contributii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ sase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscriptionate numele soldatilor maghiari ucisi in bataliile din Valea Uzului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare