Politic-Social

thumbs

Culisele CEx al PSD. Salvarea PNDL prin ajustari la ajutorul de somaj si indemnizatia de handicap

15.07.2019, 20:05 Sursa: mediafax.ro

In CEx de lunea viitoare va fi prezentat rezultatul consultarilor cu ALDE si Pro Romania si date din sondajele de opinie comandate de PSD, au explicat sursele citate. Este posibil ca social-democratii sa o valideze pe Viorica Dancila prezidentiabilul PSD.

Timp de aproape doua ore subiectul principal al Comitetului Executiv de luni a fost rectificarea bugetara din 31 iulie, in contextul in care Guvernul nu mai are bani la buget, au spus sursele din PSD.

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a mers pe ideea taierii unor programe sociale, acesta evocand si bursele pentru studenti, plus ajutoarele sociale, cu precadere ajutorul de somaj, in ideea de a convinge oamenii sa se integreze pe piata muncii. Cu toate acestea Teodorovici nu a prezentat, in CEx, si forma pe care o va lua masura economica privitoare la ajutoarele de somaj, au precizat sursele social-democrate.

Printre alte masuri avute in vedere ar fi si ajustari ale indemnizatiei pentru persoanele cu handicap. Ideea taierii din programele sociale va fi facuta de PSD cu scopul de a salva Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), au adaugat sursele mentionate.

Un alt subiect in CEx a fost cel referitor la prezidentiale, in vederea unei decizii daca PSD sa aiba candidat separat sau in alianta. Aici a avut o interventie si Paul Stanescu, premierul acuzandu-l ca vorbeste despre aceasta tema in presa.

In replica, Stanescu a spus ca PSD trebuie sa vada daca poate merge alaturi de alte partide la prezidentiale pentru a castiga mandatul la Cotroceni si pentru a nu rata intrarea in al doilea tur. De acord cu aceasta idee a fost si vicepresedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu.

Premierul i-a reprosat lui Stanescu ca nu este normal sa apara in presa, ca ea nu procedeaza astfel, adaugand ca trebuie respectate niste reguli.

"La acel moment a reactionat Gabriela Firea si a intrebat-o "dumneavoastra ce regula ati respectat, pentru ca ati fost prima care a incalcat aceasta regula?". Firea i-a mai spus "ati zis ca nu candidati, ca apoi daca vor colegii candidez". A fost un schimb de replici intre ele doua", au precizat surse social-democrate, pentru MEDIAFAX.

Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu si alti social-democrati au fortat nota si au spus ca trebuie sa existe o echipa de negociere cu celelalte partide si Viorica Dancila a fost nevoita sa supuna la vot in CEx.

"Premierul a supus la vot urmatoarele variante: vreti candidatul PSD sau vreti un alt candidat de la celelalte partide, sustinut de PSD? Premierul asa a prezentat votul, dar clar lumea a vrut un candidat PSD. Insa ideea este daca poate fi un candidat al PSD sustinut de toata coalitia?", au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Prin urmare, CEx a stabilit ca va fi facuta o echipa de negociere care va discuta cu ALDE si cu Pro Romania, premierul supunand la vot constituirea echipei care sa vorbeasca cu toata lumea, inclusiv cu patronatele si sindicatele. Pe de alta parte, Dancila nu a prezentat componenta echipei.

Viorica Dancila i-a reprosat in CEx lui Carmen Dan iesirea publica dinaintea sedintei. De asemenea, vreo doi-trei social-democrati, printre care unii Bistrita si Tulcea, i-au reprosat lui Dan ca au mers la ea cu diverse probleme pe care nu le-a rezoltat.

Ulterior, Carmen Dan a luat cuvantul, in Comitetul Executiv, si a spus ca a discutat cu prim-ministrul si i-a explicat situatia, precizand ca nu are ce sa isi reproseze, au explicat sursele citate.

Referitor la o a doua etapa a remanierii, aceasta se afla momentan sub semnul intrebarii, avand in vedere ca nu prea sunt social-democrati care ar vrea sa faca parte din Guvern, asociindu-se cu Viorica Dancila, au precizat sursele din PSD. De exemplu, la Ministerul Educatiei s-a discutat pana in ultima clipa despre schimbarea Ecaterinei Andronescu, insa nu a fost gasita o persoana dispusa sa preia portofoliul.

Unii social-democratii vorbesc deja despre riscul ruperii coalitiei si iesirea de la guvernare, in contextul anuntului lui Calin Popescu Tariceanu, care a anuntat ca ar fi dispus sa candideze la prezidentiale si fara PSD, au adaugat sursele mentionate.

Premierul Viorica Dancila a anuntat luni, dupa CEx al PSD, modificarile din Guvern, Ramona Manescu fiind propunerea pentru Externe, Nicolae Moga pentru Interne si Mihai Fifor pentru functia de vicepremier pe parteneriate strategice.

Presedintele social-democrat a adaugat ca PSD vrea un candidat propriu la prezidentiale si va discuta cu liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu despre o sustinere. In cazul in care presedintele ALDE isi mentine intentia de a candida, Dancila a vorbit despre o sustinere in turul doi.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, luni, ca in sedinta Comitetului Executiv National PSD, s-a convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celora care depasesc aceasta suma urmand a le fi aplicata o "taxa de solidaritate".

El a mai spus ca Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numarul de calatorii gratuite cu trenul pentru studenti. De asemenea, limita de varsta a studentilor pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare