Economic

thumbs

Proiecte: ANAF modifica declaratia unica si procedura de acordare a bonificatiilor

15.05.2019, 17:27 Sursa: mediafax.ro

Codul fiscal a fost modificat prin introducerea unei noi categorii de persoane care poate opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv persoanele fizice care realizeaza venituri pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Acestea pot opta, totusi, pentru plata contributiei, asa ca formularul, precum si instructiunile de completare au trebuit modificate.

Al doilea proiect de ordin priveste procedura de acordare a bonificatiei pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica, procedura care are in vedere descrierea operatiunilor efectuate de organele fiscale centrale in evidenta persoanelor fizice pentru acordarea bonificatiilor, precum si modalitatea de transfer de la bugetul de stat a valorii bonificatiilor acordate la plata contributiei de asigurari sociale. Pentru acordarea bonificatiilor, a fost stabilit si un model al deciziei de constatare a acordarii bonificatiei.

Obligatiile fiscale pentru care se acorda bonificatii sunt cele declarate prin declaratia unica, pentru veniturile estimate in anul 2018, respectiv impozitul pe venitul anual estimat, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate, precum si cele declarate pentru veniturile realizate in anul 2018, respectiv impozitul pe venit/castig net anual si/sau impozitul pe venitul anual realizat si/sau contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul 2018.

Valoarea bonificatiilor reprezinta: a) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, aferente veniturilor estimate in anul 2018; b) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, aferente veniturilor realizate in anul 2018.

Valoarea bonificatiilor diminueaza obligatiile fiscale de plata, declarate prin declaratia unica.

Bonificatiile se acorda cu respectarea urmatoarelor conditii: bonificatia prevazuta la lit. a) se acorda in situatia in care, pana la 15 decembrie 2018 inclusiv, a fost achitat un procent de cel putin 95 % din obligatia fiscala declarata, aferenta veniturilor estimate in anul 2018; bonificatia prevazuta la lit. b) se acorda, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 1. declaratia unica a fost depusa pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta; 2. a fost achitata, pana la 31 iulie 2019 inclusiv, diferenta dintre obligatia fiscala declarata aferenta veniturilor realizate in anul 2018 si valoarea bonificatiei prevazuta la lit. a).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare