Politic-Social

thumbs

INTERVIU Monitorul Apararii | Iulian Chifu: Ideea de armata europeana este mai degraba o eticheta

15.05.2019, 18:18 Sursa: mediafax.ro

Redam integral interviul acordat Monitorului Apararii si Securitatii:

Reporter: Cum arata viitorul Europei dupa dezbaterile care au avut loc zilele acestea la Sibiu?

Iulian Chifu: Cred ca e foarte complicat, ca au fost abordate foarte multe teme si intrebari si ca au nascut, evident, in dezbatere si mai multe intrebari. E natural, in asemenea tipuri de reuniuni e important sa pui temele potrivite. Si intr-adevar am abordat cateva din marile teme strategice, in primul rand am vorbit despre componenta proiectelor europene, au fost foarte multe puse pe masa, pana la urma Consiliul European de aseara (9 mai - n.r.) a venit si a marcat foarte clar care este varianta, impreuna adancim integrarea, cu unitate, cu coeziune si cu convergenta, ceea ce este foarte important pentru ca nu mai creeaza disparitati, evident toate prin respectarea principiilor. In al doilea rand ne-am uitat foarte atent la amenintarile si oportunitatile Uniunii Europene si ma refer la cele de securitate, dar nu numai. Ne-am uitat la politica de securitate si aparare europeana, fata in fata cu relatia transatlantica, care excede dimensiunea de Securitate si aparare, deci vorbim si de relatiile transatlantice de natura economica, de natura politica, iar azi de dimineata am parcurs tema valorilor, cat de stricte, cat de multa flexibilitate, cat de mult lasam, interpretare creativa, hai sa-l spunem unor asemenea principii si valori la care toate statele europene sunt angajate, dar care sunt relativizate de aceste interpretari si ne duc in alte zone care risca sa duca la explozia europeana.

Si chiar acum vorbim despre vecinatatile Europei cu vicepremierul urcainean, cu ministrul de Externe turc, cu consilierul prezidential pe politica externa Bogdan Aurescu, cu secretarul de stat din Ministerul de Externe. Practic, dezbaterea ne spune "Iata am avut cinci ani fara un comisar pentru extindere, a fost bine sau a fost rau?". Faptul ca am anuntat la inceputul acestui mandate ca nu se mai face nicio extindere a ajutat reformele si avansul? Am vazut ca am avut o stagnare in Balcanii de Vest, am avut chiar pasi inapoi in statele parteneriatului estic, ori in acest context vedem foarte clar lectiile invatate si cum trebuie sa preluam avantajele din ceea ce am invatat macar. Deci, e dificil sa facem un cadru si sa spunem "asa va arata Europa". Singurul lucru pe care il avem este "Declaratia de la Sibiu", care va ramane in urmatorii cinci ani pe agenda strategica, si care spune ca vom ramane impreuna, speranta mea este sa ramanem impreuna si cu Marea Britanie, adica tot 28, si vom merge cu o integrare mai departe pas cu pas.

Reporter: Ati discutat si despre o armata a UE? Interfereaza cumva interesele NATO?

Iulian Chifu: Evident ca s-a pus problema, dar asta e o chestiune care s-a transat acum doi ani, la Roma. Acolo a fost aceasta idee dezbatuta, impreuna cu NATO si declaratia finala, care este cea care a lansat reflectia de doi ani, pana la documentul de ieri, a marcat foarte clar relatia dintre Uniunea Europeana si NATO, neduplicara. De altfel, NATO asigura apararea colectiva, in timp ce Uniunea Europeana isi propunea niste misiuni pentru managementul crizelor in zone in care NATO nu este interesat, de fapt asta este complementaritatea. Pe de alta parte, trebuie spus, 22 de state sunt membre si ale UE si ale NATO si nu exista capabilitati speciale ale uneia sau alteia, exista exclusive capabilitati nationale, care sunt puse la dispozitie pentru o misiune sau alta, angajate de catre statele respective. Deci, e o chestiune transata, sunt perioade de reflectie, sunt gandiri in raport cu cum sa creasca, de altfel investitia in domeniul militar e un angajament in cadrul NATO, cum sa creasca numarul de capabilitati nationale si, evident, ulterior vom avea si capabilitati pentru diferitele misiuni pe care Uniunea Europeana doreste sa le angajeze dincolo de elementele care vin din NATO.

Deci, ideea de armata europeana e mai degraba o eticheta, dar care este depasita, si varianta Macron de la Sorbona, si varianta initiativei de interventie europeana, lansata ulterior, ambele au fost cumva abandonate si acum exista o reflectie pentru a vedea in ce formula va trebui complementariat acest lucru, daca cineva vrea sa mearga mai departe, pentru moment sunt PESCO, politica externa de securitate si cooperare, exista componenta de EDF, fondurile pentru aparare, care se investesc in industria de aparare europeana, de unde se vor reflecta mai apoi, si avem evident comandamentul autonom european, dar, inca o data, cooperarea s-a vazut la Summit-ul NATO de la Varsovia, unde UE si NATO au semnat acel acord, si se vede in centrul, de exemplu, de la Helsinki, centrul de excelenta pentru combaterea amenintarilor hibride, care este intr-un stat european si este in comun acord, daca vreti are doi parinti, NATO si Uniunea Europeana.

Reporter: Discutiile au fost aici, la Sibiu, intre mediul academic si specialistii in securitate. Cat de importanta este aceasta relatie?

Iulian Chifu: Este o relatie care continua de multa vreme, nu acum am inventat-o. Chiar in perioada in care am fost eu in functie aveam un consiliu consultativ pentru afaceri strategice, care era alcatuit in special din zona academica, din societatea civila. Deci, el exista intotdeauna si in sala am avut si zona politica de decidenti, chiar inalti decidenti, chiar membri ai Consiliului European, si zona, sa zicem, de reflectie, si zona academica, deci si cei care gandesc si propun idei, si cei care le aplica. Iar acest dialog, de fapt, a fost asigurat, si dezbaterile au fost asigurate tocmai de interfata si de prezenta acestor decidenti. Si acum in panelul actual aveti patru persoane care sunt in pozitii de decizie si aveti patru persoane care sunt in spatiul acesta al gandirii. Si am ales decidentii care sa vina si cu componenta lor academica si de gandiri, deci decidentii in sine care participa sunt cei care au idei, care aplica intelegand sau care sunt interfete intre zona de gandire-idei si zona aplicativa-practica, de decizie.

Conferinta Internationala "Viitorul Europei. Perspectivele evolutiilor contemporane" a fost organizata de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, in colaborare cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning Bucuresti.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare