Cultura si divertisment

thumbs

O carte pe zi: "Tanara cu parul alb. Misterul Nabokov", de Aurora Liiceanu

25.06.2019, 14:34 Sursa: mediafax.ro

Desi s-a tradus mult, sunt convins ca romanele lui Vladimir Nabokov sunt putin cunoscute la noi, in afara celebrei "Lolita"; si inca si mai putin cunoscuta este viata sa persoanla. Noua carte a psihologului Aurora Liiceanu indreapta lucrurile si dezvaluie surprize.

Editori spun, de altfel: "Despre cartile lui Vladimir Nabokov, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX, s-a scris mult. Dar si viata lui personala i-a preocupat pe cercetatori: provenind dintr-o familie aristocratica, a parasit Rusia natala de teama bolsevicilor si a locuit in Germania, Franta si Statele Unite inainte sa se stabileasca definitiv in Elvetia. Datorita personalitatii charismatice, a avut foarte multi admiratori. Si iubite. Cu toate acestea, a ramas alaturi de Vera, cea care i-a fost sotie timp de 52 de ani. Cei interesati de viata lor de familie au la dispozitie numeroasele interviuri ale lui Vladimir, scrisorile sale catre Vera, insa nu si vocea Verei. Vera a stat mereu in umbra sotului ei, si-a distrus scrisorile destinate acestuia si a pastrat o tacere totala in privinta relatiei lor. Ca femeie, ea pare ca nu exista in acest cuplu... Incercand sa inteleaga ce anume i-a facut sa ramana impreuna atata timp, Aurora Liiceanu analizeaza, pe langa operele lui Vladimir Nabokov, articole si carti despre cei doi, dar si marturiile fiului lor, Dmitri. Vladimir s-a indragostit de mai multe femei. Despre unele iubiri a scris, pe altele le-a amintit in treacat ca fiind simple aventuri neimportante. Vera i le-a tolerat pe toate si l-a sustinut intotdeauna neconditionat. De ce? Un raspuns, spune Aurora Liiceanu, ar putea fi personalitatile lor atat de diferite: el, traversand cu usurinta granita dintre imaginatie si real, ea, puternic ancorata in realitate, complet dedicata proiectului sau de viata, acela de a-si ajuta sotul sa devina celebru."

Cartea Aurorei Liiceanu descrie, fireste, si personalitatea complexa, neobisnuita, a scriitorului, dar accentul este pus pe descoperirea Verei, cea care a stat 52 de ani langa Nabokov, dar a distrus toate scrisorile pe care i le trimisese lui, ca nimeni sa nu mai afle cum va fi gandit. De aici a pornit si misterul legat de personalitatea Verei si a unei casnicii atat de lipsite de detalii privind intimitatea. Vera i-a tolerat lui Nabokov halucinatiile erotice pentru ca ii unea prea multe: copilariile asemanatoare, gusturile asemanatoare, cartile favorite - "tu si cu mine suntem asa de speciali". Viata lor de cuplu a fost o enigma. Vera controla tot ce tinea de viata lui Nabukov: scrisul, relatia cu editurile, contractele de publicare, situatia financiara, timpul liber, plimbarile, viata publica si personala. Ii scria chiar si scrisorile.

Concluzia: "Vladimir putea sa traverseze granita dintre imaginar si real si sa traiasca imaginarul ca real, trecand cu usurinta dintr-o lume in alta. Mintea lui avea o structura hibrida, in care imagi£natia si realitatea nu erau despartite. Acest lucru l-a inteles prea bine Vera, care a considerat ca tocmai aceasta particularitate psihologica a lui Vladimir era cheia talentului lui si a faptului ca stia atat de bine diferite limbi straine, dar gandea in imagini. Interesant este ca cel mai bun biograf al lui Vladimir nu a inteles de ce atunci cand Vera a negat relatia amoroasa a lui Vladimir cu Irina a spus ca totul este o "halucinatie" Si totusi, in marturisirile lui Vladimir despre o iubire din tinerete gasim ca s-a intamplat ca "tesatura imaginatiei sa se sfasie" si el "sa guste realitatea".

Vera, in schimb, era cantonata in realitate, in viata reala, lucru vizibil in talentul ei organizatoric, apetitul pentru precizie si ordine, pragmatism, simtul realist al timpului, planificarea timpului. Avea, desigur, si ea amintiri si cu siguranta ele ii reveneau, dar nu i se rasturna in cap galeata trecutului pentru a inlocui prezentul, asa cum i se intampla lui Vladimir. Relatia lor a fost atat de trainica pentru ca sfoara care-i lega se putea rupe, insa un fir puternic, determinant o facea sa nu cedeze la eroziunea timpului, s-o faca rezistenta."

Aurora Liiceanu - "Tanara cu parul alb. Misterul Nabokov". Editura Polirom. Seria de autor Aurora Liicenau. 256 pag.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare