Cultura si divertisment

thumbs

Lucrari de Doina Levintza, Dan Coma si Mihai Topescu prefateaza participarea Romaniei la Europalia

15.07.2019, 13:07 Sursa: mediafax.ro

Vernisajul expozitiilor de arta contemporana intitulate "Love Letters For Europe. Signed Romania", organizat de Institutul Cultural Roman, la Castelul Beloeil, din Belgia, va avea loc pe 18 iulie 2019, de la ora 19.30.

"Evenimentul se desfasoara sub auspiciile nobilei familii belgiene de Ligne, in prezenta Altetelor lor Printul Michel de Ligne si Printesa Eleanor de Ligne, si reprezinta un bun prilej de a cunoaste valorile culturale actuale ale Romaniei", noteaza organizatorii.

Doina Levintza, unul dintre cei mai prolifici si mai apreciati scenografi de teatru, televiziune si film din Romania, va prezenta o expozitie de costume in spatiile Castelului Beloeil. Aceasta expozitie, desfasurata in incinta castelului, va reda armonia dintre moda si teatru, alaturi de accesoriile de marochinarie ale artistului Dan Coma, unul dintre cei mai cunoscuti creatori de gen din Romania.

"In gradinile castelului vor fi expuse lucrarile sculptorului Mihai Topescu, intr-o perspectiva spatiala ce va da publicului posibilitatea sa realizeze conexiunile dintre diversele zone de interes ale evenimentului", arata cei de la ICR.

Artistul propune proiectul "Manifest", constand intr-o instalatie outdoor, configurata in situ, in gradina castelului, un protest impotriva defrisarilor ilegale, suprapunand peste padurea naturala, una ideala, a "Paradisului", precum o intituleaza.

"Avanpremiera prezentei Romaniei la Festivalul Europalia, organizata la Castelul Beloeil, cu sprijinul partenerilor belgieni, constituie o ocazie unica pentru creionarea unui proiect complex, integrator, prin care Institutul Cultural Roman doreste sa arate publicului larg o Romanie creativa, originala. De asemenea, scopul expozitiilor este de a evidentia valorile noastre culturale si spirituale, apeland la creatiile artistilor de renume, respectati si apreciati pentru arta lor. Mai mult decat atat, prezenta artistilor romani intr-o locatie unica a Belgiei va fi un privilegiu pentru initierea unor demersuri de diplomatie publica si culturala si va anunta, pe toata perioada desfasurarii sale, programul oficial al editiei Europalia Romania 2019", explica ICR.

Romania este tara invitata a Festivalului International EUROPALIA, ocazie cu care isi va pune in valoare atat istoria impresionanta, cat si scena artistica fascinanta. Prezenta Romaniei la acest important festival, care se va desfasura in perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, este asigurata de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Secretariatul General al Guvernului.

"Dintre cele peste 200 de evenimente, prin care Romania va arata Europei tot ce are mai bun in cultura, evenimentele dedicate lui Constantin Brancusi si civilizatiei dacice sunt varf de lance ale Europalia Romania. Echipa Europalia il aduce pe Brancusi la Bruxelles, pentru prima data, in perioada 2.10.2019 - 12.01.2020, expozitia dedicata acestuia concentrandu-se pe ambele directii ale operelor sale (sculptura si fotografie). Va fi un eveniment unic dedicat artistului si studioului sau, care era frecventat de lumea artistica a acelor timpuri (Amedeo Modigliani, Fernand Leger, Man Ray). Proiectul cuprinde opere importante din muzee si din colectii private din intrega lume, incluzand Muza adormita, Sarutul sau Leda. Pe langa sculpturile sale iconice, fotografii si documente extraordinare, vor fi expuse si opere ale contemporanilor sai, cum ar fi Marcel Duchamp, Medardo Rosso sau Auguste Rodin.

Inceputurile istoriei poporului roman vor fi prezentate si in expozitia "Dacia" (19.10.2019 - 26.04.2020). Piesele unice, care includ si unele comori din aur si argint, expuse pentru prima data in Belgia, propun o intoarcere in timp si spun povestea populatiei indigene, dar si cea a unor evenimente definitorii in istoria formarii poporului roman, cum ar fi cuceririle romane.
Europalia, unul dintre cele mai importante festivaluri internationale de arta, este considerat manifestarea culturala de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o data la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, in Belgia si in tari invecinate - Franta, Olanda, Luxemburg si Germania sau Marea Britanie", se arata in comunicat.

Publicul celor mai ample editii de pana acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniti din afara Belgiei. Printre tarile invitate de onoare la editiile precedente s-au numarat: Italia (1969 si 2003), Franta (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Ceha (1998), Polonia (2001), Bulgaria (2002), Federatia Rusa (2005), R. P. Chineza (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare