Politic-Social

thumbs

USR: Desfiintarea transportului public intre localitati pune in pericol dreptul la viata

23.09.2019, 22:36 Sursa: mediafax.ro

" Senatorii USR au votat pentru respingerea OUG 51/2019, care scoate transportul public judetean din sfera serviciilor publice, considerand ca prin desfiintarea arbitrara a serviciului public de transport de persoane intre localitati, la nivel judetean, se pun in pericol dreptul la viata si la integritate fizica si psihica (art. 22 din Constitutie) si protectia copiilor si tinerilor (art.49) si se incalca principiile concurentiale", transmite USR intr-un comunicat de presa.

Senatoarea USR Florina Presada sustine ca PSD nu a invatat nimic din cazul din Caracal.

"Aceasta ordonanta de urgenta este expresia unui cinism fara margini care este transformat de PSD in politica de stat. Anul trecut am adoptat legea 328/2018 despre care acelasi Guvern ne spunea ca pune legislatia romaneasca in acord cu legislatia europeana. Acum Guvernul revine si ne spune exact pe dos, ca transportul judetean nu poate fi serviciu public si ca nu a fost niciodata. Guvernul minte! Am avut transport public judetean si inainte de legea 328/2018. Guvernul si-a facut, insa, un calcul simplu: avem bani de pensii speciale pentru presedintii de consilii judetene si primari, dar nu avem bani pentru transportul in siguranta al cetatenilor. Am avut cazul Caracal, dar PSD nu a invatat nimic din aceasta", afirma senatoarea USR Florina Presada in comunicatul de presa remis MEDIAFAX.

Senatul a aprobat in sedinta de luni OUG privind transportul de persoane, prin care este stabilita atributia Consiliilor Judetene de a corela programul de transport al persoanelor cu orarul de functionare al unitatilor de invatamant.

Senatul a adoptat, in calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transporturilor de persoane.

O noua prevedere a fost adaugata de Comisia pentru transporturi si infrastructura prin care Consiliile Judetene au o noua atributie privind transportul rutier judetean de persoane: "coreleaza programul judetean de transport cu orarul de functionare al unitatilor de invatamant, iar in situatia in care nu se poate realiza aceasta, consiliile judetene si consiliile locale sunt obligate sa asigure transportul elevilor prin curse regulate speciale".

De asemenea, senatorii au eliminat atributia consiliilor judetene prin care aproba tarifele propuse de firmele de transport de persoane.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului elimina transportul rutier judetean de calatori din sfera serviciilor publice. Astfel, acest tip de transport se desfasoara in regim comercial.

Camera Deputatilor e Camera decizionala in acest context.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare