Cultura si divertisment

thumbs

NASA a fost piratata prin intermediul unui mini-calculator de 35 de dolari

25.06.2019, 15:52 Sursa: mediafax.ro

Hackerul s-a infiltrat in reteaua informatica a Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, fortand NASA sa deconecteze temporar sistemele de control pentru zborurile spatiale ale institutiei vizate.

Atacul a inceput in aprilie 2018 si a continuat aproape un an, a dezvaluit inspectorul general al NASA, intr-un raport publicat pe 18 iunie.

Infractorul s-a folosit de un dispozitiv care costa 35 de dolari, botezat Raspberry Pi, de marimea unei carti de credit si care se conecteaza la televizor. Este folosit mai ales de copiii din tarile in curs de dezvoltare pentru a invata sa programeze. Respectivul dispozitiv a fost conectat la sistemele JPL, iar hackerul a sustras circa 500 de megaocteti de date.

Printre datele furate se numara doua fisiere confidentiale care contin date stiintifice obtinute de roverul Curiosity, ce se afla pe planeta Marte. Un alt fisier continea date privind tehnologii care puteau fi utilizate de armata. Hackerul a reusit sa se infiltreze in doua dintre cele trei retele principale ale JPL, potrivit raportului.

NASA s-a temut ca hackerul ar putea trece de la centrul din California la altele, mai ales la Johnson din Houston, unde se gaseste sala de control pentru Statia Spatiala Internationala si misiunile spatiale cu echipaj uman. In cele din urma, Centrul Houston s-a deconectat de la portalul JPL, pentru a evita o bresa de securitate. In luna martie, centrul nu era conectat total la sistemul JPL.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare