Externe

thumbs

Soarta lumii, in mainile investitorilor Amazon: Cum ar putea recunoasterea faciala sa puna in pericol milioane de oameni

22.05.2019, 14:13 Sursa: mediafax.ro

Consiliul de administratie al gigantului american recomanda, totusi, ca actionarii sa voteze impotriva masurii, dar si impotriva unei masuri secundare care solicita companiei sa emita un raport despre riscurile folosirii acestei tehnologii de catre guverne.

Compania lucreaza deja cu fortele de ordine din Statele Unite ale Americii, dar tehnologia este criticata pentru anumite imperfectiuni, acuzatie respinsa de reprezentantii Amazon.

Astfel de tehnologii au devenit tinta criticilor si acuzatiilor de la guvernele locale si federale, precum si din partea asociatiilor pentru drepturi civile. Unele organizatii din SUA si-au exprimat ingrijorarea ca tehnologia ar putea fi folosita pentru supravegherea tuturor cetatenilor americani.

Votul consiliului

Investitorii care se opun vanzarii tehnologiei de recunoastere faciala, numita Amazon Rekognition, sfatuiesc actionarii sa voteze pentru "oprirea vanzarilor catre agentii guvernamentale, cu exceptia cazului in care o evaluare a consiliului ar conchide ca programul nu ar cauza sau contribui la incalcarea drepturilor civile si umane".

Actionarii solicita, de asemenea, ca o comisie a companiei Amazon sa desfasoare un studiu independent asupra tehnologiei Rekognition, pentru a determina daca ar putea constitui o amenintare pentru minoritati, imigranti sau activisti. De asemenea, studiul ar putea determina daca tehnologia ar putea fi vanduta catre regimuri autoritare si care ar fi riscurile financiare si operationale ale acestor situatii.

Pana acum, Amazon a testat tehnologia Rekognition impreuna cu departamentul de Politie din Florida si biroul serifului din Oregon. In ambele cazuri, compania si fortele de ordine au fost criticate de catre grupurile pentru drepturile civile, specialisti in inteligenta artificiala si avocati.

Principala teama este ca Rekogniton va viza in mod disproportional minoritatile si grupurile pentru drepturi civile.

Raspunsul la recunoasterea faciala

Inainte de intalnirea actionarilor de la Amazon, autoritatile din San Francisco au votat pentru interzicerea utilizarii programului de recunoastere faciala de catre fortele de ordine.

Presedintele Microsoft, Brad Smith, a anuntat ca vanzarea catre un department de politie a propriei tehnologii de recunoastere faciala a companiei sale a fost deja respinsa. Potrivit presedintelui, existau ingrijorari ca tehnologia ar putea sa aiba un impact negativ asupra minoritatilor si a femeilor. Smith a spus ca programul a fost testat mai mult cu barbati albi, si, drept rezultat, nivelul de acuratete ar fi foarte scazut. De asemenea, Microsoft a respins vanzarea tehnologiei catre tari straine.

Pe de alta parte, Google a ales sa nu comercializeze deloc tehnologia.

Prin intermediul unei postari pe blog, vicepresedintele senior al companiei a scris ca Google va continua sa colaboreze cu multe organizatii pentru a identifica potentialele provocari, si, fata de alte companii, Google Cloud a ales sa nu ofere o tehnologie de recunoastere faciala cu scopuri generale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare