Politic-Social

thumbs

Un eurodeputat cere Parlamentului adoptarea urgenta a unui proiect pentru inasprirea pedepselor, dupa atacul de la spitalul din Buzau

18.08.2019, 10:52 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Solicit adoptarea de urgenta! Aceasta lege va salva vieti. Pana cand nu va fi adoptata colegii mei si personalul didactic vor fi in continuare amenintati si loviti. Ultimul caz a fost chiar azi: 4 morti si 9 raniti. 4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal. Suntem pe un teren minat! Proiectul meu de lege (redepus pe 24.04.2019, pentru care am cerut adoptarea in procedura de urgenta) este primul care prevede o noua incadrare juridica -cea de ultraj -precum si inasprirea pedepselor pentru cei care agreseaza personalul medical sau didactic aflat in exercitarea atributiilor de serviciu", a scris Tudor Ciuhodaru, duminica, pe Facebook.

Eurodeputatul a adaugat ca un astfel de act normativ va descuraja situatiile precum cea de la Buzau, in care un barbat a omorat patru pacienti si a ranit alti noua.

"Apreciem ca acest lucru va duce la descurajarea unor astfel de situatii si va permite cadrelor medicale si didactice sa poata actiona eficient in interesul pacientilor si al elevilor. Concret proiectul meu de lege prevede ca agresarea personalului medical si didactic (aflat intimpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu) sa fie incadrata la ultraj, similar cu cea a politistilor si jandarmilor, iar astfel pedepsele sa fie majorate cu 50%", a explicat Ciuhodaru.

Europarlamentarul PSD mai spune ca "toate aceste profesii sunt au drept scop binele cetateanului, dar, in timp ce politistii si jandarmii au si pregatirea si echipamentul necesar pentru a raspunde unor astfel de agresiuni, personalul medical sau didactic este expus direct la astfel de situatii iar agresarea acestuia in timp ce isi desfasoara activitatea se poate solda chiar cu pierderea vietii celor tratati in acel moment sau cu traume asupra elevilor".

Social-democratul prezinta si motivele demersului legislativ: "Pe de o parte din ce in ce mai multi dintre cei care incearca sa salveze vieti sunt agresati, umiliti, injunghiati, batuti, de multe ori chiar de catre cei carora le salveaza viata iar pe de alta parte asa zisele sisteme in care s-au investit sute de mii de euro au dovedit doar ca nu exista mijloace eficente de protectie sau ca acestea sunt iluzorii. Acelasi lucru se constata si in cazul personalului didactic", conform sursei citate.

Fostul senator PSD face si o statistica a cazurile de violenta in randul personalului medical si didactic.

"Concret:
1.Pedepsele mult prea blande au facut ca numarul si gravitatea acestor fapte abominabile sa creasca.
2. 4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal.
3. Cazurile de violenta au devenit atat de numeroase incat pun in pericol chiar functionarea sistemului medical si viata pacientilor.
4. Pentru protejarea colegilor mei aflati in misiuni de salvare dar si a pacientilor pe care ii trateaza e nevoie de masuri ferme.

Situatia e similara in invatamant:
1. 2.400 de elevi au insultat si injurat oamenii de la catedra.
2. 5% dintre ei i-au si lovit.
3. Studiul cerut de Ministerul Educatiei a fost facut pe un esantion reprezentativ (1.207 scoli cu un numar 586.000 de elevi)", a mai spus Tudor Ciuhodaru.

"Prin proiectul meu de lege amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva persnalului medical sau didactic aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate, la fel ca in cazul celor comise asupra unui politist sau jandarm", sustine europarlamentarul PSD.

El prezinta si modificarea legislativa avuta in vedere in initiativa, respectiv o modificare a Codului Penal.

"Practic Alineatul (4) al articolului 257, din Legea nr. 286/2009 privind Cod Penal, publicata in Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

"(4) Faptele prevazute in alin. (1)-(3), comise asupra unui politist, jandarm personalului medical si didactic, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate."

Cosmarul ce-l traiesc in fiecare zi colegii mei din Unitatile de Primire a Urgentelor si de la Salvare, pusi sa plateasca chiar cu propria integritate fizica poate fi oprit. E nevoie doar ca parlamentarii sa voteze acest proiect de lege. Pana la adoptarea acestui proiect de lege cadrele didactice si personalul medical nu in siguranta!", a conchis Tudor Ciuhodaru.

Patru persoane au murit dupa ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacientii internati la Spitalul de Psihiatrie Sapoca din judetul Buzau.

Barbatul de 38 de ani, care a atacat pacientii, a fost internat cu sevraj etilic, potrivit unor surse din cadrul Politiei. Acestea au confirmat, pentru MEDIAFAX, ca atacatorul s-a luptat cu politistii pana a fost imobilizat.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a trimis Corpul de Control la Spitalul de Psihiatrie Sapoca din Buzau, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare