Politic-Social

thumbs

Darius Valcov, audiat in dosarul de luare de mita, acuza presiuni politice asupra martorilor. VIDEO

14.01.2020, 14:41 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Fostul ministru al Finantelor a spus, marti, in fata judecatorilor Tribunalului Gorj, ca s-au facut presiuni politice si presiuni din partea procurorilor asupra martorilor, pentru a depune denunturi impotriva sa, dovada ca s-a solicitat retinerea sa la o zi dupa ce a intocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu.

Darius Valcov a fost insotit la proces de trei avocati, iar la termen au venit si ceilalti inculpati din dosar.

Fostul ministru al Finantelor nu a recunoscut acuzatiile care i se aduc si a sustinut ca s-au facut presiuni asupra finului sau, fostul deputat Daniel Barbulescu, care, in 2015, a fost cel care l-a denuntat la procurorii anticoruptie.

Valcov crede ca Barbulescu a dat vina pe el de teama sa nu ajunga la inchisoare.

"Atat el, cat si sotia lui, au fost chemati la organele de urmarire penala si au fost amenintati cu catusele pe masa, ca daca nu vor formula denunturi impotriva mea, nu isi vor mai vedea copiii", a spus Darius Valcov, in fata judecatorului de caz.

De asemenea, Valcov a vorbit si despre presiuni politice in 2017.

"La o zi dupa ce s-a facut evaluarea Guvernului Grindeanu, a fost facuta propunerea de retinere a mea. A fost un procuror care a refuzat. Am avut noroc", a mai declarat fostul ministru.

Darius Valcov a mai spus ca pe angajatul OCPI, inculpat si el in dosar, nu l-ar fi vazut niciodata si nu-i cunoaste nici pe ceilalti incuplati, angajati ai celor trei firme infiintate. Potrivit acestuia, singura persoana cu care a discutat a fost finul sau Daniel Barbulescu.

"In 2011 am avut o discutie, o consultatie pe idei de afaceri si am declarat ca pot sustine financiar infiintarea firmelor. (...) Familia Barbulescu mi-a solicitat ajutorul financiar, urmand ca ulterior sa-mi restituie banii, iar dupa ce voi incheia activitatea politica sa intru in actionariatul firmelor, contracost. (...) Imprumutul a fost de 400.000 de lei si ulterior a solicitat si a primit inca 400.000 de lei. In total, 800.000 de lei, bani care proveneau de la nunti. Banii au fost luati dintr-un seif aflat la socrul sau, in Slatina", a declarat Darius Valcov.

Acesta a precizat ca lasat banii reprezentand darul de la nunta sa, organizata in trei locatii, in seiful lui Barbulescu, pentru ca, dupa familia lui, finul Daniel Barbulescu era persoana de incredere.

Ulterior, Valcov sustine ca nu ar mai fi stiut nimic despre activitatea firmelor sau despre contracte.

La finalul termenului de marti, Darius Valcov a declarat ca spera sa fie achitat.

"Daca exista Dumnezeu, va fi achitare. Nu sunt vinovat!", a incheiat Valcov.

Fostului ministru al Finantelor si senator de Olt, este acuzat de instigare la dare si luare de mita, procurorii avand informatii ca Valcov ar fi mituit un functionar din cadrul Oficiului de Cadastru.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Olt, Darius Valcov este acuzat ca a initiat constituirea unui numar de trei societati care actionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL si SCA Ciobanu si Asociatii. Ulterior, fostul ministru al Finantelor Publice ar fi decis sa-l coopteze, in cadrul uneia dintre acestea, pe Eduard Cincu, functionar al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare(OCPI) Olt, care sa verifice in prealabil documentatia intocmita de catre angajatii SC Millenium Topographica SRL - avand ca activitate cadastru - astfel incat sa nu fie inregistrate multe respingeri de la OCPI.

Potrivit anchetatorilor, Mircea Dogaru a fost cel care, in perioada ianuarie - aprilie 2012, i-a remis lui Eduard Cincu, functionar public din cadrul OCPI Olt, suma de 1.000 lei lunar, el fiind acuzat de dare de mita in forma continuata.

Ceilalti trei inculpati in dosar sunt Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topgraphica, Elena Calota, administratorul societatii, ambii judecati pentru dare de mita si functionarul public din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Olt, Eduard Cincu, acuzat de luare de mita. Magistratul de caz a stabilit ca urmatoarea infatisare sa aiba loc pe 28 ianuarie, cand va fi audiat un alt inculpat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare