Politic-Social

thumbs

Sindicalistii din Invatamant solicita presedintelui Romaniei sa promulge Legea de protectie a cadrelor didactice

04.02.2020, 11:05 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant considera ca Legea privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere, indrumare si control in indeplinirea atributiilor specifice functiei reprezinta "o necesitate pentru sistemul educational romanesc, dupa ce in ultimii ani ne-am confruntat cu o crestere alarmanta a numarului de cazuri in care colegii nostri au fost batuti, agresati, scuipati, injurati sau umiliti in cadrul unitatilor de invatamant".

Legea ofera protectie cadrelor didactice, care sunt in acest moment expuse agresiunilor. Aceasta lege nu transforma cadrele didactice in persoane intangibile, asa cum s-ar putea crede in spatiul public, sustin sindacalistii.

"Violenta la adresa cadrelor didactice este un atac la adresa intregului sistem de invatamant. Aceasta lege nu isi doreste sa formeze tabere sau sa dea nastere adversitatilor intre elevi, profesori si parinti. Ne dorim scoli in care nici profesorii nu vor mai fi victime si nici elevii nu vor avea de suferit. Nimeni nu este mai presus de lege si de aceea consideram ca prin aceasta reglementare nu se face altceva decat dreptate personalului didactic care a fost umilit de-a lungul anilor, fara ca cineva sa poata interveni. Solicitam Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, sa promulge aceasta lege care reprezinta o forma prin care putem sa readucem respectul fata de profesia de cadru didactic. Ii asigur pe elevi si pe parinti ca nu ne dorim cadre didactice mai presus de lege, dar nu vrem ca un dascal sa fie umilit de un sistem care nu ii ofera nicio forma de protectie. Federatia noastra va face demersuri in continuare pentru o educatie in care sa nu mai existe cazuri de violenta nici la adresa profesorilor si nici la adresa elevilor, iar cei care gresesc sa fie trasi la raspundere", a declarat presedinte FSLI, Simion Hancescu.

Propunerea legislativa care prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic a fost adoptata, luni, decizional, de catre Senat. Astfel, profesorii si directorii din invatamantul preuniversitar beneficiaza de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica.

Pentru proiectul de lege au votat 76 de senatori, 25 au fost impotriva iar doi s-au abtinut.

Initiativa apartine senatorului PSD Serban Nicolae.

Reglementarea prevede ca "savarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane care ocupa functie didactica, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime".

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele precizate mai sus, daca privesc un membru de familie al persoanei care ocupa o functie didactica de conducere sau de indrumare si control.

Initiativa mai prevede ca "personalul didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar beneficiaza, in exercitarea atributiilor specifice functiei, de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica".

Totodata, conform proiectului, personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se bucura de:

- respect si consideratie fata de persoana sa si fata de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalti salariati ai unitatii;

- de un climat de ordine, disciplina si respect, in timpul desfasurarii actului educational in contexte formale, neformale si informale;

- autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-educare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare;

- de sustinerea parintilor sau reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari ai educatiei, in realizarea actului educational;

- de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant;

- protectie juridica adecvata;

- sprijin si implicare din partea autoritatilor, inclusiv a celor care au atributii in domeniul invatamantului, pentru asigurarrea tratemntului;

- beneficiul campaniilor desfasurate la nivel national si local, de catre autoritatile administratiei publice, pentru cresterea consideratiei si prestigiului social.

In cursul procedurii legale, faptele sesizate, in scris, de personalul didactic se bucura de prezumtie relativa de veridicitate, pana la proba contrara.

Actul normativ va fi trimis presedintelui Romaniei, pentru promulgare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare