Externe

thumbs

COVID-19: 5 mari motive de speranta

27.03.2020, 16:35 Sursa: mediafax.ro

1. Infectia primara ne-ar putea proteja de expunerile ulterioare, lucru vital pentru succesul vaccinului
Oamenii de stiinta au reinfectat patru maimute cu virusul la 28 de zile de la infectia initiala. Un total de "96 de tampoane nazofaringiene au fost testate negativ dupa reexpunerea la SARS-CoV-2", raporteaza cercetatorii. Eutanasia si necropsia uneia dintre maimute au confirmat aceste rezultate.
"Rezultatele noastre au indicat ca infectia primara cu SARS-CoV-2 ne-ar putea proteja de expunerile ulterioare, lucru vital pentru succesul vaccinului", conchid autorii studiului.
2. Un vaccin este in proces, mai mult in curs
In prezent, are loc testarea pe oameni a unui potential vaccin SARS-CoV-2. Institutele Nationale de Sanatate (NIH) au finantat studiul, care se desfasoara la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle. In proces, 45 de voluntari sanatosi vor primi un vaccin care contine un segment de cod genetic copiat din SARS-CoV-2. Deoarece vaccinul nu contine efectiv SARS-CoV-2, participantii nu vor dezvolta COVID-19.
Oficialii guvernamentali avertizeaza ca poate dura 12-18 luni inainte ca vaccinul sa ajunga pe piata si explica ca scopul principal al acestui proces este sa se asigure ca nu exista efecte secundare grave. In acelasi timp, in multe alte locuri de pe glob, cercetatarii cauta un vaccin.
3. Sistemul nostru imunitar ar putea invinge virusul
Un nou studiu de caz, aparut in revista Nature Medicine, documenteaza cazul unui pacient cu COVID-19 care s-a recuperat din afectiune in cateva zile.
Pacienta era o femeie de 47 de ani care a contractat virusul in Wuhan, China, iar cercetatorii au examinat raspunsul imun al acesteia in efortul lor de a-i intelege recuperarea.
Prof. Katherine Kedzierska, sefa Laboratorului de celule T umane la Departamentul de Microbiologie si Imunologie al Doherty Institute din Melbourne, Australia, si colegii ei au descoperit o crestere a imunoglobulinei G - cel mai frecvent tip de anticorp - in probele de sange ale femeii. Oamenii de stiinta au detectat, de asemenea, un numar mare de celule imune cheie.
4. Masurile de precautie din spitale functioneaza
Cercetatorii din Hong Kong au evaluat impactul pe care focarul l-a avut asupra 43 de spitale publice de acolo. Numerele sunt incurajatoare: in primele 6 saptamani de la inceputul focarului, 413 lucratori din domeniul sanatatii s-au ocupat de 42 de cazuri confirmate de COVID-19. Dintre acesti angajati, 11 au avut o expunere neprotejata la noul coronavirus. Ca urmare a implementarii celor mai bune practici pentru controlul infectiilor, niciun membru al personalului medical nu a luat virusul in perioada de studiu. In plus, nu a aparut infectii dobandite in spital.
Dr. Vincent C.C. Cheng, de la Departamentul de Microbiologie de la Spitalul Queen Mary din Hong Kong, si colegii sai concluzioneaza:
"Masurile adecvate de control al infectiei in spital pot preveni transmiterea noului coronavirus. Igiena mainilor, purtarea mastilor chirurgicale in spital si utilizarea adecvata a echipamentului de protectie la contactul cu pacientii sunt masuri cheie de control al infectiilor din spitale.
5. O metoda veche ar putea combate COVID-19
Cateva cercetari respectabile, prezentate in The Journal of Clinical Investigation, arata ca este posibil ca medicii sa poata folosi o metoda veche numita "terapie cu anticorpi pasivi" pentru a trata COVID-19.
Virusulogii care au autorizat lucrarea spun: "Desfasurarea acestei optiuni nu necesita nicio cercetare sau dezvoltare", deoarece metoda a existat inca din anii '30. Metoda presupune colectarea de sange de la o persoana care a avut virusul si s-a recuperat din acesta. Folosind serul (partea care contine anticorpi pentru combaterea infectiei), cercetatorii spera sa poata injecta o alta persoana, prevenind astfel o infectie sau contribuind la combaterea acesteia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare