Economic

thumbs

Creditele ipotecare cu dobanda negativa stabilesc o noua etapa in industria de banking

18.08.2019, 18:10 Sursa: mediafax.ro

Jyske Bank , al treilea cel mai mare creditor din Danemarca, a anuntat la inceputul lunii august o rata ipotecara de -0,5%, inainte de comisioane. Intre timp, Nordea Bank Abp ofera credite ipotecare de 30 de ani la o dobanda anuala de doar 0,5%.

Ultimii ani au reprezentat o perioada in care bancile au redus semnificativ rata dobanzii, distorsionand economia traditionala a imprumuturilor. Acest lucru se observa cel mai bine Europa, unde rata de imprumut pentru locuinte din zona euro a scazut la 1,65% in iunie, cea mai mica valoarea inregistrata din ultimii 20 de ani.

In timp ce unele regiuni au rezistat tendintei, costurile imprumutului sunt aproape la pamant in cele mai multe piete. Acest lucru a inasprit concurenta intre creditori pentru imprumuturile imobiliare.

Costurile ipotecare sunt destul de mari in Ungaria, deoarece autoritatile de reglementare au indepartat aproape toti debitorii de la imprumuturi cu rata variabila mai mica, dar nesigura. In prezent, o ipoteca cu dobanda fixa de 10 ani este in jur de 5%, comparativ cu ratele pietei monetare aproape de zero.

Nevoia de siguranta a fost accentuata de amintirile creditelor ipotecare plasate in franci elvetieni inainte de criza financiara. Declinul forintului in fata francului a lovit la acel moment aproximativ 1 milion de unguri.

Ratele ipotecare au crescut in Grecia, din cauza datoriilor de stat si ale corporatiilor. Imprumuturile pentru locuinte au avut o rata variabila medie de 3,08% in iunie, o crestere de 11 puncte fata valoarea din anul trecut.

Ratele ipotecare franceze au atins nivelul minim de 1,39% in luna iunie, potrivit datelor Banca Franceza. Industria de banking a tarii este extrem de competitiva: multi creditori au facut trucuri pentru a atrage clientii cu oferte mai ieftine.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare