Politic-Social

thumbs

Scandal in plenul Senatului. Tariceanu: Melescanu isi pierde calitatea de membru ALDE si membru in grupul senatorial/ Noul presedinte al Senatului a lipsit din plen

11.09.2019, 11:22 Sursa: mediafax.ro

UPDATE Tariceanu: Melescanu isi pierde calitatea de membru ALDE si membru in grupul senatorial

"Urmare a alegerii domnului Melescanu in functia de Presedinte al Senatului, domnul Melescanu isi pierde de drept calitatea de membru ALDE si membru in grupul senatorial. Prin urmare, am facut in acest sens o adresa pe care am depus-o la Biroul Presedintelui", a anuntat Calin Popescu Tariceanu, in plenul de miercuri.

Acesta a adaugat ca desfiintarea grupului ALDE vine pe fondul faptului ca Teodor Melescanu nu mai este membru al grupului, iar pentru functionare este nevoie de 7 minim membrii.

"Prevederile din Regulament, leghate de existenta si functionarea grupurilor. Grupul ALDE nu mai poate functiona deoarece numarul de sapte era invocat prin prezenta domnului Melescanu. Bine, ca rog sa luati act de desfiintare a grupului ALDE prin eliminarea domnului Melescanu", a declarat Tariceanu.

Presedintele ALDE a afirmat ca urmeaza sa anunte configurarea unui grup senatorial mixt, prin depunerea unui act oficial la Biroul presedintelui Senatului.

"Voi depune imediat un act la Biroul Presedintelui Senatului, prin care anuntam configurarea grupului mixt. Trebuie reconfigurat Biroul Permanent, intrucat domnul Melescanu nu are calitatea de membru al grupului ALDE", a conchis liderul grupului senatorilor ALDE.

La randul sau, Robert Cazanciuc, care a prezidat plenul de miercuri, i-a atras atentia lui Tariceanu ca presedintele de sedinta trebuia informat, conform regulamentului.

"Noi nu contestam ca ati depus la presedintele Senatului o cerere care atesta ca domnul Melescanu nu mai este membru ALDE, dar presedintele Senatului trebuie sa informeze presedintele de sedinta printr-o procedura, nu trimitandu-i o copie dupa un xerox, pentru ca e o procedura prevazuta in regulament.", a declarat Cazanciuc.

Prin urmare, sedinta a fost suspendata de presedintele de sedinta, care a considerat ca trebuie intrunit, din nou, Comitetul liderilor.

"Cu privire la desfiintarea grupului ALDE, nu avem decat sa luam act de acest lucru. Sigur, ar fi trebuit sa luam act dupa ce presedintele Senatului informa presedintele de sedinta, indiferent cine ar fi fost el la un moment dat. Cred ca se impune o noua sedinta a Comitetului liderilor, de aceea va propun suspendarea sedintei si organizarea unei noi a comitetului liderilor avand in vedere declaratia domnului Taricean.", a conchis Cazanciuc.

Melescanu a lipsit din plen, in prima zi de cand este presedintele Senatului

Teodor Melescanu nu a participat la lucrarile plenului de miercuri, la o zi dupa ce a fost ales sa sefia Senatului.

Aspectul a fost sesizat si de contracandidata acestuia la functia de presedinte al Senatului, Alina Gorghiu, care a intrebat, ironic, in plen daca nu cumva Teodor Melescanu absenteaza pentru ca este la Guvern, pentru o intrevedere cu Viorica Dancila.

"Domnule presedinte de sedinta, voiam sa va intreb in primul rand unde este proaspatul presedinte al Senatului, ca daca incepem cu o absenta dupa ce abia l-ati ales ieri, e destul de grav. E la Guvern, nu? Semneaza adeziuneaa PSD. Domnule presedinte, sa stiti ca normal e atunci cand iti iei banii de presedinte al Senatului sa si vii la munca. Inteleg ca domnul Melescanu e cu multe surse de venit, dar ar fi dragut sa si vina la serviciu daca tot l-ati ales asa cu mare tam-tam", a afirmat Alina Gorghiu, de la tribuna Senatului.

Teodor Melescanu, propus de PSD, a fost ales, in plenul de marti, presedinte al Senatului, obtinand de abia in al doilea tur numarul necesar de voturi.

Liderul grupului senatorilor ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat ulterior ca intentioneaza sa sesizeze CCR pe acest subiect, deoarece alegerea lui Melescanu a fost facuta cu incalcarea Regulamentului Senatului care spune ca un grup politic nu poate propune pentru functie doi senatori din acelasi partid.

Anterior alegerii acestuia la sefia Senatului, ALDE a decis ca persoanele care accepta functii, fara acordul formatiunii, sa fie excluse din ALDE, vizat fiind Teodor Melescanu.

Senatul a decis suspendarea sedintei de miercuri, pentu a stabili intr-o intalnire a Comitetului liderilor daca va fi aleasa noua componenta a Biroului permanent, dupa ce marti a fost ales Teodor Melescanu la sefia forului legislativ.

Solicitarea a fost facuta in plen de liderul grupului senatorilor ALDE Calin Popescu Tariceanu care a invocat, la fel ca marti, ca potrivit Regulamentului, dupa ce este ales presedintele Senatului, este stabilita si noua componenta a Biroului permanent.

"Configuratia grupurilor s-a schimbat si ponderea grup s-a schimbat. Dumneavoastra, ieri, colegii din PSD, ati facut un gest execrabil, si ati facut alegerea unui membru din grupul ALDE, in conditiile in care grupul ALDE a avut propria propunere, incalcand Regulamentul Decizia la nivelul ALDE e de a nu ingadui niciunui membru al grupului parlamentar,d aca nu are sustinerea grupului si partidului, sa ocupe vreo functie publica, cum e si normal si cum se antampla si la dumneavoastra, in partid si in oricare alt partid, respectand regulile democratice", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, miercuri, in plen.

"Prin urmare, va cer ca in acest moment, sa modificam ordinea de zi, sa introducem ca punct suplimentar aleherea membrilor Biroului permanent, sa intrerupem sedinta, liderii grupurilor parlamentare sa mearga sa negocieze configuratia, sii sa organizam o sedinta de Birou permanent in care sa le prezenta, ca apoi sa fie inaintate plenului Senatului", a mai spus Tariceanu.

La randul ei, senatorul PNL Alina Gorghiu i-a reamintit senatorului PSD Robert Cazanciuc, care prezideaza sedinta de plen, ca a fost de acord intr-o reuniune a Biroului permanent cu alegerea noii componente, dupa ce va fi aleasa sefia Senatului.

"Aveti o obsesie cu minutele, domnule Cazanciuc. Rugamintea mea e urmatoare sa luati stenograma din Biroul permanent si sa vedeti ca a existat o propunere si ati fost de acord ca dupa alegerea presedintelui Senatului sa discutam componenta noului Birou permanente. Hai sa luam stenograma, sa ne improspatam memoria sa sa vedem ca asa a fost", a explicat Alina Gorghiu.

Senatorul PSD Serban Nicolae a intervenit si i-a rugat pe colegi sa voteze mai intai programul de lucru si apoi sa faca modificari in ordinea de zi a plenului.

"Colegial va rog sa revenim la ordinea fireasca a lucrurilor. Intai aprobam programul de lucru si dupa aceea sa intram in ordinea de lucru. Respectuos, va rog, haideti sa votam programul de lucru, sa vedem orele si cu punctele pe care le discutam, le introducem, dar sa adoptam programul de lucru", a spus Serban Nicolae.

Prin urmare, Robert Cazanciuc a propus aprobarea programului de lucru al plenului Senatului.

"Va supun aprobarii programul de lucru 10.30 - 13.00. Pentru ca si grupul PNL si grupul ALDE au ridicat aceeasi chestiune, propun o pauza de 5 minute pentru discutii cu liderii de grup", a spus Cazanciuc.

Dupa o pauza de cinci minute, timp in care liderii de grupuri s-au consultat privitor la subiect, Cazanciuc a propus intreruperea plenului, in contextul in care acestia nu au ajuns la un acord.

"Pentru ca aceasta chestiune drept e destul de complicata pentru colegi, pentru a fi rezolvata in cinci minute, va propun suspendarea plenului si o intalnire a comitetului liderilor", a explicat Robert Cazanciuc.

Teodor Melescanu, propus de PSD, a fost ales, in plenul de marti, presedinte al Senatului, obtinand de abia in al doilea tur numarul necesar de voturi.

Liderul grupului senatorilor ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat ulterior ca intentioneaza sa sesizeze CCR pe acest subiect, deoarece alegerea lui Melescanu a fost facuta cu incalcarea Regulamentului Senatului care spune ca un grup politic nu poate propune pentru functie doi senatori din acelasi partid.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare