Politic-Social

thumbs

Dancila: Avem a doua cea mai mare crestere economica din UE, pe primul trimestru al acestui an/ Iohannis: Avem cea mai ridicata inflatie. Solicit Guvernului sa ia masuri

12.06.2019, 10:43 Sursa: mediafax.ro

"2019 este anul in care Guvernul acorda o atentie sporita proiectelor de dezvoltare a Romaniei, atat in plan local, regional si national. Datele oficiale confirma cresterea investitiilor in economie in primul trimestru al acestui an, cu 5.7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Sunt cifre care ne incurajeaza sa continuam pe acest drum. Romania a inregistrat in ultimii ani una dintre cele mai mari cresteri economice din UE. Eurostat si INS ne-au dat recent din nou vesti bune legate de cresterea Produsului Intern Brut (PIB). Avem a doua cea mai mare crestere economica din Uniunea Euroeana, pe primul trimestru al acestui an", a declarat Viorica Dancila, la dezbaterea "Upgrade Romania: Marile proiecte de investitii in 2019".

Ea a adaugat ca pentru anul 2019, avansul economic este estimat la 5.5% din PIB.

Guvernul a prevazut in bugetul de stat pentru anul 2019, peste 10 miliarde de lei pentru investitii publice.

"La nivelul Guvernului, avem in vedere mai multe programe de stimulare a investitiilor care sa asigure o dezvoltare armonioasa a regiunilor tarii si de care sa beneficieze cat mai multi romani. Un prim program este cel pentru stimularea investitiilor cu imapct major in economie, mecanism prin care in anul 2018 am sustinut proiecte de peste 5,1 miliarde de lei. Pentru 2019 aceasta valoare va fi depasita. Pentru acest an am prevazut in buget peste 10 miliarde de euro pentru investitii publice, in deosebi in infrastructura, educatie, sanatate. In transporturi au fost deblocate sau incepute proiecte importante, asteptate de romani de multa vreme. Pentru investitiile in sanatate, prioritate a guvernului Romaniei, anul acesta am alocat un buget istoric, de peste sase ori mai mare fata de cel prevazut anul trecut", a sustinut Viorica Dancila, in cadrul dezbaterii organizate de Trustul DC Media Group.

Seful executivului a afirmat ca peste 280 de unitati medicale si 35 de unitati primiri urgente vor fi reabilitate si modernizate din fonduri europene.

"Din fonduri europene pentru sanatate sunt disponibile 800 milioane euro, din care vom finaliza reabilitarea si modernizarea a 280 unitati medicale si a 35 unitati de primiri urgente. Pe langa fondurile alocate de la bugetul de stat, tot pentru anul 2019 se adauga peste 200 milioane euro pentru continuarea constructiilor si dotarilor cu echipamente a unitatilor sanitare de tara in cadrul unui acord de imprumut incheiat cu Banca Mondiala", a precizat Dancila.

Iohannis: Avem cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana. Solicit Guvermului sa ia masuri

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la o alta dezbatere, ca mediul de afaceri a fost bulversat de masurile hazardate ale guvernantilor, precum "celebra OUG 114", care, potrivit sefului statului, a aratat calitatea deplorabila a Executivului.Seful statului a subliniat ca Romania are cea mai mare rata a inflatiei din UE.

"Partidul de de guvernamant a neglijat total investitiile in favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toti in viitor. In ultima perioada, mediul de afaceri a fost bulversat prin masuri hazardate si intempestive prin accidente de decizie precum renumita OUG 114, care arata calitatea deplorabila a guvernarii actuale. Investitorii si angajatorii privati resimt acut nevoia Romaniei de modernizare si dezvoltare a infrastructurii. Nu ma refer doar la autostrazi, ci la tot ce inseamna un standard de viata modern pentru cetateni, spitale, scoli, cai ferate, aeroporturi, infrastructrura energetica si de utilitati publice, infrastructura digitala si de formare in privinta industriilor viitorului, chestiune mult discutata si, in principiu, total neglijata", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a reiterat criticile aduse guvernarii pentru incercarea de a subordona istemul judiciar.

"In schimb, guvernele care s-au perindat in ultimii ani au avut o singura mare grija, sa lupte cu justitia si sa si-o subordoneze. Si pentru a-si rezolva aceasta problema, au sacrificat pur si simpu dezvoltarea Romaniei pe termen lung. Cea mai elocventa dovada, care demonstreaza indiferenta fata de nevoile reale ale romanilor, este neglijarea investitiilor din fondurile europene, care sunt la dispozitia noastra. Este adevarat, beneficiem de rate record, de crestere economica, dar as spune ca aceasta este cresterea care amageste. La nivelul economiei, se resimte acumularea de deficite si dezechilibre, indiferent ca ne referim la piata muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial si cel de cont curent plaseaza Romania pe contrasensul evolutiilor regionale, de vreme ce tarle din regiune inregistreaza excedente", a completat presedintele.

Klaus Iohannis a aratat ca romanii simt efectele volatilitatii si ale incertitudinii in cursul de schimb si in cresterea preturilor, avand in vedere ca Romania a ajuns la cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana.

"In plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru imprumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finantarii guvernamentale din intreaga Uniune Europeana. Politica bazata pe imprumuturi pe termen lung pentru a finanta cheltuieli curente nu face altceva decat sa transfere in viitor nota de plata a unei guvernari dezastruoase. Va amintiti faptul ca am retrimis bugetul spre reexaminare in Parlament. Iata ca, intre timp, vulnerabilitatile se adancesc - vedeti, de exemplu, situatia bugetara la nivelul administratiilor publice, care incep sa explice cum stau problemele. Solicit Guvernului sa ia masuri de consolidare rapida a finantelor publice si a colectarii veniturilor bugetare", a conchis seful statului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare