Politic-Social

thumbs

INTERVIU INTEGRAL Calin Popescu Tariceanu: Doamna premier sa inteleaga ca maniera de a duce targa pe uscat o perioada este defavorabila/ Trebuie stearsa impresia de lipsa de competenta/ Nu poti sa fii si cu slanina in pod si cu buzele unse. Unii au o dubla agenda

13.08.2019, 20:03 Sursa: mediafax.ro

Principalele declaratii:

"E nevoie de un program de guvernare regandit pe baza programului de guvernare care a fost votat in Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza pana la termen, o propunere de noi obiective, o reforma a unor institutii ale statului si nu in ultimul rand o restructurare a echipei guvernamentale care sa stearga aceasta impresie de lipsa de competenta, care trebuie sa recunoastem, planeaza asupra guvernului existent. Pentru acest lucru este nevoie de un vot in Parlament" "Este nevoie de un gest puternic, de forta, care sa arate hotararea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid si de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzatia mea este ca in momentul de fata Guvernul functioneaza, poate nu numai guvernul, institutiile care tin de administratia centrala, functioneaza din inertie" "Nu vreau sa fac parte dintr-o guvernare impotenta. Am auzit si alte expresii de genul "cainele nu pleaca de la macelarie", eu vreau sa ii anunt: colegii mei sunt vegetarieni" "Eu nu vreau sa plecam in Opozitie, dar daca o sa vad ca guvernarea se poticneste si nu poate sa ofere cetatenilor ceva care sa merite, sa justifice continuarea guvernarii, noi nu suntem dispusi la infinit sa cautionam promisiuni" Remanierea o faci din mers, o faci cu presedintele, presedintele poate sa fie de acord sau poate sa nu fie, (...) nu ai libertatea necesara pe care ti-o acorda o restructurare pe care o treci prin Parlament. Guvernul acesta nu s-a distins prin niste acte de bravura sau realizari deosebite si eu cred ca a venit momentul sa ne gandim la aceste chestiuni care tin de realitatea politica. Eu am acordat foarte multa incredere colegilor nostri, pe baza promisiunilor care au fost facute, dar aceasta incredere, in anumite momente, incepe sa nu mai functioneze. De ce? Fie constat ca exista o agenda dubla, paralela, fie o incapacitate de a transpune in practica angajamentele care s-au luat. Si atunci trebuie sa iei o anumita atitudine. Cei care gandesc ca timpul rezolva de la sine fac o mare greseala, timpul nu face decat sa agraveze problemele si suntem in momentul de fata confruntati cu o serie de situatii la care nu poti sa mai dai niste explicatii care sa fie credibile, ce poti sa spui dupa, peste doi ani si jumatate, ca niciun proiect major de infrastructura nu a pornit? Politic, mie mi se pare si gresit, dai bani pentru functionarea serviciilor si tai de la invatamant, tai de la investitii, fonduri europene, cercetare, nu cred ca a scapat vreun minister fara taieri.

Redam interviul integral:

"Este nevoie de un vot in Parlament. Aceasta este cea mai potrivita formula politica"

Mediafax: ALDE a primit un raspuns din partea premierului Viorica Dancila cu privire la restructurarea guvernamentala. Premierul a anuntat ca va merge pe varianta unei remanieri, adica nu va ajunge in Parlament. Este ALDE multumit cu acest raspuns?

Calin Popescu Tariceanu: Nu sunt multumit cu acest raspuns si am sa va explic despre ce este vorba pentru ca am vazut in ultimele zile si foarte multe comentarii neavenite, aprecieri ca ALDE santajeaza premierul sau PSD. Nu poate fi vorba de un astfel de lucru pentru ca nu cerem nimic. Nu am cerut posturi guveramentale, avem. Nu am cerut alte pozitii sau avantaje care sa poata sa indreptateasca folosirea acestui termen. Am avut insa o discutie cu doamna premier in care, bazat pe experienta mea de premier, i-am recomandat sa incerce sa gandeasca o restartare a guvernarii, dar in ce sens, in sensul de a-i da posiblitatea sa treaca din aceasta defensiva in care se afla Guvernul si practic si coalitia, de o buna bucata de vreme, intr-o situatie de ofensiva. Pentru asta ar fi fost nevoie si ar fi nevoie de cateva lucruri esentiale: un program de guvernare regandit pe baza programului de guvernare care a fost votat in Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza pana la termen, o propunere de noi obiective, o reforma a unor institutii ale statului si nu in ultimul rand o restructurare a echipei guvernamentale care sa stearga aceasta impresie de lipsa de competenta, care trebuie sa recunoastem planeaza asupra guvernului existent. Pentru acest lucru este nevoie de un vot in Parlament. Aceasta este cea mai potrivita formula politica, este prevazuta de altfel si in Constitutie si cred ca este tribuna cea mai importanta pe care trebuie sa o utilizezi daca vrei sa faci un astfel de gest politic.

Un astfel de gest politic ar fi presupus, evident, sa stam la masa si sa discutam. Si i-am propus doamnei prim-ministru, am rugat-o, sa gandeasca un astfel de plan pe care sa il discutam impreuna si sa se gandeasca in acelasi timp si la majoritatea parlamentara de care are nevoie pentru ca un astfel de plan sa poata fi infaptuit. In momentul de fata PSD si ALDE avem 238 de voturi, numai cu 5 mandate peste minimum necesar de 233 si sigur in viziunea mea este nevoie de o consolidare a acestei majoritati parlamentare si realizarea acestui vot fara emotii pentru doamna premier.

In mod evident, in momentul de fata, UDMR nu cred ca mai poate fi adus de partea coalitiei de guvernare si atunci sigur ca i-am recomandat sa se gandeaca la alte solutii. Asadar, avand in vedere si propunerea de rectificare bugetara care a fost adoptata ieri prin OUG, si care pentru mine este o formula departe de a fi multumitoare, din contra sunt foarte nemultumit de modul in care arata rectificarea bugetara. Astept cu si mai mult interes sa vad ce intentii are doamna premier pentru viitorul apropiat ca sa putem restarta, nu stiu daca e cel mai potrivit cuvant, activitatea guvernului si a imbunatati perceptia publica despre coalitie si despre guvernare.

"In momentul de fata Guvernul functioneaza din inertie"

Mediafax: Ce se intampla daca pe 20 august PSD nu va onora cerintele ALDE? Sunteti pregatiti de opozitie?

Calin Popescu Tariceanu: Este interesul lor, as spune, in aceeasi masura cu al nostru de a face acest gest, daca nu cumva e chiar mai mare, pentru ca PSD poarta intr-o mai mare masura povara guvernarii. Este un interes comun, cred ca colegii din PSD trebuie sa se gandeaca foarte serios pentru ca ne asteapta trei scadente electorale.

Daca vrem nu sa ne multumim, asa cum mi se pare mie in cazul PSD, ca performanta pe care vor sa o atinga, participarea la turul unu al alegerilor si eventual intrarea in turul doi si cu siguranta pierderea alegerilor prezidentiale, si vor mai mult decat atat, castigarea prezidentialelor, sigur ca si in perspectiva alegerilor care urmeaza la anul este nevoie de un gest puternic, de forta, care sa arate hotararea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid si de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzatia mea este ca in momentul de fata Guvernul functioneaza, poate nu numai guvernul, institutiile care tin de administratia centrala functioneaza din inertie.

Nu exista o directie clara care sa se fi dat si pe care sa o urmeze. Asa se face ca azi, cand discutam despre buget, observ un lucru si va spun ca am mari dezamagiri: de la preluarea guvernarii in ianuarie 2017, au fost cateva deziderate pe care si eu si altii le-am enuntat: sa incepem autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov. Suntem la peste doi ani si jumatate si nu s-a intamplat nimic. Am prevenit-o pe doamna premier ca aceasta formula de parteneriat public privat pe care a lansat-o la un moment dat nu poate sa duca la concretizarea acestui proiect. Imi pare rau ca am avut dreptate. Suntem azi exact cum eram in ianuarie 2017. Discut acum despre autostrada Pitesti-Sibiu care face parte din Coridorul IV Pan-European. Este o bucata esentiala care ar permite sudului Romaniei sa se lege de Transilvania si de Vest, de Europa Centrala. In momentul de fata marea parte a ramurilor industriale din economie, cum e industria automobilului, sunt situate in sudul tarii. Aceasta bucata de autostrada este ca un plaman prin care economia romaneasca trebuie sa respire. Unde suntem astazi? In acelasi stadiul in care eram in 2017, in care ni se spune ca studiile de fezabilitate, care au fost facute, dar care nu au fost acceptate de Comisia Europeana, ar putea sa fie valabile, pe baza lor sa se demareze proiectul. Ei bine, Comisia Europeana nu si-a dat acordul pe aceste studii de fezabilitate, care, daca nu ma insel, au o vechime de aproape 20 de ani. Nu s-au facut alte studii noi. Si stam blocati, nu se misca nimic.

"Nu vreau sa fac parte dintr-o guvernare impotenta. Am auzit expresii de genul "cainele nu pleaca de la macelarie". Colegii mei sunt vegetarieni"

Am discutat despre drumul rapid Pitesti- Craiova, esential pentru industriile care se gasesc la Craiova, pentru uzina Ford, nu se intampla nimic, am discutat despre autostrada care sa lege Moldova de Transilvania, la fel nu se intampla nimic. Eu am un spirit practic mai dezvoltat decat al altora, dar nu cred ca sunt singurul. Cetatenii astazi, in Romania, dupa doi ani si jumatate de guvernare, de crestere economica, as spune record, perioada in care s-au marit salariile, pensiile, a scazut somajul, exista totusi un grad mare de nemultumire. Sondajele arata ca peste 70% din populatie considera ca Romania merge intr-o directie gresita.

In conditiile in care ai crestere economica, cresc salariile si pensiile, somajul e scazut, inseamna ca in alta parte sunt cauzele acestei perceptii defavorabile privind actul de guvernare. Eu cred ca trebuie facut imperios ceva, daca vrem sa abordam cu sanse alegerile viitoare si este de interes comun acest lucru.

Ii rog pe colegii din PSD sa se gandeasca foarte serios la acest subiect, care ne da posibilitatea sa mergem mai departe, nu sa ne multumim sa terminam taras-grapis o guvernare. Ambitia mea nu este asta. Pentru mine si pentru colegii mei nu functiile in Guvern sunt importante. Nici pe mine presedinte al Senatului, ca am auzit ca sunt critici care considera ca ALDE nu doreste sa iasa de la guvernare ca eu am sa imi pierd functia de presedinte al Senatului. Complet gresit nu vreau sa fac parte dintr-o guvernare impotenta. Am auzit si alte expresii de genul "cainele nu pleaca de la macelarie", vedeti proverb savant din popor. Ei, vreau sa ii anunt pe foarte multi ca colegii mei sunt vegetarieni.

"Nu suntem dispusi la infinit sa cautionam promisiuni"

Mediafax: Iar vegetarienii pleaca in Opozitie daca nu se indeplinesc cerintele?

Calin Popescu Tariceanu: Eu nu vreau sa plecam in Opozitie , dar daca o sa vad ca guvernarea se poticneste si nu poate sa ofere cetatenilor ceva care sa merite, sa justifice continuarea guvernarii, noi nu suntem dispusi la infinit sa cautionam promisiuni. La inceputul acestui an am discutat despre bugetul pe 2019 si s-au facut promisiuni si din partea Ministerului de Finante si din partea ordonatorilor principali de credit ca vor fi capabili sa consume banii pe investitii. Ce s-a intamplat vedem acum: ca s-au taiat banii de investitii. Au promis ca vor fi demarate proiecte de infrastructura- proiectele de infrastrutura nu au pornit, vedem in schimb ca suntem in situatia in care se fac amputari masive la Educatie, la Fonduri Europene, la multe alte ministere, cercetare. Eu cand vorbesc de Romania viitorului trebuie sa investesc bani in cercetare, noi taiem peste 300 de milioane de lei de la cercetare.

Lucrurile acestea nu imi dau confortul necesar nici mie si nici colegilor sa privim cu seninatate viitorul. Va spun ca mai degraba sunt preocupati, nemultumiti, ingrijorati. Vreau sa contribuim si noi, impreuna cu partenerii de coalitie, asa cum v-am spus, la o regandire, repornire a motoarelor acestei guvernari.

"O remaniere o faci din mers, o faci cu presedintele. Doamna premier sa inteleaga ca maniera de a duce targa pe uscat o perioada este defavorabila"

Mediafax: I-ati spus premierului ce ati spus acum, ca aveti sentimentul ca guvernarea merge din inertie?

Calin Popescu Tariceanu: Nu am o agenda dubla, ce v-am spus dumneavoastra i-am spus si doamnei prim-ministru. Intr-o prima faza mi-a dat impresia ca este de acord, ca intelege aceste necesitati. Ieri sa vad decizia lor din Comitetul lor Executiv de a nu proceda la o restructurare, ci de a merge la o remaniere, care este o diferenta uriasa. O remaniere o faci din mers, o faci cu presedintele, presedintele poate sa fie de acord sau poate sa nu fie, mai degraba nu este de acord cu propunerile pe care le face doamna premier. Esti de foarte multe ori la mana lui, nu ai libertatea necesara pe care ti-o acorda o restructurare pe care o treci prin Parlament.

Aceasta maniera de a merge cu pasi marunti nu este o solutie si va spun si pe baza experientei de 4 ani ca premier care spun ca mi-a folosit la ceva, sa vad cu mai multa claritate in momente cheie de a reda suflul acestei guvernari. Pasii astia vad ca sunt calificati in presa si ca un fel de intelegere ascunsa intre doamna prim-ministru si Iohannis.

E adevarat ca unii comentatori apreciaza ca lui Iohannis i-ar conveni foarte mult sa aiba acest guvern condus de doamna prim-ministru in continuare pe pozitii, sa aiba o tinta in care sa treaca si in acest fel sa favorizeze propria realegere, dar cred ca acesta este un calcul pe care trebuie sa il faca si doamna premier si sa inteleaga ca ar fi pacat ca aceasta maniera de a duce targa pe uscat o perioada este defavorabila pe termen lung si domniei sale si partidului care il conduce si guvernarii si trebuie sa ne gandim si la cetateni.

Cetatenii au asteptari, poate asteptarile unora sunt prea mari, poate nu sunt totalmente realiste, dar cred ca trebuie sa facem mai mult, guvernul acesta nu s-a distins prin niste acte de bravura sau realizari deosebite si eu cred ca a venit momentul sa gandim la aceste chestiuni care tin de realitatea politica. Si pana la urma stiti cum se spune, perceptia este a doua realitate, iar perceptia publica nu este buna. Trebuie facut ceva drastic pentru refacerea increderii si aceasta incredere nu se poate recastiga decat prin niste actiuni de amplitudine, nu maruntisuri.

"Nu poti sa fii si cu slanina in pod si cu buzele unse. Trebuie sa alegi ce vrei sa faci"

Mediafax: Cum arata un guvern mai suplu?

Calin Popescu Tariceanu: Un Guvern mai suplu are un numar de ministere, acum sunt 24, cred ca pana in 20 de ministere se poate face oricand. Ar trebui redus masiv numarul de secretari de stat, agentii, care, evident, nu fac altceva decat sa ne demonstreze un lucru pe care il stim. Birocratia are o capacitate extraordinara de a se regenera. Periodic trebuie luate masuri de acest gen pentru a reduce volumul si obstacolele pe care le creeaza o birocratie foarte stufoasa si nu aveti grija peste 5 ani - 10 ani o sa ne trezim probabil intr-o situatie similara. Deci trebuie sa ne luam niste masuri chiar daca ele nu sunt populare la nivelul organizatiilor judetene, pentru ca pierd un post de ministru sau de secretar de stat. Lucrurile astea... nu poti sa fii si cu slanina in pod si cu buzele unse. Trebuie sa alegi ce vrei sa faci.

Mediafax: De ce nu ati venit cu aceasta propunere anul trecut cand a fost o remaniere mai ampla?

Calin Popecu Tariceanu: Atunci au fost facute niste schimbari, dar care, dupa cum vedem, nu au dat rezultate. Si acum sunt si aceste termene care cred ca s-au implinit. Eu am acordat foarte multa incredere colegilor nostri, pe baza promisiunilor care au fost facute, dar aceasta incredere, in anumite momente, incepe sa nu mai functioneze. De ce? Fie constat ca exista o agenda dubla, paralela, fie ca exista o incapacitate de a transpune in practica angajamentele care s-au luat. Si atunci trebuie sa iei o anumita atitudine.

Mediafax. Cine credeti ca are o agenda dubla din Guvern sau cine credeti ca nu face fata postului? Dati nume de ministri

Calin Popescu Tariceanu: Nu as vrea sa fac lucrul acesta. O las pe doamna premier sa vina cu aprecierile proprii si cu propunerile pe care le consider.

Mediafax: Spuneti-mi cum ati ajuns intr-o alianta cu Victor Ponta, ce inseamna ca si beneficii...

Calin Popescu Tariceanu: A nu, stati putin, nu am ajuns inca, am facut niste discutii cu Victor Ponta pentru ca mie mi se pare in primul rand din punct de vedere politic ca este nevoie pe scena politica romaneasca de o forta care sa reprezinte o contrapondere la ceea ce este in momentul de fata miscarea de centru dreapta sau aceasta aglutinare pe centru dreapta, PSD pare sa fie prea putin activ in a contracara politic aceasta miscare si sigur ca ne gandim fara doar si poate si la perspectivele electorale care ne asteapta anul viitor. Asadar, o consolidare a noastra cred ca ar fi benefica ambelor forte politice.

"Ar fi o necesitate imperioasa pentru doamna prim-ministru ca sa isi consolideze majoritatea"

Mediafax: Ati conditionat sub o forma sau alta sa ramaneti la guvernare cu aducerea Pro Romania in arcul guvernamental?

Calin Popescu Tariceanu: Nu, nu poti sa conditionez acest lucru, eu cred ca aducerea Pro Romania in arcul guvernamental ar fi o necesitate imperioasa pentru doamna prim-ministru ca sa isi consolideze majoritatea de care are nevoie domnia sa si partidul in Parlament. Cu cat ai o majoritate mai consistenta, noi avem cinci mandate peste numarul minim necesar, aceste cinci mandate sau cinci voturi sunt destul de subtiri pentru ca la noi nu exista o disciplina parlamentara cum exista in alte tari si daca stii ca ai 238 de deputati si senatori, vin toti la vot. La noi lucrurile stau altfel si atunci sigur ca daca vor sa... din cate am vazut nu vor sa ia in considerare...

Mediafax: Nu vrea nici Pro Romania si nu vrea nici PSD...

Calin Popescu Tariceanu: Da, in fine, acum sa va spun ceva, totul ar fi tinut de o discutie politica la masa in care fiecare vine cu argumente contraargumente si eu cred ca aici cei care sunt intai, sau ar fi trebuit sa fie cei dintai interesati erau PSD, dar in fine, daca nu vor e treaba lor, eu nu pot sa le fac agenda sub nici o forma. Pot sa am niste pareri, pot sa le spun aceste pareri si le-am si spus dar mai departe au maturitatea si experienta necesara sa ia deciziile pe care le considera.

Mediafax: Dar in aceste conditii o restructurare guvernamentala in Parlament ar putea sa se loveasca...

Calin Popescu Tariceanu: Cade, nu! Din cate am vazut cade, doamna prim ministru a spus ieri dupa CEX ca au hotarat sa nu recurga la aceasta formula, ci sa recurga la o formula atenuata, asa de remaniere din mers, nu stiu cum va functiona, cum va reactiona presedintele, care nu are interesul sa ii dea posibilitatea primului ministru sa isi revina, eu cred ca vrea sa o tina in corzi. Deci e un calcul pe care ar trebui sa il vada si cei de la PSD, aparent analiza noastra pare sa difere destul de mult.

"Sunt dispus sa imi mentin candidatura. Doamna premier nu este intr-o pozitie care sa o favorizeze in sondaje"

Mediafax: Cum va functiona aceasta campanie pentru prezidentiale? In primul rand, sunteti dispus sa va mentineti candidatura?

Calin Popescu Tariceanu: Da, sunt dispus sa imi mentin candidatura si ma bucur ca deschideti subiectul acesta pentru a va mai spune ceva. Am vazut o serie de pareri si in presa si din partea unor membri din PSD ca aceasta propunere pe care am facut-o doamnei prim-ministru de a revigora guvernarea tine de dorinta mea de a ii impune o candidatura unica in persoana mea. Sa stiti ca am luat act de decizia PSD si colegii mei si eu, de a avea propriul lor candidat si am convenit ca subiectul e inchis, deci nu am mai discutat cu doamna prim-ministru, i-am si spus "Viorica, subiectul acesta pentru mine este inchis, ai decis propria candidatura, eu am decis-o pe a mea, mergem mai departe".

Cum se va desfasura campania? Sa stiti un lucru: in coalitie cu doi candidati, care sigur ca fiecare va avea propriul lui discurs, propriile lui abordari pe fondul unor neintelegeri la nivel local intre organizatiile noastre, nu presupune ca situatia se va imbunatati. I-am spus acest lucru si doamnei prim-ministru si altor colegi din PSD ca trebuie sa avem in vedere acest lucru. Deci numai de asta nu am fi avut nevoie, de o inrautatire a relatiilor la nivel local. In rest, o sa vedem cum o sa decurga campania, fiecare cu temele pe care le considera importante sa le abordeze cu stilul propriu.

Mediafax: A existat o analiza in ultimul an care arata ca o varianta mai buna ar fi un candidat unic al coalitiei de guvernare, unde nu v-ati inteles?

Calin Popescu Tariceanu: Initial am avut o discutie cu doamna prim-ministru, tin sa remarc un lucru, anul trecut exact pe vremea aceasta PSD anunta ca accepta ideea unei candidaturi, ei bine cu doamna prim-ministru am avut cu aproximativ o luna, o luna si jumatate in urma, cateva discutii care reliefau necesitatea realizarii unor sondaje de opinie pentru a vedea care este cel mai bine plasat candidat.

In final, doamna prim ministru mi-a spus ca PSD nu poate sa accepte decat o singura solutie, sa aiba propriul candidat. Deci ideea cu sondajele le-am facut degeaba sau aproape degeaba, nu le-am facut chiar degeaba, stim care este tabloul. Din pacate domnia sa nu se regaseste intr-o pozitie care sa o favorizeze in viitoarele alegeri prezidentiale, dar asta este decizia si prin urmare asa cum va spuneam am luat act, nu pot sa spun ca sunt incantat, dar mergem inainte, viata asa este.

Mediafax: Care este masa electorala adusa de o alianta cu Pro Romania si Victor Ponta pentru prezidentiale?

Calin Popescu Tariceanu: Daca ne uitam in ultimele sondaje pe care le-am vazut chiar la sfarsitul saptamanii trecute, probabil ca in momentul de fata, daca am acumula sustinatorii celor doua partide, am fi undeva la 15% dar asta inainte de a incepe campania electorala. Eu cred ca, spre deosebire de doamna Dancila, care evident se adreseaza cu precadere electoratului PSD, daca stam sa ne uitam mai departe, dincolo de electoratul PSD un candidat al PSD, in momentul de fata, nu poate sa mai aduca alte voturi. Deci este plafonat de acest bazin electoral sau de limitele acestui bazin electoral, in timp ce eu care sunt plasat intr-o alta zona a registrului politic - in zona liberala - pot sa aduc voturi si din zona de centru si din zona liberala de dreapta, deci consider ca sansele mele sunt mai bune pentru a obtine un scor care sa imi dea posibilitatea sa intru in turul doi si apoi sa atac bineinteles castigarea alegerilor prezidentiale.

Mediafax: Si atunci considerati ca este un scenariu valid cel despre care vorbeati mai devreme si anume o intelegere intre actualul presedinte si Viorica Dancila sau pur si simplu nu a fost bine sfatuita? Cum vedeti lucrurile daca spuneti ca nu are nici o sansa?

Calin Popescu Tariceanu: Eu sper, impotriva semnelor, care se arata ca acest lucru sa nu fie adevarat, dar ramane sa vedem pe parcurs si sa verificam cum evolueaza lucrurile. Sunt lucruri care m-au pus si pe mine pe ganduri, faptul ca de exemplu nu am fost consultat in privinta desemnarii comisarului european. Dar in schimb presedintele a fost consultat, cu toate ca presedintele nu are niciun rol in desemnare. Nici presedintele Senatului nu are vreun rol in desemnare, dar ca partener mi s-ar fi parut normal, un gest nu doar de curtoazie, aici e o chestiune, daca vreti, de buna functionare si de consolidare a unei increderi care trebuie sa functioneze intre parteneri. Cam aici e problema.

"Mihai Tudose m-a solicitat sa ii dau un sprijin si i-am spus <<draga Mihai, eu nu particip la jocurile de putere din PSD>>"

Mediafax: Revenind la Pro Romania, cum catalogati declaratiile lui Mihai Tudose, au inceput atacurile inainte sa ajungeti intr-o alianta. Spune ca aveti prea multe portofolii pentru ALDE si nu sunteti petitor pentru Pro Romania.

Calin Popescu Tariceanu: Domnul Tudose, in primul rand ca in loc sa se informeze de ce apare prin presa, putea sa se informeze direct de la sursa, nu de la mine, ci de la colegul domniei sale Victor Ponta. In al doilea rand, Mihai Tudose are o veche nemultumire care dateaza de la inceputul anului 2018, cand presedintele PSD-ului de atunci a hotarat inlocuirea lui ca prim-ministru si Mihai Tudose m-a solicitat sa ii dau un sprijin si i-am spus "draga Mihai, eu nu particip la jocurile de putere din PSD, nu vreau sa ma bag in aceste chestiuni, reglati-va problema in interior, nu cauta sprijin la mine in afara partidului, partidul care te-a nominalizat trebuie sa fie cel care te sustine sau ba". Personal, asa, il inteleg, dar sigur ca politic cred ca vrea si el sa se bage in seama.

Mediafax: Facand o evaluare a programului de guvernare, unde credeti ca nu au mai functionat lucrurile?

Calin Popescu Tariceanu: Pai lucrurile nu functioneaza de ceva vreme datorita unei slabe capacitatii politice si administrative a celor care sunt chemati sa ia decizii, sa stiti ca un guvern nu este... sau sedinta de guvern nu este un fel de alta sedinta de Parlament intr-un format restrans, numai cu 25 de membri. La guvern lucrurile functioneaza in felul urmator: se hotaraste, se decide, asta face sedinta de guvern, dar trebuie sa ai marfa, trebuie sa ai propuneri de hotarare de guvern, trebuie sa ai propuneri de legi, trebuie sa ai propuneri de ordonante de urgenta care sa rezolve, sa desfaca ghemurile incalcite in administratie, in multe din problemele cu care ne confruntam. Vedem ca lumea se plange de birocratie, de disfunctionalitati, sistemele publice functioneaza defectuos, sanatate, invatamantul, lucrurile astea nu poti sa stai si sa le privesti asa si sa vezi cum trece incet prin fata ta ca o caruta, cum defileaza problematica in timp ce oamenii de pe margine isi clameaza nemultumirile si de multe ori spun si lucrurile concrete, deci toate problemele astea trebuie abordate.

Sa stiti ca cei care gandesc ca timpul rezolva de la sine fac o mare greseala, timpul nu face decat sa agraveze problemele si suntem in momentul de fata confruntati cu o serie de situatii la care nu poti sa mai dai niste explicatii care sa fie credibile. Ce poti sa spui dupa, peste doi ani si jumatate, ca niciun proiect major de infrastructura nu a pornit? Eu nu stiu ce sa spun!

"Dai bani pentru functionarea serviciilor si tai de la invatamant, tai de la investitii, fonduri europene, cercetare, nu cred ca a scapat vreun minister fara taieri. Politic da prost"

Mediafax: In context, cu Eugen Teodorovici ati vorbit despre rectificare?

Calin Popescu Tariceanu: Da am vorbit, rectificarea sa stiti ca asa pe cifre tehnic ok se inchide, cum se inchide? Pai taiem de la aia, nu stiu ce, dam la altii. Politic mie mi se pare si gresit, dai bani pentru functionarea serviciilor si tai de la invatamant, tai de la investitii, fonduri europene cercetare, nu cred ca a scapat vreun minister fara taieri. Politic da prost, nu stiu ce o sa spuna cetatenii despre o astfel de rectificare, dar pana la urma nu e numai problema ministrului de Finante pentru ca el nu poate sa decida mersul politic al guvernului. El poate sa incerce niste pansamente sa puna, dar daca problema e mult mai ampla, daca toata rana, de exemplu, sangereaza e complicat, cateodata mai trebuie sa faci si niste operatii. Operatiile astea sigur ca trebuie facute in general in primii doi ani de guvernare, nu te trezesti cu trei luni inainte de o scadenta electorala majora ca nu ai bani si ce faci, ar trebui sa pui niste taxe? Pai cum sa pui niste taxe ca nu e popular, le pui la anul, pai nici la anul nu e bine ca avem la anul doua scadente electorale, dar treaba asta nu este decat reflectarea unui fapt. Un buget construit pe baze stiintifico - fantastice nu poate sa duca decat la un rezultat de fiasco in momentul acela la scadenta si cam aici suntem.

Mediafax: Pe 20 august veti anunta ce decizie luati legat de ramanerea sau plecare de la guvernare in functia de...

Calin Popescu Tariceanu: Nu cred ca anuntam pe 20 august pentru ca in primul rand trebuie sa fac o consultare cu colegii mei in forurile statutare, deci vom convoca cred, in primele zile ale lui septembrie, delegatia permanenta sa hotaram. Eu nu vreau sa aiba doamna prim-ministru impresia ca sta cu spatele la zid, nu e asta ideea, eu incerc sa ofer, sa intind o mana si sa spun "cam asa trebuie" si le spun si colegilor din PSD "treziti-va ca suntem in ceasul al doisprezecelea, hai sa facem ceva". Interesul nu este sa... e foarte simplu sa spui <<nu merge, va salut>>, dar eu incerc inainte de asta sa le explic cum ar trebui sa facem si sunt multi de la PSD care inteleg si ei si vad aceste realitati si cred ca vor trebui sa ia o decizie care sa fie in acest sens.

Mediafax: Va multumesc.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare