Externe

thumbs

Expertii avertizeaza ca motoarele masinilor electrice ar putea provoca daune mediului inconjurator

21.10.2019, 18:11 Sursa: mediafax.ro

Sunt masinile electrice atat de ecologice cum ati crede?

Conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie, pana in anul 2030, peste 125 de milioane de vehicule electrice vor fi inmatriculate in intreaga lume. Dar de unde provine litiul utilizat in acumulatorii acestor vehicule?

Cele mai mari stocuri de litiu sunt in Muntii Anzi. In Argentina, in provincia Jujuy exista o serie de proiecte de extragere a litiului, contestate masiv de populatiile indigene, care, la fel ca si grupurile ecologice, sunt preocupate de consumul mare de apa necesar operatiunilor de extractie intr-o regiune foarte arida.

"In nord-vestul Argentinei, apa este expusa riscurilor majore. Proiectele de extragere a litiului necesita mult mai multa apa decat exista aici", afirma Pia Marchegiani, un activist pentru mediu din cadrul organizatiei FARN.

Din zona Jujuy au fost extrase 14.000 de tone de litiu in anul 2018. Oamenii de stinta afirma ca pentru procesare a fost utilizata cantitatea de 420 de milioane de litri de apa potabila.

Guvernul provinciei argentiniene Jujuy sustine ca nu exista nicio problema privind resursele de apa potabila.

"Oamenii trebuie sa fie foarte confortabili cu ideea achizitionarii de masini electrice fabricate folosindu-se litiu din Argentina", sustine Miguel Soler, secretarul de stat argentinian pentru Minerit.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca litiul nu este singura problema de mediu asociata motoarelor electrice. "Trebuie sa vedem imaginea completa. Nu trebuie sa ne concentram doar pe masina si pe baterie, ci trebuie sa ne gandim si de unde provine electricitatea pentru incarcarea bateriilor. Este energie regenerabila ori este curent electric produs din combustibili fosili?", declara Victoria Flexer, un profesor de Electrochimie citat de BBC.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare