Politic-Social

thumbs

Proiect adoptat tacit de Senat: Inchisoare pentru promovarea practicilor antitiganiste

02.12.2019, 19:08 Sursa: mediafax.ro

Mai multi deputati USR, PMP, ALDE, PSD si minoritati au propus, in Parlament, o propunere legislativa privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului.

Initiatorii au invocat motive legate de o intelegere mai precisa a practicilor discriminatorii, fiindca in momentul de fata, "antitiganismul este adesea folosit intr-un sens restrans pentru a indica atitudinea anti-roma sau exprimarea stereotipurilor negative in sfera publica sau discursul de ura".

"Cu toate acestea, antitiganismul da nastere unui spectru mult mai larg de expresii si practici discriminatorii, inclusiv multe manifestari implicite sau ascunse. Antitiganismul nu se refera numai la ceea ce se spune, ci si la ceea ce se face si la ce nu se face. Pentru a recunoaste impactul sau complet, o intelegere mai precisa este cruciala", completeaza initiatorii proiectului.

Initiativa defineste termenul "antitiganism" atat drept perceptia referitoare la romi exprimata ca ura impotriva acestora, cat si manifestarile verbale sau fizice, motivate de ura impotriva romilor, indreptate impotriva romilor ori a proprietatilor acestora, impotriva institutiilor/ONG-urilor, liderilor comuntatilor rome sau lacasurilor de cult, taraditiilor si limbii.

Totodata, prin "organizatie cu caracter antitiganist" se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor antitiganiste. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile.

Simbolurile antitiganiste sunt: drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea insemne, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antitiganismul.

Materialele antitiganiste sunt: imagini, mesaje text, continut audio-video, precum si orice alte semenea reprezentari, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antitiganismul

Promovarea, in public, in orice mod, idei, conceptii sau doctrine antitiganiste se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.

De asemenea, distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, prin orice alte mijloace, de stiri si informatii, materiale antitiganiste constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani.

Pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi se aplica si in cazul confectionarii, vanzarii, raspandirii, precum si pentru detinerea in vederea raspandirii de simboluri antitiganiste. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a smbolurilor antitiganiste. Daca aceste actiuni sunt savarsite in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unor aspecte e interes public, nu constituie infractiune.

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antitiganist, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup. Daca persoanele respective denunta autoritatilor existenta organizatiilor, inainte ca aceasta sa fi fost descoperita si sa fi inceput savarsirea vreuneia dintre infractiunile care intra in scopul grupului, nu vor exista sanctiuni.

In schimb, proiectul prevede ca daca persoana care a savarsit una dintre fapte ajuta, in cursul urmaririi penale, la aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a unuia sau mai multor membri ai unui grup infractional organziat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Initiativa a fost adoptata tacit, de Senat, prin implinirea termenului pentru dezbatere. Senatul este prima Camera sesizata, for decizional fiind Camera Deputatilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare