Cultura si divertisment

thumbs

ECLIPSA de luna, vizibila din Romania. Cum poate fi urmarit fenomenul din noaptea de marti spre miercuri

16.07.2019, 09:13 Sursa: mediafax.ro

Eclipsa incepe la ora 21.44 cand Luna se afla aproape de orizontul de sud-est. Schimbari pe discul selenar se vor putea vedea atunci cand Luna intra in umbra Pamantului, incepand cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va incepe sa fie mai putin stralucitoare.

Eclipsa care are loc in noaptea dintre 16 si 17 iulie este una partiala, adica Luna nu intra complet in umbra Pamantului. Maximul se produce la ora 0.31, pe 17 iulie, cand mai mult de jumatate din discul lunii se va afla in umbra Pamantului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfasurarii lui, din toata tara, daca va fi cerul senin.

Eclipsa incepe la ora 21.44, cand Luna intra in penumbra Pamantului, dar schimbari pe discul acesteia se pot vedea doar din momentul in care va intra in umbra, de la ora 23.02. Faza cea mai spectaculoasa a fenomenului reprezinta perioada in care Luna se afla in umbra, jumatatea de sus a discului acesteia fiind mai intunecata decat de obicei. Faza maxima dureaza doua ore si are maximul la 0.21. Eclipsa se termina la ora 3.18. Toate fazele sunt vizibile din Romania, Luna fiind pozitionata pe toata aceasta perioada destul de aproape de orizont, inspre sud.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21. Daca veti privi Luna la acea ora, veti vedea cum partea de sus a discului este mai rosie decat partea de jos. Motivul este ca ceva mai mult de 50% din discul selenar se afla in umbra Pamantului. Partea de jos a discului se afla in penumbra si are o stralucire mai mare.

Luna va iesi din umbra la ora 2, iar la ora 3:18 eclipsa se termina. Cea mai spectaculoasa parte a fenomenului se va produce intre ora 23.00 si 2.00.

Potrivit specialistilor de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" dupa inceputul eclipsei, la 21.44, va putea sa fie urmarita intrarea Lunii in umbra, de la 23.02, maximul eclipsei, cand Luna este mai mult de jumatate in umbra, fiind la ora 0.21. De la 2.00, Luna iese din umbra pentru ca finalul eclipsei sa aiba loc la ora 3.18.

Pe tot parcursul fenomenului in dreapta Lunii se va afla planeta Saturn si o constelatie in forma de casa, constelatia Sagittarius.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" va fi deschis pe perioada desfasurarii eclipsei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare