Politic-Social

thumbs

Deputat USR: Declararea autostrazilor ca obiective de interes national are zero efecte juridice

18.08.2019, 12:53 Sursa: mediafax.ro

"Autostrazile in C.S.A.T. - o declaratie a neputintei cu efecte zero in practica.Declararea autostrazilor, fie ca e vorba de Ploiesti-Brasov sau de Tg. Mures-Iasi, ca "obiective strategice de interes national" in C.S.A.T. are ZERO efecte juridice. Este strict o declaratie retorica, o demagogie care sa mai acopere neputinta enorma a guvernului PSD. Nu exista niciun efect legal, in prezent, al acestei declaratii. In mod fals circula in spatiul public/media diverse posibile consecinte ale declaratiei", a scris Catalin Drula, duminica, pe Facebook.

Deputatul USR ofera ca exemplu faptul ca "astfel ar putea fi finantate din fonduri nationale autostrazile. FALS - si in prezent autostrazile respective pot fi finantate cu orice fel de fonduri: de la bugetul national, din fonduri europene structurale sau din imprumuturi".

De asemenea, Drula spune ca nu poate exista o derogare de la licitatie, prin incredintare directa pentru construirea unei autostrazi, ori ca nu ar mai fi necesar un aviz de mediu, daca e declarata obiectiv de interes national.

"Sau ca prin aceasta declaratie, autostrazile ar putea fi contractate prin incredintare directa (fara licitatie). FALS - nu exista vreo astfel de derogare in acest sens in legislatia nationala privind achizitiile publice sau in directiva europeana in domeniu. Sau ca nu ar mai fi nevoie de obtinerea unui acord de mediu sau a altor autorizatii. FALS - nu exista vreo astfel de derogare in legile in vigoare pe baza unei declaratii in C.S.A.T. Autostrazile respective beneficiaza insa deja de facilitatile din OUG 7/2016 pentru accelerarea proiectelor de infrastructura transeuropeana de transport fiind parte din reteaua TEN-T", a explicat Catalin Drula.

Parlamentarul USR a adaugat ca in realitate de trei ani nu se face nimic in privinta autostrazilor.

"In realitate nu s-a facut nimic din ce era necesar pentru aceste autostrazi in 3 ani de guvernare PSD. Iar pasii necesari sunt aceiasi de 3 ani. Si daca nu se face nimic, tot aceiasi raman:
1. Contractarea unei echipe de specialisti pentru planificarea si proiectarea tehnica a autostrazii pe baza unor studii serioase de teren (geologie/topografie/etc)
2. Contractarea unui constructor care sa construiasca autostrada pe baza unui proiect foarte bine facut

Pentru Autostrada Tg. Mures-Iasi nu exista nici un contract in prezent. Deci niciun pas facut inainte. Ba chiar niste pasi mari facuti inapoi in ultimii 3 ani:
a) Rezilierea in 2018 a contractului deja semnat pentru planificarea pe sectiunea Tg. Mures-Ditrau
b) Blocarea sectiunii Iasi-Tg. Neamt intr-o procedura de PPP fara nicio sansa de inchidere financiara
c) Subfinantarea procedurii de licitatie a planificarii pentru Tg. Mures-Tg. Neamt la relicitare", a completat Drula.

Acesta ofera si cateva solutii pentru deblocarea autostrazilor: " 1. Anularea procedurii de PPP pentru Tg. Neamt-Iasi. 2. Partneriat cu o institutie financiara internationala, BEI/BERD/Banca Mondiala, pentru realizarea in conditii de calitate a planificarii intregii autostrazi. 3. Contractarea unor consortii de constructori pe baza unui proiect temeinic realizat".

Viceliderul deputatilor USR conchide ca vor fi foarte mici progrese cu privire la autostrazi fiindca Guvernul Dancila a distrus credibilitatea Romaniei.

"Singura problema este ca Guvernul Dancila a distrus credibilitatea Romaniei in relatii cu acesti parteneri internationali prin bataia de joc la adresa Bancii Mondiale (care se implicase de la cel mai inalt nivel) in proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov. Deci cu Cuc si Dancila din pacate sunt sanse foarte mici de progres. Ramanem pe moment doar cu declaratii in CSAT", a concluzionat Drula.

Pe 30 iulie, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca in sedinta CSAT a fost aprobat ca proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov sa fie declarat obiectiv strategic de interes national. Seful statului a mai transmis ca a propus declararea Autostrazii Moldovei ca obiectiv strategic de interes national.

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat ca la urmatoare sedinta a CSAT va fi introdusa si Autostrada Moldovei, care va lega Iasiul de Targu-Mures, pentru a fi declarata obiectiv de interes national.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare