Externe

thumbs

Zi decisiva in Parlamentul European: Este votata numirea Ursulei von der Leyen la sefia Comisiei Europene/ "Sunt pregatita pentru inca o amanare a datei limita privind Brexit"

16.07.2019, 09:39 Sursa: mediafax.ro

Conferinta presedintilor a celor sapte grupuri politice din Parlamentul European va dezbate si vota propunerea Consiliului European pentru presedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marti.

Cele sapte grupuri politice din Parlamentul European vor dezbate, marti, 16 iulie, de la ora 10:00 pana la ora 13:30, ora Romaniei, propunerea Consiliului European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Legislativul european va vota asupra propunerii de la ora 19:00.

Ursula von der Leyen afirma ca ar putea sustine o noua amanare privind Brexit

Ursula von der Leyen, candidata pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, a declarat marti ca ar putea accepta inca o amanare a iesirii Marii Britanii din Blocul comunitar daca va fi numita la sefia Executivului UE, relateaza site-ul EUObserver.com

"Sunt pregatita pentru inca o amanare a datei limita privind Brexit, in cazul in care va fi nevoie pentru un motiv suficient de bun", a declarat von der Leyen.

Aceasta a mai afirmat ca mentinerea stabilitatii intre Irlanda si Irlanda de Nord si drepturile cetatenilor din UE se afla printre prioritatile sale.

Von der Leyen a declarat anterior ca spera ca Marea Britanie va renunta la Brexit, dar a avertizat ca Londra trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile luate.

Consiliul European a decis amanarea iesirii Marii Britanii din UE pana pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana. In cazul in care Acordul ar fi aprobat, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar urma sa se produca imediat.

Manfred Weber indeamna Parlamentul European sa o sprijine pe Ursula von der Leyen

Politicianul german Manfred Weber a indemnat marti deputatii din Parlamentul European sa o sprijine pe Ursula von der Leyen in functia de presedinte al Comisiei Europene, avertizand ca un refuz ar putea duce la instabilitate politica in Europa, relateaza site-ul agentiei Reuters.

"Nu avem nevoie de opozitie acum, avem nevoie de spirit constructiv", a declarat Weber.

Manfred Weber, care a fost initial candidati pentru preluarea functiei de presedinte al Comisiei Europene, a declarat ca von der Leyen este "un european pasionat".

De cate voturi este nevoie pentru validare

Pentru a prelua functia, acesta trebuie sa obtina o majoritate de 374 din 747 de voturi.

Pana la momentul actual, formatiunea politica a acesteia, care detine 182 de locuri in Parlamentul European, este singura care a confirmat ca o va sustine pe von der Leyen.

Socialistii, care detin 153 de locuri si Liberalii, care sustin 108 locuri, nu au anuntat inca daca sustin candidatura lui von der Leyen.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apararii si unul dintre liderii Uniunii Crestin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusa de Consiliul European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmata de Parlamentul European, unde au aparut probleme, in contextul nemultumirilor ca nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) si Frans Timmermans (Partidul Socialistilor Europeni, PSE, centru-stanga).

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a presedintelui Comisiei Europene, contestand sistemul primului candidat de pe listele electorale. Tari central si est-europene, in principal Ungaria si Polonia, au avut obiectii privind numirea lui Frans Timmermans in functia de presedinte al Executivului UE.

Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupa functia de presedinte al CE

"Conducerea Parlamentului European a decis ca dezbaterea cu candidatul desemnat la functia de presedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea loc marti, de la 9.00 la 12.30 (ora locala), in plenul Parlamentului European, iar votul va avea loc la ora 18.00", a scris europarlamentarul PNL Siegfried Muresan pe Facebook.

"Noi, europarlamentarii Partidului National Liberal, o sustinem si asteptam sa fie un partener al Romaniei pentru aderarea noastra rapida la Spatiul Schengen, pentru adoptarea unui buget robust al Uniunii Europene - care sa ajute fermierii romani si sa sustina dezvoltarea infrastructurii din tara - si, nu in ultimul rand, sa asigure sprijinul permanent al Comisiei Europene pentru consolidarea statului de drept din Romania", a mai scris acesta.

PNL este parte a grupului PPE.

Grupul Verzilor din PE va vota impotriva propunerii Consiliului European.

"Nu am auzit nicio propunere concreta, fie ca vorbim despre statul de drept sau clima. Am fost alesi pe un mandat pentru schimbare si nu vedem cum schimbarea va fi posibila cu acest candidat", arata mesajul grupului politic de pe Twitter, dupa audierea propunerii de presedinte al CE, din Parlamentul European.

De asemenea, grupul politic de stanga al "Nordicilor verzi" nu o sustine pe Von der Leyen.

"Raspunsurile ei nu au fost suficiente pentru a satisface aspiratiile principale ale cetatenilor UE", au scris acestia pe Twitter.

Opozitia social-democratilor germani (SPD) fata de preluarea presedintiei Comisiei Europene de catre Ursula von der Leyen risca sa afecteze coalitia de guvernare din Germania, a avertizat sefa formatiunii politice Uniunea Crestin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, relateaza Reuters.

Procedura pentru desemnarea noului presedinte al Comisiei Europene "nu a fost transparenta", a afirmat actualul titular al functiei, Jean-Claude Juncker, pe fondul polemicilor generate de nominalizarea Ursulei von der Leyen.

Manfred Weber, care a fost candidatul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) pentru postul de presedinte al Comisiei Europene, a denuntat negocierile de "culise" ale "axei Macron-Orban" care au condus la desemnarea Ursulei von der Leyen si a cerut "democratizarea" Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apararii si unul dintre liderii Uniunii Crestin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusa de Consiliul European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmata de Parlamentul European, unde ar putea aparea probleme, in contextul nemultumirilor ca nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) si Frans Timmermans (Partidul Socialistilor Europeni, PSE, centru-stanga).

In varsta de 60 de ani, von der Leyen s-a nascut la Bruxelles si s-a mutat in Germania la varsta de 13 ani. Von der Leyen este considerata drept o sustinatoare a aprofundarii cooperarii la nivel european si timp de aproape 14 ani a condus diverse ministere in guvernele conduse de Angela Merkel, fiind la un moment dat luata in calcul drept o potentiala succesoare a lui Merkel.

In cazul in care va obtine aprobarea Parlamentului European, Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupa functia de presedinte al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen anunta demisia din functia de ministru german al Apararii

Ursula von der Leyen a anuntat ca, indiferent de rezultatul votului pentru investirea in functia de presedinte al Comisiei Europene, va demisiona din postul de ministru german al Apararii, relateaza site-ul agentiei Reuters.

"Maine (nr. marti) voi cere increderea Parlamentului European. Indiferent de rezultat, voi demisiona din functia de ministru al Apararii miercuri, pentru a sluji Europa cu toata puterea mea", a declarat luni Ursula von der Leyen.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare