Economic

thumbs

Ultima arma a Chinei in razboiul comercial cu SUA: karaoke/ Un cantec de propaganda a devenit viral pe internet | VIDEO

22.05.2019, 16:15 Sursa: mediafax.ro

"Trade War" (Razboi Comercial), cantecul scris de un fost oficial chinez, prin care Statele Unite sunt aspru criticate, a aparut pe aplicatia de mesagerie mobila WeChat vineri, inregistrand sute de mii de vizualizari. Acesta a inspirat, la scurt timp, un videoclip muzical insotitor.

Cantecele de propaganda nu sunt ceva neobisnuit pentru China, karaoke fiind o practica populara in tara asiatica. Beijing stie ca melodiile sunt o modalitate eficienta de a transmite perspectivele oficialilor catre publicul tanar, iar odata ce tensiunile dintre China si SUA s-au amplificat, dupa ce Trump a anuntat o majorare a tarifelor pentru produse chinezesti in valoare de 200 de miliarde de dolari, melodia a fost o modalitate eficienta pentru China de a-si consolida subtil puterea si de a incorpora in mentalitatea colectiva sentimentul anti-american.

Saptamana trecuta, fostul oficial chinez, actual textier, Zhao Liangtian, a postat partitura muzicala a cantecului "Trade War", intr-un grup de pe platforma WeChat, intitulat "The World's Writers in China" (Scriitorii lumii din China). Aceasta a atras o atentie deosebita pe platforma asemanatoare aplicatiei mobile WhatsApp, iar o postare ulterioara care reprezenta cantecul sub forma unui videoclip a ajuns virala.

Cantecul este stabilit in tonul unui bine cunoscut film chinezesc de propaganda anti-japoneza, Tunnel Warfare, si se aseamana unei melodii a armatei.

"Am ales Tunnel Warfare, pentru ca aminteste de situatia similara cu care se confrunta China astazi", a declarat Zhao Liangtian. "De cand a izbucnit razboiul comercial, am simtit nevoia de a face ceva", a adaugat acesta.

"Trade War" nu este prima melodie lansata in China in scopul promovarii puterii statului pe fondul disputelor cu alte natiuni, tara avand un istoric al pieselor ce detin conotatii anti-americane.

In luna mai a anului trecut, canalele media oficiale au distribuit o melodie intitulata "For Your Attention", prin intermediul careia sunt promovate brandurile nationale, despre care se sustine ca sunt "mandria Chinei". Cantecul a promovat ideea potrivit careia China era o superputere in crestere, iar oamenii nu au nevoie sa mai cumpere produse din strainatate. In mai 2017, un alt cantec intitulat "Nu" a criticat Coreea de Sud pentru colaborarea cu SUA pentru a implementa un sistem anti-racheta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare