Economic

thumbs

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor: IRCC este "un fel de marmelada dintr-un amestec necunoscut de fructe"

15.05.2019, 18:08 Sursa: mediafax.ro

"Este foarte greu de explicat despre ROBOR si IRCC. IRCC este o medie a mai multor ROBOR-uri, o medie a mai multor cotatii interbancare la mai multe termene. Sa ma iertati ca folosesc o metafora, ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu de 11 ani, daca faci o medie la toata creditarea romaneasca, pe niste termene cat de cat mai lungi. Astazi avem un indice calculat pe baza unor tranzactii peste noapte, care este cumva trimis cu sase luni in urma fata de termenul cand este aplicat; un fel de marmelada, nu stim din ce fructe, vedem doar un rezultat final, care nu are vreo legatura cu piata", a afirmat Danescu.

Prin intermediul promisiunilor realizate de catre autoritati in privinta reducerilor la nivelul dobanzilor bancare si implicit a ratelor, romanilor cu credite li s-au creat numeroase asteptari "care pot fi mai mult sau mai putin indeplinite", a mai precizat presedintele ABR. "Pana la urma, promisiunea a fost facuta, fiind o surpriza si pentru noi, apropo de dialog, ca dobanzile vor scadea. A fost o promisiune ca vor scadea cheltuielile, in privinta dobanzilor. Ba chiar au fost afirmatii ca se vor reduce la jumatate. Si noi am aflat, la fel ca orice cetatean, din presa lucrul acesta. S-au creat asteptari, s-a pus o presiune, s-a recunoscut ca nu s-a dialogat cum ar fi trebuit, dar asteptarile au ramas in picioare", a adaugat acesta.

Abordand problematica creditelor de tipul Prima Casa si aplicabilitatea IRCC asupra acestora, Danescu a mentionat ca interpretarile juristilor din banci sustin neaplicarea noului indice in cazul acestui program, "nu se aplica la Prima Casa, aceasta este interpretarea juridica, facuta cu specialisti", deoarece in legea care prevede creditul Prima Casa este vorba despre indicele ROBOR.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare