Politic-Social

thumbs

Editie speciala. "Gandurile lui Cristoiu": Astazi ne-a trecut glontul pe langa ureche | VIDEO

27.05.2019, 00:10 Sursa: mediafax.ro

"Nu s-a votat de dragul unui partid. Acest vot anti este volatil. Votul anti este intotdeauna volatil. Poate fi oricand... sau sa satisfaca o anumita ura anti-PSD si care s-a consumat prin acest vot, fara un efect, ca daca erau parlamentare era un efect imediat. Oricum, din punct de vedere al natiunii romane, astazi ne-a trecut glontul pe langa ureche deoarece daca PSD castiga, cum se anunta, explozia, nemultumirea, ura adunata fata de PSD nu si-ar fi gasit rezolvarea, a fost exact ca 96, si-atunci probabil ne-am fi asteptat la demostratii de strada, chiar la scandaluri mult mai mari, ori asa s-a rezolvat", a afirmat Ion Cristoiu.

In opinia sa, invingatorul la aceste alegeri este USR, dar acest partid trebuie sa stie sa gestioneze aceasta victorie si sa analizeze motivul pentru care au ajuns invingatori.

"Acest succes insa trebuie vazut cum e administrat de catre invingatori. Cel mai mare invingator este USR care, fara sa faca nimic, a avut scorul. Dar, ati inteles indemnul meu, pentru ei. Trebuie sa faca USR o analiza <domnule, de ce am obtinut noi scorul asta? Ca suntem baieti simpatici, ca acest electorat va merge cu noi pana in panzele albe sau pentru ca noi am intruchipat antipesedismul mai bine decat PNL?> Acum ei sunt marii invingatori dar, repet, e foarte important cum gestioneaza aceasta victorie", a subliniat jurnalistul.

Ion Cristoiu spune ca daca electoratul care i-a adus victoria USR la europarlamentare nu este consecvent, atunci Klaus Iohannis va avea probleme cu deja anuntata sa candidatura la prezidentiale.

"Cei 23 % care au votat, au votat deoarece stiu cine e presedintele partidului sau au votat <hai sa merg cu aia>. Asa a fost in 2000 cu PRM. Oamenii s-au dus la vot si au zis: nu votez cu PNL-ul pentru ca acolo aia sunt tot oameni vechi, nu votez cu PSD si atunci merg cu USR-ul. Daca acest electorat este consecvent, cum are PSD-ul, atunci e foarte bine, daca e un electorat care si-a rezolvat in seara aceasta ura, si presedintele are o problema. E foarte important. Daca a fost vot un vot anti, de ura, previzibil, salvator pentru natiune sau a fost chiar un vot prin care romanii vor ca ceilalti sa guverneze", a sustinut Ion Cristoiu.

Acesta considera o obraznicie faptul ca USR a iesit primul la declaratii de presa dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-ului, desi s-a clasat al treilea, iar acest gest este un semnal ca Iohannis nu va ramane candidatul dreptei la prezidentiale.

"Dupa obraznicia USR din seara aceasta, am serioase indoieli ca Iohannis va ramane candidatul dreptei la presedintie. Faptele mici... ceva e in neragula... pentru ca rezultatul acesta urias al USR care nu a facut nimic si totusi a ajuns, arata ca... ei aveau 15%, da? Faptul ca au obtinut scorul asta, fara structuri, fara ala, le pot da niste idei in legatura cu candidatura. Probabil ca Ciolos ar fi candidatul. Eu spun ca le dau idei, la care adaugam si obraznicia. Arata ca si-ar dori si, din punctul asta de vedere, ar putea avea probleme Klaus Iohannis", a conchis Ion Cristoiu.

Datele exit poll-ului realizat de institutul de sondare CURS- AVANGARDE arata ca la alegerile europarlamentare de duminica PSD a obtinut, la inchiderea urnelor, un procent de 25,7% din voturi, tot 25,7% a obtinut PNL, fiind urmate de Alianta USR- PLUS, cu 23,9%. Acelasi sondaj indica faptul ca Alianta USR-PLUS a fost votata de 39% de persoane cu categoria de varsta 18-30 de ani si 42,7% au studii superioare. Totodata, PSD are printre alegatori un procent de 46,7% in randul persoanelor de peste 61 de ani. In mediul urban PNL si USR au peste 20% dintre alegatori, in timp ce PSD are putin peste 19% in mediul urban. In schimb, in mediul rural, PSD are peste 33%.

In Bucuresti, cel mai mare procent l-a inregistrat Alianta 2020 USR Plus- 46,6% dintre cei prezenti. Datele exit-poll-ului nu are in vedere sectiile de votare din Diaspora.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare