Politic-Social

thumbs

Fosta casa de oaspeti a lui Nicolae Ceausescu, din orasul Galati, va fi reabilitata. FOTO

14.01.2020, 13:23 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Conducerea Consiliului Judetean a anuntat ca imobilul reprezentativ pentru Galati va trece prin lucrari de consolidare si de hidroizolatie, iar acoperisul va fi inlocuit.

De asemenea, pentru inlaturarea igrasiei se va folosi o procedura utilizata la reabilitarea cladirilor vechi, scara interioara din lemn va fi refacuta, iar pardoselile vor fi schimbate in totalitate. In plus, vor fi restaurate toate decoratiunile exterioare ale monumentului istoric.

"Am analizat situatia si am decis ca este momentul sa reabilitam complet aceasta cladire reprezentativa pentru istoria judetului Galati. Noi ne dorim sa redam frumusetea de altadata a acestui monument istoric. Vor fi realizate lucrari ample si se vor utiliza proceduri speciale pentru casele vechi. Lucrarile la aceasta cladire se vor desfasura etapizat, astfel incat activitatea Consiliului Judetean Galati sa nu fie afectata. Valoarea investitiei este de peste 760 de mii de lei, bani din bugetul propriu al Consiliului Judetean Galati", a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea.

Cladirea de pe strada Eroilor a fost construita in urma cu peste o suta de ani si are o istorie bogata. La inceput a fost sediul reprezentantelor diplomatice ale Cehoslovaciei si Germaniei, apoi, comunistii au transformat-o in Casa Pionierilor si ulterior in casa de protocol pentru liderii PCR.

Dupa revolutie, cladirea a devenit sediul Directiei de Cultura si apoi al Consiliului Judetean.

"In cateva carti postale ilustrate din primul deceniu al secolului XX se poate observa ca pe actualul loc era un gard de lemn (...) In alta ilustrata din perioada interbelica apare un zid de piatra cu poarta de fier forjat. In 1926, pe planul orasului Galati figura deja consulatul Cehoslovaciei, exact pe locul actualei cladiri. Exista si o scrisoare a guvernului cehoslovac adresata primarului Galatiului prin care acesta era informat ca la Galati a fost infiintat un consulat sub conducerea lui Francois Kaderavek. Imediat dupa declansarea celui de al Doilea Razboi Mondial, cladirea a fost ocupata de reprezentantii Germaniei naziste. Asta desi in Galati exista un alt consulat al Germaniei", a spus, pentru MEDIAFAX, consilierul Directiei de Cultura, Marius Mitrof.

In timpul regimului comunist imobilul a fost poreclit de galateni "casa lui Ceausescu" desi nu este clar daca liderul comunist a ajuns vreodata in cladire.

"Dupa razboi, casa a fost luata de stat si din 1953 a fost Casa Pionierilor. Ulterior, s-a transformat in casa de oaspeti pentru inaltii oficiali ai regimului comunist, intrand in mentalul colectiv sub forma casa lui Ceausescu. Sunt opinii separate cu privire la faptul daca Nicolae Ceausescu a stat vreodata in acest imobil", a precizat Marius Mitrof.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare