Politic-Social

thumbs

Dacian Ciolos, scrisoare catre Ursula von der Leyen: Protejarea statului de drept in Europa nu e negociabila

11.07.2019, 22:52 Sursa: mediafax.ro

Astfel, Dacian Ciolos i-a candidatei pentru presedintia Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, o scrisoare deschisa ca urmare a discutiei de ieri cu eurodeputatii noului grup din care face parte si Alianta USR-PLUS, potrivit unui comunicat de presa remis, joi, MEDIAFAX.

In numele eurodeputatilor grupului Innoim Europa, Dacian Ciolos apreciaza faptul ca Ursula von Der Leyen sustine Conferinta despre viitorul Europei propusa de grup si echilibrul de gen in posturile de conducere ale Comisiei Europene dar evidentiaza si elementele care nu au fost pe deplin clarificate in intalnirea de ieri cu eurodeputatii noului grup.

Potrivit sursei citate, pentru ca grupul sa-i poata oferi sustinere pentru votul din Parlamentul European, Ursula Von Der Leyen trebuie sa raspunda mai concret la cateva intrebari esentiale din perspectiva valorilor si pe care Renew Europe le apara:

"Statul de drept. Este nevoie de un angajament fara ambiguitati al viitorului presedinte a Comisiei referitor la instituirea unui mecanism similar MCV in toate statele europene.

Alegerea comisarilor. Viitorii comisari europeni trebuie sa aiba o experienta politica solida, competente dovedite si sa fie alesi in asa fel incat sa existe un echilibru geografic pentru portofoliile cheie din viitoarea Comisie.

Conferinta depre viitorul Europei. Este nevoie, dincolo de sustinerea generala a Conferintei, de exprimarea unui punct de vedere mai aplicat al candidatei despre cum ar trebui sa functioneze si care ar trebui sa fie rezultatele acesteii comisii", arata comunicatul de presa.

Redam integral scrisoarea adresata de Dacian Ciolos, liderul grupului Innoim Europa:

"Draga doamna Von Der Leyen,

Am vrea sa va multumim pentru schimbul de opinii de ieri cu grupul Innoim Europa asupra prioritatilor si angajamentele luate ca presedinte desemnat al Comisiei Europene. In acest context, am dori sa salutam reactia dvs pozitiva la a tine o Conferinta despre Viitorul Europei. De asemenea, salutam angajamentul dvs. ferm referitor la egalitate de gen in cadrul Comisiei si in particular a presedintelui acesteia.

Cetatenii europeni se asteapta la o Europa mai buna, o Europa care face lucrurile diferit si grupul Innoim Europa va cauta cele mai bune cai pentru atingerea acestui obiectiv. Sunt pregatiti sa ne investim toata energie si eforturile pentru a innoii Europa si ne asteptam la acelasi lucru din partea Comisiei Europene.

De aceea, urmare a intalnirii cu grupul nostru ieri, avem o serie de chestiuni care vor duce clar la sprijinul nostru ca posibil presedinte al Comisiei Europene.

In primul rand, statul de drept este o piatra de temelie pentru stabilitatea si prosperitatea UE. Fapt pentru care insistam asupra unui angajament foarte clar de a activa un mecanism european legat de statul de drept care sa asigure ca valorile si principiile noastre fundamentale sunt respectate de toate statele membre. Un astfel de mecanism trebuie sa includa un regim de sanctionare, care sa aiba la baza experti independenti si o revizuire a tututor statelor membre, care sa rezolve toate posibilele brese in respectarea valorilro prevazute in articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene. Vom fi parte doar a unei majoritati care va va sustine daca are la baza valorile europene, valori care pentru noi nu sunt negociabile.

In al doilea rand, dincolo de acordul dvs general asupra Conferintei asupra Viitorului Europei, solicitam claritate asupra felului in care vedeti functionarea acestei conferinte si care credeti ca ar trebui sa fie rezultatul. Dupa cum veti aprecia si dvs, credem ca o astfel de conferinta ar trebui sa fie inainte de toate o evaluare a democratiei statelor europene si sa oferiti un nou sistem care sa il inlocuiasca pe cel clar nesatisfacator "Spitzenkandidat" cu un alt mecanism care poate fi validat prin votul tuturor cetatenilor UE. Credem, de asemenea ca o Conferinta pentru Europa ar trebui sa trateze si chestiuni mai largi care ii preocupa pe cetateni.

In al treilea rand, ne asteptam sa nu existe diferente de statut intre cei doi vicepresedinti ai Comisiei, dl. Frans Timmermans si d-na Margrethe Vestager. Ca sa fie clar, doamna Margrethe Vestager ar trebui sa fie pe picior de egalitate cu dl. Frans Timmermans, cu o puternica raspundere politica, cu putere de decizie si un portofoliu solid. Aceasta a fost parte din angajamentul Consiliului si orice abatere de la acest lucru este inacceptabila pentru grupul Innoim Europa.

Toate aceste puncte mai sus mentionate sunt cumulative si vom avea nevoie de angajamentul dvs. pe fiecare in parte.

Vrem sa subliniem ca pentru Reinnoim Europa nu poate fi niciun status quo cu privire la probleme legate de mediu. Este esential ca reprezentantii Comisiei sa aiba o agenda foarte ambitioasa pentru a produce schimbari semnificative cu privire la reducerea emisiilor. Credem ca, pana in 2030, ar trebui sa ajungem la o reducere cu cel putin 55% a emisiilor comparativ cu nivelurile din 1990. Un angajament in aceasta privinta va fi foarte important.

De asemenea credem ca inovarea si piata unica sunt importante. Ne asteptam la un angajamennt pentru o economie digitala europeana genuina, acolo unde suntem in mod semnificativ in urma fata de alti competitori.

Legat de schimb, credem ca trebuie sa avem acorduri ambitioase si multilaterale cu partenerii nostri, dar ca acest acorduri sa includa clauze legate de standardele de clima si mediu, de scopuri economice si sociale.

Totodata va rugam sa va luati angajamentul sa initiati la Comisie legislatie in vedere adoptarii fiecarui raport legislativ.

Pentru a avea o Comisie eficienta este esentia pentru grupul nostru sa avem o politica solida, comisari cu experienta si competenti. Dorim sa vedem un angajament puternic din partea dvs. ca reprezentantii Colegiului Comisarilor vor fi cei care vor da directia politica si nu administratia. Avem de asemenea nevoie de un angajament clar ca veti lucra pentru a face administrarea Comisiei mai transparenta, mai putin birocratica si mai echilibrata, nu doar la nivel de proceduri, cat si cand vine vorba despre controlul asupra joburilor administrative de top.

Suntem increzatori ca va veti adresa punctelor pe care le-am ridicat, astfel incat sa demaram un program pentru reinnoirea Uniunii Europene".

Conferinta presedintilor a celor sapte grupuri politice din Parlamentul European va dezbate si vota propunerea Consiliului European pentru presedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, saptamana viitoare, marti, pe 16 iulie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare