Economic

thumbs

Studiu: Cati romani isi doresc sa fie antreprenori sau freelanceri

11.09.2019, 11:28 Sursa: mediafax.ro

Pe de alta parte, aproape 60% dintre cei care au raspuns cred ca este mai greu sa fii antreprenor decat angajat.

Intrebati care sunt domeniile in care ar alege sa-si deschida un business, cei mai multi au ales Alimentatie/HoReCa, urmatoarele optiuni fiind Vanzari, Agricultura si Educatie/Training.

"Statutul de antreprenor pastreaza in continuare o aura de miraj pentru o parte din ce in ce mai mare dintre romani. Desi sunt constienti ca nu este neaparat usor, ba dimpotriva, viseaza ca, la un moment dat, sa-si deschida propria afacere sau sa lucreze ca freelanceri. Iar aceasta dorinta este generata, in principal, de o nevoie mai mare de libertate si autonomie. Cu toate acestea, doar 12% dintre participantii la acest studiu sunt, in prezent, antreprenori sau freelanceri", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Atunci cand vine vorba de avantajele vietii de antreprenor, 7 din 10 romani pun pe primul loc faptul ca ar putea sa lucreze intr-un domeniu de care sunt cu adevarat pasionati. Alte beneficii mentionate de acestia sunt libertatea de a-si alege singuri echipa cu care sa lucreze, faptul ca nu ar avea sefi sau ca ar castiga mai multi bani. Doar 37% cred ca statutul de antreprenor le-ar oferi mai mult timp liber pe care sa-l petreaca alaturi de familie si de prieteni.

"Studiul arata ca romanii au inceput sa fie mult mai calibrati la ce inseamna, de fapt, sa ai o afacere. Da, ai mai multa libertate, dar aceasta libertate vine cu un pret si nu trebuie confundata cu mai mult timp liber. 53% dintre cei care au participat la studiu sunt constienti de faptul ca ar munci mai mult decat in calitate de angajat. Nici in privinta veniturilor nu sunt complet relaxati. Chiar daca, in principiu, de la un anumit punct de dezvoltare a afacerii castigurile ar trebui sa fie mai mari decat atunci cand lucrau in cadrul unei companii, riscul de a nu avea siguranta unui venit constant, luna de luna, ii sperie pe cei mai multi", adauga Bogdan Badea.

Cei care nu sunt atrasi de perspectiva antreprenoriatului sau nu au curaj inca sa porneasca pe acest drum mai trec la capitolul dezavantaje urmatoarele aspecte: concurenta in piata este deja prea mare, se tem de responsabilitatile uriase pe care le presupune acest statut, partenerii de afaceri care nu-si respecta obligatiile de plata sau de faptul ca nu ar mai avea suficient timp liber.

Din prisma acestor motive, 10% dintre respondenti au spus ca, desi si-ar dori, nu isi vor deschide vreodata un business. Aproape 5% declara ca vor face acest lucru pana la finalul anului, iar alti 9% in urmatorul an. Aproximativ 20% planuiesc sa aiba o afacere in urmatorii 1-3 ani, iar 7,5% vor sa faca acest pas intre 3 si 5 ani de acum.

"Un alt rezultat interesant al studiului este ca 29% dintre participanti au incercat pana acum sa aiba o afacere, insa doar in jumatate dintre aceste cazuri inca mai functioneaza. Principalele motive pentru care au renuntat au fost veniturile mai mici decat atunci cand erau angajati, alegerea gresita a domeniului, falimentul sau faptul ca aveau parea putina experienta in domeniu", explica Bogdan Badea.

Studiul a fost derulat in perioada august-septembrie 2019 pe un esantion de 1.100 de persoane.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare