Economic

thumbs

Datoria globala a crescut inainte de finalul anului 2019 la un nivel record. Care sunt cei mai mari "datornici"

14.01.2020, 13:31 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Raportul global dintre nivelul datoriilor si PIB a ajuns la 322%, depasind anul 2016, cand se inregistra cel mai ridicat nivel.

Mai mult de jumatate din aceasta valoare enorma a fost acumulat de pietele dezvoltate, precum Statele Unite si Europa, pentru care raportul datorie / PIB este 383%.

Tari precum Noua Zeelanda, Elvetia si Norvegia inregistraza cresteri ale nivelului datoriei gospodariilor, in timp ce in Statele Unite si Australia a crescut la un nivel maxim raportul dintre datoria guvernamentala si PIB.

Pe pietele emergente, nivelul datoriilor este mai scazut, pentru un total de 72.000 de miliarde de dolari, dar au crescut mai repede in ultimii ani, potrivit IIF.

Raportul datoriei Chinei la PIB, de exemplu, se apropie de 310%, cel mai inalt nivel din lumea in curs de dezvoltare.

O astfel de datorie mondiala masiva este un risc real pentru economia globala, mai ales ca IIF se asteapta ca nivelurile sa creasca si mai mult in 2020.

"Stimulata de ratele dobanzii scazute si conditiile financiare, estimam ca datoria globala totala va depasi 257.000 de miliarde de dolari" in primul trimestru al anului 2020, a spus IIF.

Rezerva Federala a scazut ratele dobanzilor de trei ori anul trecut, iar rata de referinta a Bancii Centrale Europene este la nivelul minim al crizei post-financiare.

In ciuda conditiilor favorabile de imprumut, riscul de refinantare este major. In total, peste 19.000 de miliarde de dolari reprezentand imprumuturi si obligatiuni au scadenta in 2020. Este putin probabil ca toate acestea vor fi rambursate sau refinantate.

Un alt aspect prezentat in raport sunt nevoile de finantare pentru actiuni urgente privind schimbarile climatice.

Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite necesita investitii in infrastructura pentru 42.000 de miliarde de dolari pana in 2030, dar "tarile cu capacitate limitata de imprumut s-ar putea confrunta cu provocari severe in satisfacerea nevoilor de finantare pentru dezvoltare", a spus institutia financiara.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare