Politic-Social

thumbs

Ministrul Sanatatii anunta testarea tuturor bucurestenilor. La capacitatea actuala e nevoie de 2.600 zile. Infectionist: Intrebarea e in ce laboratoare ducem aceste teste

25.03.2020, 21:12 Sursa: mediafax.ro

Victor Costache, ministrul sanatatii, a anuntat ca toti bucurestenii ar putea fi testati pentru coronavirus. Planul pus la cale de minister este insa unul cu sanse utopice in acest moment, cand Romania poate efectua peste 1.000 teste pe zi. Costache a facut afirmatia intr-un interviu acordat Stirilor ProTV.
"Am avizat un parteneriat si un program care va demara rapid. Vrem sa se testeze toata populatia Bucurestiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din usa in usa- n.red.), dupa modelul Coreei de Sud. Este foarte important sa facem milioane de teste. Pana la sfarsitul saptamanii, vom avea inca 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare in ianuarie si acum avem cel putin 20 si vrem sa avem 1-2 la nivel judetean", a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache.
NELU TATARU, SECRETAR DE STAT: "VOM TESTA AGLOMERARILE URBANE // MARIM CAPACITATEA DE TESTARE"
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru, a afirmat la Digi24 ca planul este acela ca toate aglomerarile urbane sa fie testate. Bucurestiul reprezinta cea mai mare astfel e aglomerare.
La capacitatea de testare de acum, autoritatile ar avea nevoie de circa 2.600 zile pentru a-i testa pe bucuresteni.
"Vom testa pe categorii si in functie de contact. De asemenea, vom mari capacitatea de testare", a spus Nelu Tataru la Digi24.
Medicul infectionist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Bals a explicat pentru MEDIAFAX ce presupune intreg procesul de testare a populatiei din Bucuresti.

Cum se face testarea corect?

Testarea cel mai corect se face prin test genetic. Sunt intr-adevar si testele rapide asa cum bine stim,insa ele dau rezultate fals pozitive sau fals negative. Daca vorbim de teste genetice avem nevoie de laboratoare de genetica moleculara si de personal avizat.

Numarul laboratoarelor va creste in urmatoarele zile, si probabil in urmatoarele saptamani, in asa fel incat va fi o capacitate de testare mult crescuta.

Cum anume se va face testarea?

Ca sa poti sa faci o testare la nivel de populatie, ai nevoie sa introduci anumite categorii care sunt la risc si pentru care trebuie sa existe in primul rand testarea, urmand ca in faza secundara sau in plan 2 sa testezi si pe cei care nu intra in aceasta categorie de risc. Cocret: avem pana acum cei care au context epidemiologic si raman in continuare toti cei care in ultimele 14 zile au venit din afara Romaniei, la acestea se adauga personalul medical cre va fi testat ori de cate ori va avea o simptomatologie respiratorie acuta, va fi testat in diverse momente chiar daca nu are simptomatologie, personele varstnice ar putea sa intre in categoriile de testare doar prin varsta.

Cate teste se pot face zilnic?

10.000 de teste pe zi sunt destul de greu de atins cel putin zilele astea, noi testam pana in momentul asta maximum 2000 de teste pe zi, chiar daca am creste probabil ca o sa ajungem undeva la 3000 de teste pe zi, daca ma gandesc in urmatoarea saptamana. Si in Europa, tarile mari care au potential financiar nu testeaza cu mult peste 10 000.

Cine va face aceste teste?

Se gasesc, pe langa personalul medical care exista acum sa fie asistenti medicali, medici care sunt pensionari, cei care tocmai au terminat faculatea, studenti, as putea sa gasesc o varianta ca sa fac aceasta recoltare, intrebarea este ce fac cu aceste teste, in ce laboatoare le duc, si clar ca voi recolta foarte multe probe intr-o zi, dar nu voi avea cum sa le lucrez in zilele urmatoare.

Cate teste pot fi facute la Institutul Matei Bals?

Daca ma gandesc la acest Institut, vin foarte multe probe din tara, dar ele nu pot fi lucrate in aceeasi zi, nu pot fi lucrate imediat, se stocheaza si se lucreaza la capacitatea maxima atat cat se poate.

Cine proceseaza probele in laborator?

Aici e greu de spus pentru ca personalul ar trebui sa stea 24 din 24, si este greu sa obtii ture pentru personalul medical, nu este ca la medicii de garda unde sunt mai multi, aici ai cam aceeasi oameni in laborator, si aici este valabil in toate laboratoarele, este greu sa asiguri permanenta, ar insemna sa ai ture si un numar dublu de oameni

Cat de repede se pot misca lucrurile?

Daca exista vointa politica se pot face pasi importanti, pentru ca, in ultima saptamana, au fost niste cresteri importante, acum suntem intre 1500 si 2000 de testari, in urma cu o saptamana eram la intre 600 - 700 de testari pe zi, daca exista vointa s-ar putea face treaba asta, mai ales ca s-au adus si vor veni suficient de multe teste.

Pot fi implicate laboratoarele private?

Daca si cele private care acum ajuta ar fi in numar mai mare, ar fi mai simplu, laboratoarele de genetica moleculara sunt multe in Romania, aceste laboratoare nu trebuie construite, ele exista, trebuie doar sa le pui la punct si sa le introduci in sistem, testarea ar putea fi facuta si in spitalele mari, nu numai in cele de infectioase

Vor fi testati toti?

Notiunea de testare la nivel de populatie nu inseamna ca ii testam pe toti, inseamna ca testam multi si ca luam in calcul toate variantele, dar notiunea de testare, adica sa poti testa 2 milioane si ceva de oameni este imposibil, oriunde in lumea asta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare