Economic

thumbs

Teodorovici ii contrazice pe analisti: Prognozele sunt nejustificat de pesimiste, cresterea economica isi va mentine ritmul

15.05.2019, 20:40 Sursa: mediafax.ro

"Exista intotdeauna o diferenta si destul de mare de foarte multe ori, intre ceea ce Guvernul prognozeaza si ceea ce estimeaza diferite structuri internationale sau chiar la nivel national, aici putem da mai multe exemple, precum Comisia Europeana, Fondul Monetar International, agentii de rating la nivel international si desigur structuri nationale cum ar fi poate si Consiliul Fiscal. Din pacate si la nivelul presedintiei din Romania am vazut acelasi lucru, mai mult, stim cu totii din pacate este prima situatie in care bugetul tarii a fost respins de catre presedintele tarii si astazi este inca o dovada in plus ca aceasta a fost o greseala, dar sa speram ca este prima si ultima de acest fel. De asemenea realitatea ne demonstreaza ca aceste diferente intre ce estimeaza guvernul Romaniei si ce estimeaza partenerii pe care vi i-am mentionat putin mai devreme, aceasta diferenta este nejustificat de pesimista si din pacate este o diferenta care mascheaza un cost pe care fiecare roman il suporta zi de zi din cauza acestor necorelari. Pot fi mai putine investitii si chiar un cost de finantare mai mare pe care Romania trebuie sa il plateasca, avand in vedere ca atunci cand se fac anumite planuri de afaceri, desigur cei car vor sa investeasca iau in calcul sau se uita si la ceea ce prognozeaza partenerii nostri internationali si de multe ori poate acestia sunt descurajati in a face investitii in Romania", a declarat Teodorovici la o conferinta de presa.

Teodorovici a reluat datele de crestere economica anuntate de institutul de statistica. "Datele INS privind cresterea economica, adica 5% in trimestru 1 comparativ cu trimestrul 1 2018, depasesc chiar si estimarile Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, ceea ce este un lucru bun. Prognoza guvernului prevedea, dupa cum stiti, o crestere economica de 4,5% in primul trimestru al anului 2019, iar o crestere de 5,5% pe intregul an 2018", a spus ministrul.

Cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta, a spus ministrul, in principal revigorarea semnificativa a sectorului de constructii, care a crescut cu 12,5% serie bruta, in primul trimestru al acestui an fata de perioada similara din anul 2018. "De asemenea serviciile catre populatie si cele catre intreprinderi au avut primele 2 luni ale anului curent o crestere semnificativa, de 16,5% respectiv 15,7% an la an. Productia industriala a inregistrat un avans de 1% in primele 2 luni ale anului curent, an pe an. Aceasta dinamica s-a datorat aproape in intregime rezultatelor pozitive ale industriei prelucratoare al carei volum de activitate a crescut cu 1,3%. De asemenea comertul cu amanuntul a inregistrat in primul trimestru al anului 2019 un avans de 8,4%, nivel superior celui inregistrat in perioada similara a anului trecut care a fost de 6,4%".

Teodorovici s-a declarat convins ca aceasta crestere va continua, dupa aplicarea programe lor guvernamentale, a finantarilor de investitii atat la nivel local cat si la nivel central si a intrarilor de fonduri europene. "Si o productie care se arata destul de buna in zona de agricultura ne dau argumente clare ca ceea ce avem astazi la nivel de crestere economica va continua intr-un mod sustenabil", a spus ministrul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare