Politic-Social

thumbs

Inovatie la Cluj: O echipa de liceeni a inventat senzorul care isi schimba culoarea in functie de calitatea aerului - FOTO

26.10.2019, 11:59 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Carla Todoran, eleva in clasa a XII-a a Liceului Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca senzorul va trimite notificari in aplicatia IT ori de cate ori constata o scadere a calitatii aerului intr-o incapere, pentru ca utilizatorul sa deschida geamul.

"Echipa Reboot a Liceului Teoretic <Avram Iancu> a prezentat proiectul <Clair> cu care a obtinut locul intai la concursul derulat de Asociatia <Descopera-ti pasiunea in IT>. Am dezvoltat un senzor de monitorizare non-stop a calitatii aerului, insotit de o aplicatie IT, dupa ce am efectuat un studiu intr-o clasa a scolii din care rezulta ca un copil, pe parcursul unei zile, elimina dioxid de carbon, CO2, cat ar umfla 220 de baloane, ceea ce ar insemna 6.600 de baloane intr-o clasa. Un nivel prea ridicat de CO2 si de alte substante din aer induce elevilor stari de ameteala, reduce capacitatea creierului de a functiona la parametri maximi, astfel ca am decis sa facem acest senzor care sa semnaleze scaderea calitatii aerului sub o anumita limita. Senzorul, sub forma unui norisor alb, trimite notificari in aplicatia IT aferenta ori de cate ori constata o scadere a calitatii aerului in sala de clasa, avertizand utilizatorul ca trebuie sa deschida geamul", a explicat Carla Todoran.

Potrivit acesteia, aplicatia IT de pe telefonul mobil permite identificarea compusilor din aer, simptomele pe care le poate avea utilizatorul daca scade calitatea aerului, dar si ce plante ar trebui sa aiba in incapere pentru filtrarea compusilor.

"Am lucrat circa sapte luni la acest proiect, mai intens in ultima perioada inaintea concursului. Ca aplicabilitate practica, ne-am gandit ca acest senzor este util elevilor din scoli, iar un astfel de norisor poate fi amplasat in fiecare sala de clasa, pentru a stii elevii cand trebuie sa deschida geamul daca nu este inregistrata o calitate corespunzatoare a aerului. De asemenea, senzorul poate fi amplasat in birourile institutiilor publice sau ale unor companii, deoarece s-a constatat intr-un studiu al Bancii Mondiale o scadere a capacitatii oamenilor de a-si desfasura activitatea in conditiile unei calitati scazute a aerului", a subliniat eleva.

Bogdan Rus, un alt membru al echipei, din clasa a XI-a, a declarat ca s-a ocupat de partea de meniu principal a aplicatiei IT si de pagina de "Ajutor".

"Meniul principal contine o serie de grafice, printre care unul care arata calitatea aerului, cu o scala de la 0 la 100, 100 insemnand o calitatea maxima, apoi tabele cu temperatura, presiunea si umiditatea din incapere. Nivelul de CO2 este reprezentat de niste buline care sunt verzi daca nivelul de CO2 din aer este foarte bun, dar care se inrosesc si se agita daca acest nivel creste. Pe langa dioxid de carbon si monoxid de carbon, senzorul nostru mai inregistreaza compusi precum etanol, benzen, formaldehide, dar si alergeni", a explicat Bogdan Rus.

Andrei Baciu, elev in clasa a X-a, a detaliat modul de functionare al norisorului, mentionand ca acesta poate determina cantitatile de compusi organici volatili din aer.

"Senzorul are un indicator led care isi schimba culoarea in functie de calitatea aerului astfel incat culoarea verde inseamna un aer bun, culoarea galben un aer moderat, iar culoarea rosie indica un aer nociv. Dispozitivul este conectat la WIFI si transmite date catre aplicatia pe telefonul mobil la un interval de 15 secunde, fiind alimentat cu o baterie care poate sa aiba o durata de un an. Costul unui astfel de senzor se ridica la 30 de dolari. Speram sa gasim un investitor care sa produca acest norisor", a spus Andrei Baciu.

Calin Ardelean, unul dintre mentorii echipei Reboot, a afirmat ca a lucrat foarte usor cu liceenii clujeni care sunt "foarte destepti si se prind repede ce au de facut".

"Un astfel de dispozitiv poate fi cumparat in numar mare si de firme interesate, pentru monitorizarea aerului din fiecare incapere. De asemenea, astfel de senzori, amplasati in tot orasul, ar putea oferi o harta a calitatii aerului si evolutia sa in timp. Este un proiect grozav, de viitor pentru un mediu mai curat", a declarat acesta.

Din echipa liceenilor clujeni mai fac parte Antonia Heghes, Andreea Diana Buiga si Alex Matei Ignat.

La concursul organizat de Asociatia "Descopera-ti pasiunea in IT", desfasurat la Cluj-Napoca, au participat 170 de liceeni din judetele Cluj, Bihor, Sibiu, Mures, Brasov si Maramures, care au dezvoltat aplicatii din domenii diverse, cum ar fi medicina, agricultura, turismul, educatia sau confortul si siguranta cetateanului.

Comisia de jurizare a fost formata din reprezentanti ai partenerilor din mediul de business, academic si scolar, cu expertiza in inovatie si produse software.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare