Politic-Social

thumbs

Ancheta in Gorj dupa ce un medic s-a plans ca a operat un suspect de Covid-19 cu echipament improvizat

27.03.2020, 19:16 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Doctorul Valentin Neagu, chirurg la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu, a scris pe o retea de socializare ca in urma cu cateva zile a operat un pacient venit din strainatate, suspect de infectie cu noul coronavirus, fara a avea echipament de protectie adecvat, fara sa aiba posibilitatea sa se decontamize si fara a avea posibilitatea ca, dupa interventia chirurgicala, sa faca dus.

Medicul sustine ca echipa care a participat la operatie s-a protejat cu costume cumparate dintr-un hypermarket si a folosit "saci de nailon" pentru a-si proteja incaltamintea in timpul interventiei chirurgicale.

"Ieri seara a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venita din strainatate, prezentand o urgenta chirurgicala. Am reluat telefoanele, rugamintile, argumentele, sa se renunte la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am asteptat inca 7 ore, dupa o garda de 24 de ore, un raspuns. Tacere. Toata lumea din biroul personal s-a acoperit de hartii si ne-a abandonat. Asadar, am operat pacientul unde au stabilit dansii, echipati in costume achizitionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protectie pentru incaltaminte, fara camera de decontaminare, fara a putea face dus, dupa interventie", a scris medicul Valentin Neagu pe reteaua de socializare.

Medicul spune ca, in aceste conditii, in pericol sunt si familiile cadrelor medicale care au participat la acesta interventie chirurgicala si sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca nimeni din conducerea spitalului nu a tinut cont de parerea cadrelor medicale atunci cand a fost decis traseul pe care trebuie sa-l urmeze bolnavii diagnosticati sau suspecti de infectie cu coronavirus.

"Multumirile pacientului au fost o palida consolare. Ne intrebam cu totii daca rezultatul testului la virus va fi pozitiv. Ne intrebam cu totii daca familiile noastre, prietenii nostri, oamenii dragi vor mai fi in siguranta in acest spital. Noi ne-am facut datoria pana la capat (in dezastruoasele conditii impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasa pentru ca terminasem programul. Inca o data, a suta, mia oara, parerea noastra nu a contat in ochii celor care decid politic problemele medicale", a mai adaugat medicul Valentin Neagu.

Povestea sa a ajuns in presa locala si la urechile oamenilor legii care, vineri, au deschis un dosar penal, in rem, in care fac cercetari pentru "neluarea masurilor legale de sanatate si securitate in munca".

"La data de 27.03.2020, organele de urmarire penala din cadrul IPJ Gorj- Serviciul de investigatii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de neluarea masurilor legale de sanatate si securitate in munca, fapta prevazuta si pedepsita de art. 349, alin.1 C.P., urmare unui articol aparut in mass media, in care medicul NV, din cadrul SJU Tg-Jiu, jud. Gorj, sustinea ca a efectuat o interventie chirugicala a unui pacient suspect de infectie cu COVID-19, fara a avea un echipament de protectie corespunzator", au anuntat reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Jiu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare